«Телеканали брешуть про акції протесту підприємців…»

«Телеканали брешуть про акції протесту підприємців…»
Так стверджують кобеляцькі представники малого бізнесу, які побували в Києві на Майдані.
Співбесідниками «ЕХО» стали жителі Кобеляк, які торгують на районному ринку. Вони вже двічі їздили в столицю, щоб підтримати своїх колег у їх протестах проти прийняття в Україні нового Податкового Кодексу. Люди попрохали поки що не називати їх прізвищ і не фотографувати їх. Своє прохання обґрунтували наступним чином: «Ми вже нікого не боїмося, але не хочемо, щоб нам завадили ще раз поїхати в Київ. Міліціонери обдзвонюють підприємців і питають, хто й коли їхатиме на Майдан».

Атмосфера в Києві нагадує «помаранчеву» революцію

Розмова почалася із запитання до бізнесменів: «Чому ви так боїтеся Податкового Кодексу? Для вас же нічого не зміниться, немає обороту в 300 тисяч — і плати єдиний, як і платив».
Ось що відповіли співрозмовники: «Не все так просто і легко, як здається на перший погляд. По-перше, ми повинні будемо вести облік. А це різке навантаження, яке забере багато часу і зусиль. Потрібно буде або наймати бухгалтера, або ще півдня витрачати на зведення дебету з кредитом. …Ось вам приклад. У мене хтось взяв одяг на примірку. Або в борг. Або йому шапочка чи курточка не підійшла і людина хоче її повернути. А в нас вже записано, що товар реалізований. Як бути? Ніхто з податківців відповіді не дає. А зробиш щось не так — миттєво оштрафують.

«…Там, у тому Кодексі, є тисяч підпунктів, за порушення яких нас штрафуватимуть»
У Київ кобелячани їздили вже двічі. Останнього разу були в столиці у понеділок 22 листопада. Їздили трьома мікроавтобусами по 9 чоловік у кожному. Доїхали без проблем. Проблеми були у тих підприємців, які доїжджали великими автобусами. Їх у Київ не пустили. Тоді на допомогу підприємцям прийшли таксисти. Вони безкоштовно возили бізнесменів із Борисполя до найближчої станції метро.
За словами співрозмовників, атмосфера на Майдані дуже нагадує ту, що склалася у 2004 році під час «помаранчевої» революції. Усі налаштовані рішуче, але без агресії. Єдина відмінність — повна відсутність політичних лозунгів та прапорів політичних партій. Політикам дозволяють виступати лише по одному разу на день і не більше 15 хвилин. Єдине виключення зробили для Юлії Тимошенко, яка говорила годину. Із інших дуже відомих політичних лідерів кобелячани бачили на Майдані Юрія Луценка та лідера «Фронту Змін» Арсенія Яценюка.
Приходили до мітингувальників і представники Партії Регіонів. Пряма мова земляків: «Прийшли Лукьянов і ще якийсь із ним. Почали докоряти, що ми не хочемо платити податки. А їм: «А ви одчитайтесь, звідки у вас костюми по 5 тисяч доларів та годинник за 25. Вони й пішли звідти».

Нас хочуть звести лобами з пенсіонерами
Підприємці стверджують, що всі українські телеканали спотворюють інформацію про те, що відбувається на Майдані. «Кажуть, що там три тисячі людей чи п’ять, — розповідають кобелячани. — А лише в понеділок там зареєструвались 340 тисяч. А скільки незареєстрованих киян!»
— …А ще нас хочуть звести лобами з пенсіонерами. Мовляв, ми не хочемо їм на пенсію платити. Це брехня. В Україні найвищі відрахування у Пенсійний фонд, аж 33 проценти, і одночасно — найнижчі пенсії. Лише «своїм» людям влада платить по 20–25 тисяч пенсії щомісячно.
— …Крім того, вони не кажуть, що через той Податковий Кодекс у кілька разів збільшиться штат податкової. І нові податки підуть на утримання самих податківців.
— …Брешуть і про те, що кияни не підтримують підприємців. Кияни з нами. Їх не хочуть без суду із «хрущовок» виселяти. Скоро й студенти до протестів приєднаються.
— …Ви знаєте, цей протест нарешті об’єднав Україну. З нами і львів’яни, і донеччани, і кримчани. Один із Луганська прямо сказав регіоналам: «Ми за вас голосували. Ви нам обіцяли податкові канікули. І обдурили. Так ми ж як вибрали, так і скинути можемо».
— …Деякі люди, особливо в селі, й до цього часу не розуміють, що й вони в халепу потрапили. Мені знайомий, у нього 10 гектарів землі, каже: «Добре вас, спекулянтів, прижучили». А я йому: «Ти краще той Кодекс почитай. Там і тебе так прижучили, що й пищати не зможеш. Будеш свою капусту з картоплею вдвічі дешевше продавати».
Делегація кобеляцьких підприємців збирається їхати до Києва в четвер (наша розмова відбувалася в середу, 25 листопада). Того дня в столиці повинні зібратися мільйон протестувальників. Якщо Президент усе ж підпише Податковий Кодекс, підприємці миттєво розпочнуть збір підписів за відставку Верховної Ради, а можливо і самого Віктора Януковича.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»
26 листопада 2010, 11:50 | Кобеляки | Політика

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.