На пенсію – у 60!

На пенсію – у 60!
На черговій апаратній нараді при голові Новосанжарської райдержадміністрації говорили про зміни до пенсійного законодавства та про роботу з проблемними сім’ями.
На початку апаратної присутніх традиційно ознайомили із злочинами, які відбулися на території району за минулий тиждень. При цьому перший заступник голови РДА Володимир Тараненко, який цього дня вів засідання, звернувся до присутніх у залі жінок:
— Минулого тижня у центрі Санжар злочинець вирвав сумочку із рук однієї жінки! Його вже зловили, але все одно будьте обачні. І не носіть із собою багато грошей!
— Та їх і немає багато, — тихенько відповів хтось із задніх рядів.
Учергове на апаратній нараді підняли питання сімейних сварок, під час яких часто фізично і морально страждають діти. Голова районної ради Володимир Левицький вкотре запитував у директора центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ігоря Романця, які заходи вживаються для допомоги таким дітям. Ігор Анатолійович також вкотре повторював, що у центру налагоджена тісна співпраця із «дитячим» міліціонером Олександром Єщенком. Але голову райради така відповідь не задовольнила.
— Якщо під час сварки батько побив дитину — ви реагуєте! А якщо не побив — то ні! А це неправильно! — запально доводив Володимир Іванович, — не треба чекати, доки прийде міліціонер і поведе вас у цю сім’ю. Треба тримати випадки таких сімейних сварок на контролі та постійно відвідувати такі родини. Адже дитина може постраждати не лише фізично, а й морально. А про це міліція вам не повідомить!
Далі на трибуну піднялася заступник начальника управління Пенсійного фонду у Новосанжарському районі Оксана Бережна. Вона майже годину розповідала присутнім про зміни у пенсійному законодавстві, які вступили в силу із 1-го жовтня. Зокрема, тепер і жінки, і чоловіки на пенсію йтимуть однаково – у 60 років. Хоча, уточнила доповідачка, жінки іще матимуть можливість піти на пенсію у 55. Якщо матимуть 30 років страхового стажу і ніде не працюватимуть.
Взагалі без страхового стажу тепер нікуди. Якщо ви не випрацюєте бодай 15 років, то пенсію вам взагалі не призначать. Можуть призначити лише державну соціальну допомогу, але займатиметься цим вже управління праці.
Із нових змін слід звернути увагу на те, що тепер, при перебуванні на обліку в службі зайнятості, громадянину рахуватимуть за цей період мінімальну заробітну плату, а не «нуль», як було раніше.
Питань щодо змін законодавства з пенсійного забезпечення пролунало багато. Особливо старався селищний голова Андрій Река, який просто засипав доповідачку запитаннями. Та відповідала по мірі можливості, а наприкінці зазначила, що у новосанжарському управлінні пенсійного фонду можна отримати усі необхідні консультації.
Наприкінці апаратної заслухали доповідь начальника управління праці та соціального захисту населення Наталії Гомлі стосовно проведення Дня людей похилого віку. Наталія Григорівна доповідала досить довго, назвала багато цифр, вкінці провела аналіз зробленого. Зокрема, відзначила тих, хто взяв активну участь у допомозі літнім мешканцям району. Пригадала і тих, хто, на жаль, лишився осторонь. Члени президії виступом Наталії Гомлі лишилися задоволені. А от байдужістю деяких колег – не дуже.
— Ми почули дуже гарні слова про тих, хто не відмовився виділити чималі суми на таку добру справу. І від цього просто нема слів, - прокоментував почуте Володимир Тараненко,— але почули і про тих, хто не зробив для літніх людей нічого. І від цього теж нема слів. Але зі знаком «мінус»…
Наприкінці апаратної наради головний лікар ЦРЛ Ольга Гиря нагадала присутнім про районний День донора, який пройде у лікарні 13-го жовтня. Прохала всіх прийти і взяти посильну участь. Про те, хто і скільки здасть донорської крові, ми обов’язково напишемо у наступному номері тижневика.

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»
11 жовтня 2011, 16:02 | Нові Cанжари | Політика

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.