«Треба буде 100 тисяч — дасть!»

«Треба буде 100 тисяч — дасть!»
У Руденківці не вщухають пристрасті навколо підприємства з переробки олійних відходів. Його власники, щоб узаконити це виробництво у селі, навіть готові розлучитися із чималими грішми.
Питання реконструкції нинішньої олійниці у підприємство з переробки фузу знову було центральним на черговій сесії Руденківської сільської ради. Не дивлячись на те, що депутати одного разу розглянули заяву і відмовили у розташуванні такого виробництва в центрі села, представник власника наполіг на повторному розгляді питання на сесії. Переконувати руденківських депутатів знову прийшов головний інженер проектної організації, яка займається реконструкцією, Віктор Кузьменко. Цього разу він був обережнішим у висловах, але не менш переконливим та наполегливим. Віктор Петрович уже у кільканадцятий раз запевняв депутатів, що документи на підприємство знаходяться у головного санітарного лікаря України, який нібито має їх незабаром підписати і тим самим дати виробництву «зелене світло».
— Він дасть висновок, що воно для вас безпечне! — запевняв Віктор Кузьменко. — А відходи виробництва вони будуть вивозити не до вас, а на переробку до Полтави!
Помітивши, що депутати помітно вагаються і налаштовані значно менш категорично, ніж на попередній сесії, Віктор Петрович вирішив викласти свій головний «козир».
— Ви можете запросити ваших незалежних експертів, які перевірять безпечність роботи підприємства після реконструкції. Власник оплатить приїзд цих експертів — він готовий піти на такий крок, — переконував депутатів головний інженер. — Ви самі запросите, кого захочете, і самі ж із ними розрахуєтеся. Власник просто перерахує гроші, куди ви скажете! Треба буде 50 тисяч — дасть 50, треба буде 100 тисяч — дасть 100!
Пропозиція запросити незалежних експертів викликала неабияке хвилювання між депутатами. Схоже було, що половині з них варіант зі створенням комісії з фахівців припав до душі. Інші їхні колеги були менш довірливими.
— Та де ви візьмете тих експертів?
— Та там, де всі люди беруть!
— І що вам ті фахівці провірять?
— Так, може, воно і правда безпечне?
А Віктор Кузьменко тим часом не давав депутатам оговтатись і приголомшував їх черговою цифрою.
— Ви ж не думаєте, що людина, яка витратить на реконструкцію 3 мільйони гривень, буде ризикувати і запускати шкідливе виробництво? — запально запитував він. — Давайте говорити конструктивно і ми цивілізовано розрулимо цю ситуацію.
Але більша частина депутатів на чолі із сільським головою Сергієм Головком «розрулювати» були не налаштовані.
— Коли це підприємство відкривалося, ніякої переробки фузу не планувалося, — нагадав Сергій Іванович. — Мова йшла про олійницю та крупорушку. Нехай їх відкриває, будь ласка. Але чому власник так вчепився у ті відходи?
— Якщо ми погодимося, то підпишемо своїм дітям смертний вирок, — запевнила колег жінка-депутат. — Відкрити отаку «бомбу» в центрі села!
Після цього виникла тривала словесна дискусія між депутатами, у яку раз по раз втручався Віктор Кузьменко. Перервала суперечку депутат Марія Діхтенко.
— Якщо ви переконуєте нас, що підприємство може існувати в селі і не приносити шкоди, то чому разом із вами на сесію не прийшли його власники? — поцікавилась вона. — Хіба вони перші у цьому не зацікавлені?
— Вони іще не готові, — поспішно відповів Віктор Кузьменко. — Але на наступну сесію я їх обов’язково приведу!
Після чергової порції суперечок депутати вирішили не приймати ніякого рішення і відкласти розгляд питання щодо реконструкції до наступної сесії. Паралельно із цим вони таки проголосували за створення комісії із залученням незалежних експертів‑фахівців.
Після закінчення сесії депутати вже у неофіційній обстановці ділились думками щодо цього питання. І практично дійшли згоди у тому, що розглядати його доведеться вже депутатам нової каденції. Обговорювали присутні на сесії і чималі суми, озвучені Віктором Кузьменком.
— Це немало — 100 тисяч! Каже, що оплатить будь-яких експертів. Гм, а дуже схоже на взятку! — іронічно посміхнувся один із депутатів. — На 20 депутатів поділити — по 5 тисяч вийде. І не треба ніякої комісії!
А потім, вже посерйознішавши, додав:
— Може, вони розраховують, що з новими депутатами легше буде домовитись? Так я думаю, що гірші не прийдуть і на гроші їхні не купляться!

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»
24 вересня 2010, 12:53 | Нові Cанжари | Суспільство

1. Водій / 27 вересня 2010, 00:41 Цитувати
матусю ріднесенька, мені де далі стає страшно за усе це оточення....

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.