«Це ганьба для міста!»

«Це ганьба для міста!»
Минулої п’ятниці відбулась дев’ята сесія Кобеляцької міської ради. Із тридцяти обраних депутатів на сесію прибуло 22. Засідання мало пройти за півтори години. Хоча вже перше питання розглядалось більше години.
Це питання про готовність дитячих садків до 2011–2012 навчального року. Першій надали слово завідуючій дитячим садком № 1 «Світлячок» Лілії Хряпі.
— У цьому році ремонт зроблений повністю за батьківський рахунок. Міська рада нічим не допомогла, — повідомила Лілія Костівна. Завідуючу перебив Сергій Галушко словами: «У мій бік не поглядайте. Це не моя провина». Далі Лілія Хряпа продовжила:
 — У цьому році батьки зробили шикарний ремонт. Загалом витрачено 12 тисяч гривень.
Тут Сергій Галушко додав, сміючись: «А в цьому випадку поглядайте у мій бік, адже як батько я допоміг у цьому».
— Зроблено багато, — каже завідуюча, — вирівняли стелю, замінили двері, вікна. Та поряд з цим є і проблеми. Першою є дах, який до цього часу не відремонтований. Друга проблема — це зламаний паркан. Та якщо дощів немає, то дах не згадується, а огорожа кидається в очі постійно.
Сергій Галушко повідомив, що пректно-кошторисна документація на ремонт даху розроблена і пройшла державну експертизу. Згідно неї дані позитивні висновки.
— Якщо все рухатиметься у такому ж темпі, — каже Сергій Станіславович, — то скоро маємо укласти договір і протягом наступних двох-трьох тижнів приступимо до виконання робіт. Мова, звісно, не йде про єврочерепицю та інші дорогі матеріали. Мова йде про капітальний ремонт несучих дерев’яних конструкцій на горищі і заміну шиферу. Плюс зробимо відливи, адже немає відводу води і вся вода летить під будівлю. Раніше проводилось багато батьківських зборів з приводу проблеми ремонту даху. Та результату це не дало і гроші зібрати не вдалось. На жаль, батьки спрацювали неактивно. Огорожу також плануємо найближчим часом замінити. По всьому периметру не вдасться, оскільки територія дитсадка дуже велика. Але половину  відновимо.
Наступній надали слово завідуючій дитячим садком № 2 «Золотий півник» Любові Старостіній.
— Підготовка до нового навчального року — найвагоміше досягнення нашого дитячого садка, — каже Любов Михайлівна. — Найголовніша проблема, яка турбувала нас протягом п’яти років, це забезпечення дитсадка гарячою водою. І це питання за рахунок батьків уже вирішено. У всіх одинадцяти групах поставлені бойлери для підігріву холодної води. Лише на кухні поки що немає бойлера. Та маємо надію, що міська рада нам у цьому допоможе. Кошти на придбання одного бойлера виділити вже якось можна. Цього року батьками та працівниками садка зроблено також багато. Усі одинадцять груп не перерахуєш, тому коротко розповім, що зроблено: в одній групі придбано нові меблі, в іншій придбано столи і стільчики для дітей, нову постільну білизну. У четвертій групі поставлені нові металопластикові вікна і так далі. Поновлено інтер’єр фітобару, в якому проводяться процедури для профілактики простудних захворювань і зміцнення імунітету. Для цього заготовлено власними силами трави: звіробою, чебрецю, мати-й-мачухи та інші. Рішенням комісії, що проводила перевірку готовності дитячих садків району до нового навчального року, нашому  закладу присуджено перше місце. А це не може не радувати.
Далі продовжив цю тему Сергій Галушко:
— Багато разів ми говорили з приводу незадовільного фінансування дитячих садків. Через це пройшло дві хвилі скорочень. Перша була пов’язана з непедагогічним персоналом, друга торкнулася педагогічного. У результаті дитячі садки перейшли із дванадцятигодинного робочого дня на десять з половиною. Це потягло за собою масу негативу з боку  працівників і батьків. Та грошей як не вистачало, так і не вистачає. На початку року ми говорили про те, що не вистачає 380 тисяч гривень. З вересня ми зекономимо за рахунок зменшення ставок вихователів. Та все рівно не вистачає 115 тисяч гривень. З них не вистачає 85 000гривень на оплату праці і 30 800 гривень на нарахування на цю заробітну плату. Відповідно до цієї ситуації, що склалася, на міськвиконкомі було прийняте рішення про тимчасове припинення роботи дитячих садків з 17 по 28 жовтня. Два тижні саме тому, що фонд оплати праці дитсадків — 200 тисяч гривень на місяць. Десять робочих днів дадуть можливість зекономити рівно половину, якої не вистачає. Другого виходу із ситуації, що виникла, ми не вбачаємо.
