Недитячі проблеми дитячих садків

Недитячі проблеми дитячих садків
Напередодні нового навчального року ми знову і знову повертаємося до проблеми навчання і виховання підростаючого покоління. Проблем із влаштуванням до шкіл міста і району немає, а от з дитячими садками ситуація набагато складніша.
Десять років тому два дитячих садки в місті закрилися в зв’язку з низькою народжуваністю та проблемами в державі. Зараз усе виглядає зовсім інакше. Зі слів завідуючої дитячим садком № 2 «Золотий півник» Любові Старостіної, в 11-груповому дитячому садку десять років тому налічувалося всього 4 групи дітей дошкільного віку. За цей час відкрито додатково сім груп. Тепер працюють дві групи ясельного віку та дев’ять  дошкільного. Практично всі вони перевантажені і їх наповнюваність не відповідає санітарним нормам. При нормі 210 дітей на сьогодні в «Золотому півнику» налічується 269. Так, наприклад, у ясельній групі при нормі 15 дітей за списком налічується 29–30. Єдине, що рятує, це те, що не всі діти з різних причин (чи то сімейних, чи то за станом здоров’я) відвідують дитячий садок. Тобто, фактична наповнюваність і кількість за списком мають невеликі розбіжності. Проте на такі свята як, наприклад, Новий рік і Восьме березня, до навчального закладу сходяться майже всі діти.
На наступні 2012–2013 роки всі три групи вже набрані за рахунок дітей 2010 року народження. А зараз розпочався запис дітей 2011 року народження. Завбачливі батьки, виходячи із пологового будинку, відразу ж стають на чергу в дитсадок.
Подібна ситуація з перевантаженням груп існує і в дитячому садку № 1 «Світлячок», який налічує 6 груп дітей. І хоча він удвічі менший, ніж «Золотий півник», у ньому наповнюваність груп також не відповідає санітарним нормам. З одного боку, це радує, так як зростає народжуваність у місті. А з іншого — хвилює: що робити батькам, дітям яких не вистачає місця у навчальному закладі? Насьогодні поза увагою не залишається жодна дитина. Адміністрація дитячих садків намагається охопити дошкільним вихованням усіх малят, але це все ж таки поки що…

Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»
24 серпня 2011, 14:21 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.