Димоходи також плачуть

Блог: Блог Анатолія Соколова

Автор: socolov

Усім приватним власникам і фізичним особам, які мають газові опалювальні котли, прошу звернути увагу на момент, який дозволить зекономити свої кошти за рахунок економії газу чи збереження димоходу від руйнувань. Це відноситься і до тих власників, які змонтували сучасні металеві теплоізольовані димоходи без «кишень» для відводу конденсату й очищення сміття.
Населення нашої країни активно проводить заміну старих опалювальних котлів, коефіцієнт корисної дії яких нижче 80%. Практика використання європейських, а також сучасних вітчизняних котлів показала, що існуючі старі димоходи зараз опинились у інших теплових режимах. Такі димоходи не відповідають своєму призначенню і тому потребують модернізації. Пояснюється це тим, що при роботі старих неекономічних котлів (типу КС, КЧМ, АГВ) багато тепла йшло в атмосферу. І димоходи, нагріваючись, не дозволяли утворюватись росі. Сучасні котли, коефіцієнт корисної дії яких вище 85%, мало викидають у атмосферу і вони не можуть прогрівати тонкі стіни димоходів. Ось чому при морозах на стінках димоходів утворюється конденсат. Часто автоматика безпеки (датчик тяги) відключає котел. У такому випадку власники (трапляються випадки, що газовики) блокують автоматику безпеки, не розуміючи і не усуваючи причин зупинки котла. Конденсат, стікаючи вниз, змішується з потоком чадного газу, перетворюючись у агресивну кислотну-лужну рідину, руйнує димоходи з цегли і труб із різних сплавів та оцинковки. Не пропадають тільки димоходи із нержавіючої кислотостійкої сталі. Від конденсату в димоходах утворюються парові «пробки», які викликають у котлі ефект зворотної тяги.
Полум'я виходить на зовні котла, що може призвести до загорання предметів, які знаходяться поруч, а також до загазованості приміщення чадним газом і сажоутворення в теплообміннику. Такий димохід веде до перевитрат природного газу. Треба знати, що при слабкій ізоляції йде повне промерзання стінок димоходу і при згоранні 1 кубічного метра газу утворюється конденсат в обсязі до 0,8 літра, який за 2-3 сезони повністю виводить із ладу трубу.
Що треба робити власнику?
1. Утеплити цегляний димохід сучасними теплоізоляційними матеріалами.
2. Утеплити азбоцементні і стальні труби (товщина матеріалу 5-6 сантиметрів).
3. Усунути тріщини і щілини у приставних димоходах, особливо у місцях примикання до стін. А також усунути підсос від щілин «кишені».
4. Наростити висоту труби вище зони вітрового підпору.
5. Зняти зонти, навіси і флюгера з димоходів.
6. Очистити димоходи від сажі та сміття.
7. Викликати пічника та отримати акт.
ПАМЯТАЙТЕ! Хороший димохід збереже вам життя і дозволить заощадити до 15% газу.

23 січня 2015, 16:40 | Блог: Блог Анатолія Соколова

Інші записи автора


Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.