«Чув, що пай можна продати за 12 тисяч. Доларів.»

«Чув, що пай можна продати за 12 тисяч. Доларів.»
Щоб дізнатися щось про село, не треба гортати купи енциклопедій чи довідників. Варто лише поїхати до нього. І поспілкуватися із місцевими жителями.
Розбитою асфальтівкою від’їжджаємо кілометрів за п'ятнадцять від Нових Санжар. Минаємо Лахни, Ємцеву Долину. Їдемо практично порожньою дорогою, яку тісно обступили дерева. Зустрічні автівки трапляються рідко — це вам не траса Полтава — Олександрія, тут за день може проїхати з десяток авто.
Заїжджаємо у село. Вказівник на в’їзді нагадує нам, що зветься воно по-пташиному — Горобці. Зупиняємось біля невеликого місцевого магазину. Біля нього стоїть типова «ГАЗелька», з якої спритний молодий чоловік вивантажує товар. Неподалік магазину стоїть щось середнє між примітивною автобусною зупинкою і місцем, де зазвичай селяни здають молоко. Дерев’яна споруда накрита шифером. Тут можна при біді сховатися від дощу, а можна просто посидіти якусь хвилинку та перекинутись словом-другим із односельцями.
На лавочці під шиферним навісом сидить чоловік, на вигляд — років шістдесяти, у чорній кепці, спортивних штанях і безрукавці. Великий палець на правій руці замотаний бинтом. Чоловік охоче відгукується на пропозицію порозмовляти. І за якісь півгодини ми знаємо про нього якщо не все, то, принаймні, дуже багато.
Володимиру Панасовичу Шовкоплясу — так зовуть нашого співрозмовника — 64 роки. З них шість він мешкає у селі. До цього чоловік жив у Полтаві, де працював майстром-підривником. Зараз мешкає у власному будинку неподалік ставка на межі Горобців та Великого Кобелячка.
Село живе з городу. Чим люди тут живуть? Ото є земля — що посадив, виростив — те твоє. Хтось тримає корів, свиней. Я не держу. Молоко купляю, коли захочеться.
На пай платять 7 відсотків. У нас Васюта землю орендує, то він нащот цього молодець. Для нас 7 процентів — нормально, он у Супротивній Балці ще платять 5. У Драбинівці вже 10? Так то ж у них.
Землю продавати пока не хочу. Воно ще нічого толком не ясно. Мені один знайомий казав, що пай можна продати за 12 тисяч. Гривень? Та ні, ви шо! Доларів! Але ж як я тільки свій пай продам? У нас ото є клапоть поля у 65 гектар, де наші паї. То й продавати його, мабуть, треба буде усім разом.
Пальця обварив, як закривав груші. Ніс ночви з окропом і банками, а воно взяло і хлюпнуло! А я ще й у перчатках був! Пока зняв, то на лівій руці пошти нічого, а на правій дебело обварив. Тепер оце ходжу забинтований, нічого толком робити не можу.
Інваліда поховав за свої гроші. Ще й пам’ятник поставив! Наш Васюта нормальний, хороший мужик. Треба тобі зерно — бери зерно, треба гроші — бери гроші. Я он в рахунок паю мішок цукру взяв. І не по 500, як на базарі, а за 350! Він хороший. Он у нас тут інвалід жив, так він йому завжди то «десятку», то «двадцятку» дасть. А коли той помер, він і поховав його за свої гроші. І пам’ятник поставив!
Вибили рибу електровудками — і поїхали. Я біля ставка живу. Так його тут один санжарський орендував. Рибу завіз, казав — хоче розвести. А потім вони ж приїхали вночі, вибили електровудками і свою, і нашу, яка була — і тільки його й бачили. Якби їх тією вудкою!
Набив би морду прямо в телевізорі! Нє, газет я не читаю. Всі новості узнаю з телевізора. Правда, як гляну, що він виступає, так би й набив морду прям через екран!
Та запалюється Володимир Панасович лише при згадці про політику. У іншому справляє враження типової сільської людини — доброї, гостинної і незлобливої. Проводжає нас, як давніх знайомих, і насамкінець запрошує заїжджати у гості на ставок — якимось дивом навіть після електровудки там лишилась риба. Обіцяємо обов’язково приїхати. Ми вирушаємо до Нових Санжар, а чоловік лишається сидіти на лавочці під навісом. Очікувати на інших співрозмовників чи просто грітись на осінньому сонці.

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»
13 жовтня 2011, 14:44 | Нові Cанжари | Суспільство

1. Гість / 21 серпня 2014, 21:21 Цитувати
прадати пай

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.