Це питання обурило депутатів і розділило їхні думки.
— Це ганьба для міста! — зауважив Валерій Коробейник. — Виходить, це наша помилка, що в квітні, коли складався бюджет, ми проморгали цю ситуацію. Крім того, що ми образимо вихователів, ми створимо соціальну напругу серед батьків.
На ці слова Сергій Галушко додав, що дитячі садки фінансує держава і міська влада завжди просить більше, ніж потрібно, а дають менше, ніж треба. Тим більше, що  підвищились ціни на газ. 1000 кубічних метрів газу коштуватимуть 500 доларів. А це більше чотирьох тисяч. Тому на міську раду прийшов циркуляр, де чітко вказано: або економте газ, або шукайте можливість платити за нього по новій ціні.
Далі Володимир Рева не втримався:
— Хто ж складав бюджет? Хто його рахував, що тепер не вистачає грошей? Я п’ять років пропрацював депутатом у районній раді, тому знаю, що держава в кінці року обов’язково поверне заборгованість. Не було і разу такого, щоб гроші не повернули.
— Бюджет міста затверджували ми з вами, — каже Сергій Галушко. — Видатки на освіту зменшені у порівнянні з минулим роком.
Володимир Рева зауважив з місця:
— Розказувати можна що хочеш. Треба сідати і перевіряти. А Роман Матюховзапропонував:
 — Якщо створилась така критична ситуація, треба звертатися до районної ради, обласної. Можливо, ради фінансово допоможуть вирішити це питання.
— Прийняте рішення незаконне, — повідомила депутат Тетяна Мороз. — Воно порушує ряд статей Конституції. Тому наша фракція виносить на голосування пропозицію про відміну рішення виконкому. Якщо ми не відмінимо його, то завтра батьки звернуться у прокуратуру, до суду та інші інстанції. Тому давайте не накликати на себе ганьби і не припиняти роботу дитсадків. Потрібно шукати шляхи вирішення цієї проблеми, тільки не таким методом. Що робити батькам, коли закриють дитячі садки? Думаю, вони приведуть їх у ваші кабінети, адже багатьом дітей дівати немає куди. Тоді це питання вирішиться швидше.
Депутати поцікавились у завідуючих, що вони думають з цього приводу?
— Так як ми економили цього року, не економили ніколи за всі одинадцять років мого керівництва, — каже Любов Старостіна. — Ми пережили дві хвилі скорочень, скорочення робочого часу. Та найболючіше питання — це заміна, яка платилася і платиться до цього дня вихователям лише 0,2 ставки. Це значить, що людина, відпрацювавши п’ять годин, отримує заробітну плату за одну годину. А вихователі змушені були працювати, бо відповідають за життя і здоров’я дітей і покинути їх не мають права. Пережити влітку заміну відпусток було дуже важко. Бо на групах не було кому працювати, просто не вистачає людей.
Тетяна Мороз запропонувала працівникам міської ради піти у неоплачувану відпустку на два тижні, адже це також буде економія. Ці слова депутати зустріли оплесками та невдоволенням зі сторони працівників міської ради. Мовляв тут їх всього десятеро, а у дитсадках — дев’яносто.
Зрештою було винесено декілька пропозицій для розгляду. Перша — доручити міськвиконкому звернутися з клопотанням до районної і обласної ради з проханням виділити необхідні кошти. Друга — зібрати позачергову сесію до моменту закриття дитячих садків. Третя — організувати комісію щодо визначення правомірності тимчасового припинення роботи дитячих садків. Ще депутати вирішили додати ще одну пропозицію: скасувати рішення міськвиконкому. Та, на жаль, не всі депутати проголосували за це рішення. Із 22 проголосували «за» лише 11. Тому це рішення не прийняте. Решта просили поіменно назвати тих депутатів, хто проголосував проти скасування рішення. Усі інші вищевказані пропозиції ухвалили. Володимир Рева сказав: «Бред тут якийсь несеться», і демонстративно покинув зал засідань. А сесія продовжилась у звичному режимі. Депутати продовжили розгляд інших питань, проте не таких важливих, як перше.

Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»
15 вересня 2011, 11:26 | Кобеляки | Політика

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.