Шануємо старість

З приходом золотої осені в світі відзначається день осені життя — День людей похилого віку, а в Україні з 2004 року — ще й День ветерана.
Цей день — не свято, а ще одна нагода нагадати суспільству про необхідність приділяти більше уваги старшому поколінню, особливо тим, хто найбільш гостро потребує турботи і підтримки, вшанувати дорогих нашому серцю батьків, матерів, дідів та бабусь — тих, хто виростив і виховав нас, хто самовідданою тяжкою працею весь свій вік розбудовував рідну країну, хто відстояв свободу і незалежність Батьківщини. Наш обов’язок — дарувати їм своє тепло й повагу, бути вдячними і головне — наповнювати кожен їхній день повноцінним змістом і любов’ю, щоб наші пенсіонери, ветерани війни відчували постійну підтримку, щоб ніхто з них не почувався забутим чи залишеним наодинці зі своїми проблемами.
Питання соціального захисту людей похилого віку — одне з пріоритетних в роботі районної ради. У рамках районних програм підтримки діяльності районної організації ветеранів, районної громадської організації «Захист дітей війни», проведення в районі Року ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941–1945 рр. вдалося чимало зробити для поліпшення умов життя, забезпечення матеріальних та духовних потреб, медичного обслуговування цих людей. Хочу запевнити, що ми і надалі робитимемо все, аби у нас в районі кожен ветеран був оточений турботою, мав можливість вести повноцінне життя.
У народі кажуть, що старість — не радість. Чи не найбільшою бідою для людини є той факт, коли вона, в силу різних життєвих обставин, саме на схилі літ залишається самотньою. Цією категорією наших громадян опікується територіальний центр з соціального обслуговування одиноких непрацездатних громадян. Тільки  вдома 88 соціальних працівників обслуговують 763 людей у 69 населених пунктах та 53 надавачі соціальних послуг опікуються громадянами, які потребують постійної сторонньої допомоги.
Активно діють районна ветеранська організація, яку очолює Кіян Г. О., та первинні ветеранські організації: Кобеляцька (Живулько О. Д.), Білицька (Пуха С. С.), Лучківська (Лагутіна В. Ю.), Кіровська (Шабельник І. І.). Вони співпрацюють з усіма, хто може надати людям похилого віку матеріальну або грошову допомогу. І ця підтримка досить суттєва у вирішенні побутових проблем, лікуванні.
Немає сумніву, що для підтримки пенсіонерів треба залучати кожного, хто готовий проявити благородство і надати їм допомогу. Але основною залишається державна турбота.
Велика несправедливість у тому, що покоління, на долю якого припали війна, один, а то й кілька голодоморів, нині не має повноцінного державного соціального захисту. Невпинний ріст цін на найнеобхідніше, мізерні добавки до пенсій ставлять цих людей на межу виживання.
Та все ж таки, не зважаючи на всі пережиті труднощі, маючи багатий життєвий досвід, творчий і трудовий потенціал, багато літніх людей продовжують працювати, вносячи відчутний фінансовий, духовний внесок в життя своєї родини, рідного краю, країни в цілому. Серед них і ветерани органів місцевого самоврядування, освіти, культури, медицини: Микола Олексійович Гречуха, Володимир Семенович Чернявський, Алла Трохимівна Бажан, Микола Володимирович Скляренко, Любов Павлівна Півень, Надія Степанівна Гармаш, Микола Григорович Жук, Віктор Дмитрович Радченко, Василь Олексійович Безкоровайний і багато-багато інших.
Хочеться побажати всім людям похилого віку залишатися діяльними й активними. Хай уже немолоді роки не знесилюють Вас, а піднімають морально і духовно. Пам’ятайте, що Ваш неоціненний життєвий досвід вкрай потрібний нинішній молоді.
Зичу кожному із Вас доброго здоров’я, сімейного затишку, достатку, поваги і любові. Нехай Бог береже Вас і Ваших близьких.

Автор: Володимир Жуков, голова Кобеляцької районної ради
1 жовтня 2010, 12:41 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.