Кобеляцька міськрада перейменувала вулицю "кримнашистки" Терешкової

Блог: УІНП

Автор: УІНП

На Полтавщині з ініціативи громадськості та Полтавського офісу Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) перейменовують топоніми, що містять символіку комуністичного тоталітарного режиму. Зокрема, йдеться про вулиці на честь радянської космонавтки Валентини Терешкової – депутатки Верховної Ради СРСР VII – XI скликань, у 1971 – 1990 роках – члена ЦК КПРС, у 1974-1989 роках депутатки і членкині Президії Верховної Ради СРСР.

 «Парадоксально, але факт: досі у Кобеляцькій, Машівській та Гадяцькій територіальних громадах всупереч декомунізаційному законодавству зберігалися вулиці, названі іменем депутатки Державної думи РФ Валентини Терешкової, яка голосувала за підтримку агресії Росії проти нашої держави і окупацію українського Криму. Тож, громадські активісти та УІНП звернулися на Гарячу урядову лінію Кабміну. Відтак, у селі Кишеньки вулицю Терешкової перейменовано на Горіхову, а у селі Калинівка на вулицю Вишнева», - сповістив регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

За офіційним повідомленням Кобеляцького міського голови Олександра Копельця, у селі Кишеньки, що підпорядковане Кобеляцькій міській раді відбулася сходка мешканців. На ній селяни одноголосно запропонували нову назву «Горіхова». Тож згідно з рішенням сесії Кобеляцької міської ради 8-го скликання №34 у цьому селі з’явилася вулиця Горіхова.

За офіційним повідомленням Машівського селищного голови Сергія Сидоренка, у селі Калинівка, що підпорядковане Машівській селищній раді теж провели зібрання жителів, на якій обговорювалася назва «Вишнева». Таким чином рішенням сесії Машівської селищної ради №30/7-VIII у цьому селі вулицю Терешкової перейменували на Вишневу.

Як розповів Олег Пустовгар, також незабаром перейменують вулицю Терешкової у місті Гадяч: експертне середовище та Інститут нацпам’яті запропонували до розгляду депутатам історичну назву «Базарна» або на честь Климентія Квітки - чоловіка Лесі Українки, правника, засновника української музичної етнографії, музикознавця, помічника Генерального секретаря судових справ і заступника Міністра юстиції УНР у 1917–1918 роках, ініціатора створення Українського правничого товариства, за гетьманату Павла Скоропадського – керівника лексифографічної секції Комісії з питань правничої термінології, фундатора Кабінету музичноі? етнографіі? Всеукраі?нськіи? академіі? наук, в’язня комуністичного концтабору «Карлаг».

«Мешканці села Рудиків Біленченківського старостинського округу Гадяцької міської ради Миргородського району замість назви на честь Терешкової пропонують вулицю «Лісова», а на засіданнях Гадяцької міської топонімічної комісії та дорадчо-експертної громадської групи депутат Миргородської районної ради, ветеран російської-української війни Володимир Донос запропонував назву на честь першого українського космонавта Леоніда Каденюка»,- поінформував Пустовгар.

Як повідомили у Полтавському офісі Північно-східного відділу УІНП, відповідно до підпункту «є» пункту 4 частини першої статті 1  Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» до символіки комуністичного тоталітарного режиму віднесено назви вулиць, у яких використані імена осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії. Тож назви вулиць Терешкової підлягають обов’язковому перейменуванню.

 «Перейменування топонімів, назви яких містять символіку комунорежиму, є обов’язком, а не правом органів місцевого самоврядування, і відповідна норма статті 7 вказаного закону не  передбачає винятків щодо можливості не перейменування такого об’єкту топоніміки. Предметом громадського обговорення може бути виключно пропозиція нової назви, а не обговорення «доцільності» її перейменування», - підсумував Олег Пустовгар.

Полтавський  офіс Північно-східного міжрегіонального

відділу Українського Інституту національної пам’яті

9 серпня 2021, 17:32 | Блог: УІНП

Інші записи автора




1. Filon / 10 серпня 2021, 14:59 Цитувати
А яким боком Терешкова до закону про декомунізацію? Як вона могла де-юре стати символом комунорежиму? Ну й сцикуни ці міські голови. Я б Пустовгара послав би. Нехай би й на збір суниці. Але не в Польщу, щоб все кошерненько було.
2. orakul / 10 серпня 2021, 22:38 Цитувати
«Парадоксально, але факт: досі у Кобеляцькій, Машівській та Гадяцькій територіальних громадах всупереч декомунізаційному законодавству зберігалися вулиці, названі іменем депутатки Державної думи РФ Валентини Терешкової,..."
Парадоксально, але факт, що в Україні ще й досі збереглися мільйони будинків збудованих отим самим "комуністичним режимом". Й цілком можливо, що й цей необрізаний соросівський поц Пустовгар теж живе в такому будинку. Валентина Терешкова назавжди лишиться в історії планети Земля першою жінкою космонавтом, а того поца, якщо й згадуватимуть, то лише як виродка роду людського. Звиняйте за прямоту.

