Полтавські чиновники фактично дозволили руйнувати береги Ворскли

Усе тече, все змінюється! Та незмінними залишаютьсяться проблеми, викликані порушенням Земельного законодавства в Україні та, відповідно, їх наслідки. Попробую на рівні свідомого громадянина проаналізувати ситуацію, що склалася в Біликах наприкінці серпня ц. р. в зв’язку із «земляними роботами, що проводились на березі Ворскли невідомими особами та призвели до утворення котловану об’ємом близько 300 куб. м, причому грунт вивезено в невідомому напрямі». Старший держінспектор з контролю за використанням та охороною земель Кобеляцького району С. І.Нестеренко зафіксував тоді факт порушень та зробив висновок, що порушена вимога ст. 60, 61 та ст. 164, 168 Земельного кодексу України і при встановлені особи, яка вчинила правопорушення, вона буде притягнута до адміністративної відповідальності. Пан інспектор тоді «відсалютував» начальству про проведену роботу та направив копію матеріалів перевірки мені, заявниці. Чомусь насторожило формулювання «адміністративна відповідальність», бо ж мова іде, по суті, про викрадення у держави з числа земель водного фонду 5 залізнодорожних вагонів грунту! Причому, в. о. прокурора Кобеляцького району, юрист 1 класу О. О. Кліманов, до якого я звернулася з заявою про встановлення прокуроського нагляду по цій справі, очевидно задовольнився результатами перевірки. Але мені, як землевпоряднику за фахом, стало цікаво, яким чином можна, керуючись діючим законодавством та адміністративним ресурсом, таки розставити всі крапки над «і» в цій детективній історії. А що, всі «атрибути» присутні: невідомі особи, невідомий напрямок, зацікавлені сторони, навіть згадується загадковий громадянин іноземної країни…
Просуваюсь далі по безлічі агенств і відомств, які утворились внаслідок проведення адмінісративної реформи. У Полтавському регіональному управлінні водних ресурсів, куди я звернулась за консультацією, мені письмово помідомили про 6 пунктів, в яких РУВР не має права здійснювати свою діяльність, та 4 пункти своїх повноважень, з яких слідує, що Полтавський РУВР «має право брати участь у заходах державного нагляду (контролю), як треті особи». Але все ж таки перенаправили моє звернення до Державної екологїчної інспекції в Полтавській області та Держкомземінспекції Головного управління Держкомзему для вжиття відповідних заходів. Треба віддати належне інспектору Олександру Расторгуєву. Він таки з’явився на місці події в Біликах 17 серпня, але тільки після вказівки від Державної екологічної інспекції, до якої я звернулась через електронну пошту 9 серпня (до речі, Деркомземінспекція мала необачність так і не відреагувати ні на перенаправлене звернення з РУВР, ні на моє особисте від 4.08.2011 № 461). А щодо інспекторської перевірки еколога з Полтави, то з її результатів слідує, що «відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 25.07.2007 № 963 нарахована шкода, заподіяна внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки та зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу». Заради сміху скажу, що сума збитків склала аж 260 гривень, а, згідно з приписом, голові Білицької селищної ради необхідно провести рекультивацію, тобто приведення порушеної земельної ділянки у стан, придатний до використання за призначенням. І ще одна цікава інформація для роздумів: Полтавська міжрайонна природоохоронна прокуратура в особі пркурора, радника юстиції В. В. Лісового дала на моє звернення відповідь, що «по факту неправомірності здійснення земляніх робіт на березі р. Ворскла в с. Білики Кобеляцьким РВ УМВС України в Полтавській області була проведена відповідна перевірка, за наслідками якої прийнято рішення про відмову в порушенні кримінальної справи».
Думаю, слідуюче слово за президентом і Верховною Радою, бо якщо і вони не захистять ними ж прийняті закони, їх правомірнність прийдеться відстоювати в Конституційному або навіть Європейському суді. Але це буде вже зовсім інша історія.
P. S. З моменту проведення земляних робіт пропройшло майже три місяці. В утвореному котловані проросли паростки дерев, що були знищені під час скоєння злочину. Хочеться вірити, що паростки громадської свідомості також знайдуть своє місце під сонцем, а чиновники задумаються, перш ніж, керуючись відповідними статтями законів, виносити безвідповідальні рішення. А ще цікаво знати, які цифри подав районний відділ Держкомзему у щорічному звіті про стан земель? Адже берегова зона р. Ворскли цим літом зменшилась на 125 кв. м!

Автор: Лідія ЧЕРНИГА, жителька Біликів
21 жовтня 2011, 12:44 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.