На цукровому заводі, що в Біликах, вже зварені перші тонни цукру з буряка нового врожаю. Вже зараз відомо, що його собівартість вища від очікуваної.
Ще на початку літа цукроварне та бурякосіючі господарства очікували на гарний врожай буряка. У всякому випадку затрати, понесені на його вирощення, мали забезпечити потенційну врожайність на рівні 500–600 центнерів із гектара. Але літня посуха і надзвичайно висока температура повітря перекреслили всі сподівання. Буряка збирають менші і він через хвороби гніє. Як повідомив «ЕХО» один із заступників директора цукрового заводу АФ «Добробут» Віктор Лєжєбоков, нині середня врожайність цієї культури ледве «дотягує» до 300 центнерів з гектара.
Білицький цукровий завод почав працювати з 15 вересня. Вже у 20‑х числах підприємство вийшло на планову потужність переробки 6200 тон буряка на добу. Дощі, які прийшли у понеділок та вівторок, дещо пригальмували темпи заготівлі сировини. Але вже ввечері середи буряк знову почали копати.
Згідно із планами, цукровий завод мав працювати 82 дні і переробити 550 тисяч тонн сировини. Але швидше за все, їх доведеться відкоригувати к бік зменшення. Відповідно зросте і собівартість цукру.
У минулому році заводи відпускали його по 6 гривень 30 копійок за кілограм. Яка буде ціна у 2010 році — достеменно невідомо. Зараз триває процес її узгодження. Але майже із стовідсотковою впевненістю можна стверджувати, що ціна на цукор поступово зростатиме. У роздрібній торгівлі за дуже приблизними оцінками «біле золото» коштуватиме 10–12 гривень за кілограм.
Додати коментар