Змінено 10.08.2021, 22:56
3. Dana77 / 11 серпня 2021, 17:30 Цитувати
Прикро, що ми мовчки спостерігаємо цю вакханалію. Справді, вулиці було названо іменем Терешкової-космонавтки, а не Терешкової-політика.
4. Fed654Frumos / 11 серпня 2021, 18:24 Цитувати
Зараз треба казати-"космонавткиня"))
5. Чудо Юдо / 13 серпня 2021, 13:13 Цитувати
4.Fed654Frumos
«Зараз треба казати-"космонавткиня")) »

Та ні, про новітнім «солідарним» правилам тут таки космонавтка як і пілотка, наприклад. А от якщо вона член, то тоді членкиня, членка неправильно буде :)
6. УІНП / 19 серпня 2021, 16:00 Цитувати
Прохання уважно читати матеріал. Терешкова у 1971 – 1990 роках належала до ЦК КПРС. Тому запитувати "яким боком Терешкова до закону про декомунізацію" є щонайменше дивним.А ще замість сходити тут жовчю, варто знати її ганебну роль у подіях весни 2014 року,зокрема підтримку російську агресії проти нашої держави.
7. Filon / 19 серпня 2021, 17:04 Цитувати
Ненормативна лексика
..Україні визнається злочинним і таким, що здійснював політику державного терору, яка характеризувалася численними порушеннями прав людини у формі індивідуальних та масових вбивств, страт, смертей, депортацій, катувань, використання примусової праці та інших форм масового фізичного терору, переслідувань з етнічних, національних, релігійних, політичних, класових, соціальних та інших мотивів, заподіянням моральних і фізичних страждань під час застосування психіатричних заходів у політичних цілях, порушенням свободи совісті, думки, вираження поглядів, свободи преси та відсутністю політичного плюралізму, та у зв’язку з цим засуджується як несумісний з основоположними правами і свободами людини і громадянина.
Все точно про недолугих. Себто про нинішніх.Ей ти уінп чи як там тебе. Ти щось верзтимеш про свободу совісті і преси? Це моє право засуджувати чи не засуджувати. До речі, уінп, в будівлі якого року живеш? Якщо при комуністах збудованій то ти маєщ її швиденько зруйнувати. Вона ж злочинна, будівля та. Там може цілий перший секретар був і виступав. Придурки, їй-Богу. І головне всі ці ахтивісти у своєму житті палець об палець не вдарили і нічого корисного для цієї держави не зробили. Чи зробив уінп? Тоді докази в студію.
8. Fed654Frumos / 19 серпня 2021, 17:38 Цитувати
Блін,розбудіть Селену,тут Filon крамолу розповсюджує))
9. Filon / 19 серпня 2021, 19:13 Цитувати
Ненормативна лексика
8.Fed654Frumos
«Блін,розбудіть Селену,тут Filon крамолу розповсюджує))
»

Може й крамолу. Але як не любив комуняк, так ще більше не люблю оцих теперішніх партійотів. Комуняки хоча б будували, нехай не на крові, це потрібно знати і визнавати. А нинішні патрійоти крім руйнувати взагалі ні на що невтьопні. Дивився в неті на дебілів які інсталяцію кімнати в стилі 70-х руйнували. Руйнували дебіли, а керує ж ними якась наволоч. Можливо із «партєйним» квитком. Десь під подушкою лежить.
10. Slavko / 19 серпня 2021, 21:11 Цитувати
Ненормативна лексика
9.Filon
«Дивився в неті на дебілів які інсталяцію кімнати в стилі 70-х руйнували. Руйнували дебіли»


Це ж саме для вас відео, на те й розраховували !
Це як на Майдані автобус шатали ...
Або граната Тягнибока по Авакову !...
Ви мені поясніть різницю між #идами російськими і #идами європейськими чи американськими, а то я й досі не розумію.
Чим одні вороги України відрізняються від інших ?
Ви не поясните, бо історична пам"ять ваша починається десь із 40-вих, може пізніших. Це, суто, з коментаря, адже ви не знаєте крові у сср... Не чули. Ну це свідомий погляд...
Чим одна купа лайна може відрізнятися від іншої ?
Ніяк не збагну цієї вічної полеміки-не туди!
11. Slavko / 19 серпня 2021, 22:10 Цитувати
Танці на кістках ! Як завжди !
Сценка з такими дорогими "стінами 1970" - відпочиває !!!
В Маріїнському парку встановили сцену прямо на могилі жертв більшовиків 1917-1921 ! Там їх, у парку, доречі кілька тисяч !!!
Оце б ваших комуняцьких красноармійців так "вшанували"!
Я б подивився на вас залюбки ... Сознатєльниє гражданє(
12. orakul / 19 серпня 2021, 22:41 Цитувати
10.Slavko
«Ви мені поясніть різницю між #идами російськими і #идами європейськими чи американськими, а то я й досі не розумію.
Чим одні вороги України відрізняються від інших ?
.... Ніяк не збагну цієї вічної полеміки-не туди!»

Ти ніяк і не збагнеш, бо в тебе вавка в голові, або, як казала моя бабця, "клепки нехватає". Російські нічим не відрізняються від українських чи американських. У всіх у них одна ціль. Яка ціль - написано у Торі/Біблії і навіть у Карла Маркса. Але, як писав Єсенін в поемі "Анна Снєгіна: "Ни при какой погоде, я этих книг конечно не читал". Якщо їх навіть Єсенін не читав, то куди вже тобі із Селеною. Але мало читати, треба ще, як писав Ключевський "понимать чтимое". А це вже зовсім не для поцреотів. Це їм не під силу. І тому деб_ільні поцреоти ототожнюють Соловьева чи Жиріка з росіянами. А вони цим успішно користуються і стравлюють народи, заставляють їх воювати між собою. А на Україні їм взагалі вдалось стравити між собою навіть самих українців. Ну ти ж сам мабуть повторював за "сивочолим гетьманом": "армія, мова, віра". Посилання на catmotya.blogspot.com
13. orakul / 19 серпня 2021, 22:58 Цитувати
6.УІНП
«1990 роках належала до ЦК КПРС. Тому запитувати "яким боком Терешкова до закону про декомунізацію" є щонайменше дивним»

Ви таки там в своєму уінп всі пришлепуваті. Ви подивіться скільки українців перебувало в КПРС. Кравчук був цілим заввідділом ЦК КПУ. Так що, його треба розстріляти? Треба розстріляти мільйони українців? І це пропонують ті, хто базіка про якийсь террор в СРСР. В Кобеляках є вулиця Касьяна і на ній була розташована РДА а тепер міськрада. А лікар Микола Касьян, як і Терешкова, був депутатом Верховного Совета СССР. І йому ще й памятник поставили. Може приїдите ламати? Вся справжня українська радянська еліта була в КПРС. Не були в КПРС лише ні на що не здатні невдахи. А тепер вони і їх "правнуки погані" стали тіпа начальниками і поцреотами. Ясно, що їм треба тепер все поламати і стерти з памяті. І правильно Філон пише щодо будинків. Почніть будинки ламати... і могили своїх батьків і дідів.
14. orakul / 19 серпня 2021, 23:23 Цитувати
10.Slavko
«Або граната Тягнибока по Авакову !...
Ви мені поясніть різницю між #идами російськими і #идами європейськими чи американськими, а то я й досі не розумію.»

А ніхто із нормальних людей у ту "гранату Тягнибака" і не повірив. Типова провокація. Ти краще скажи, чому ти весь такий правильний борець із комісарами і звьйоздами поперся туди, де на прапорі не одна звізда, а ціла дюжина? Ну треба ж бути послідовним. А інакше,... ну сам поняв на яку хворобу це змахує. Так вони ж не те що звьйозди, вони навіть назви свої відновлюють і ними хизуються. Товариш Сталін почав було ліквідовувати комісаріати, поперейменовував їх в міністерства, та не все вспів зробити. Ви тепер все повернете назад... під лозунгами боротьби з комісарами. З яким піднесенням ви хизуєтесь тим, що сказав той чи інший єврокомісар. А ти хоч знаєш, що будівля Європарламету, то символ недобудованої Вавілонської вежі? Посилання на www.rspp.su
15. orakul / 19 серпня 2021, 23:37 Цитувати
11.Slavko
«Сознатєльниє гражданє»

На тобі ще одну "ссиль", може зовсім криша поїде. Посилання на veligrad.ru
16. orakul / 19 серпня 2021, 23:48 Цитувати
Тут Шарий прикольно розказує. Посилання на www.youtube.com
17. Чудо Юдо / 20 серпня 2021, 15:15 Цитувати
9.Filon
«А нинішні патрійоти крім руйнувати взагалі ні на що невтьопні.»

Так нинішні патріоти у владу не потрапляють.
У владі хитрі рєбята, які популяризують патріотизм, але лише з однією метою: мати у себе на побігеньках свою "братву". А братва, в основному молода, не розуміє, що їх тупо розводять. А хто розуміє... той в те лайно не лізе, тому при владі патріотів і немає.
18. orakul / 20 серпня 2021, 23:36 Цитувати
17.Чудо Юдо
«У владі хитрі рєбята, які популяризують патріотизм, але лише з однією метою: мати у себе на побігеньках свою "братву". ..»

Інколи ти геніальні речі речеш. Ну прямо як Спіноза. Це я по чесному, без приколу пишу. А от спробуй оце, тобою написане, донести до Славка чи до Селени.
19. Slavko / 20 серпня 2021, 23:56 Цитувати
18.orakul
«спробуй оце, тобою написане, донести до Славка чи до Селени»

Не треба мені нічого доносити. Був би ти українцем. А так нема про шо балакати
20. orakul / 28 серпня 2021, 09:06 Цитувати
Ех, здря Філон вспиліл і назвав отих уінпів чи анунаків недолугими. Вони то канєшно недолугі, ну а толку з цієї правди. Нормальні й так це знають, а Славку й Селені не доведеш. А тепер блін сайт глючить, лайки не ставляться, дивись ще й газету закриють. Отака блін свобода. А Славко ще тут щось розсуждає хто кому українець
21. orakul / 28 серпня 2021, 09:24 Цитувати
О, блін, запрацювало

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.