Земельні ділянки без генерального плану населених пунктів не надаватимуться

З березня 2011 року набрав чинності Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», який прийнятий з метою впорядкування та спрощення отримання дозволів щодо будівництва будь-яких об’єктів.
Як повідомила завідуюча земельним відділом міської ради Софія Скрильник, на виконання зазначеного закону та з метою тлумачення окремих його положень Кабінетом міністрів України прийнято 21 постанову, які набрали чинності після їхнього оприлюднення.
Основна вимога Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» — це наявність генеральних планів населених пунктів, складовими яких є тільки зональні та детальні плани територій. Законодавець у статті 24 Закону України закріпив положення, згідно якого забороняється надання земельних ділянок у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб у разі відсутності плану зонування або детального плану.
Законодавець у прикінцевих положеннях названого Закону зазначив, що це положення набуває чинності з 1 січня 2012 року. Таким чином, з 1 січня 2012 року сільські, селищні та міські ради не матимуть права надавати земельні ділянки без генерального плану населених пунктів.
У Кобеляцькій міській раді є Генеральний план міста, розроблений та затверджений ще у 1979 році. Згідно Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» він має безстроковий характер і є чинним. Проте до нього потрібно внести зміни та доповнення, а це потребує часу і не малих бюджетних коштів.
— Міська рада звертається в черговий раз до мешканців міста Кобеляки: хто бажає отримати земельну ділянку під забудову чи змінити цільове призначення земельних ділянок, повинен звернутись до виконавчого комітету уже сьогодні з метою запобігання бюрократичної тяганини, — каже Софія Володимирівна. — Сама процедура забудови житлових будинків не більше двох поверхів значно спрощена. Для оформлення земельної ділянки у власність чи користування претендент на будівництво має звернутися до комунального підприємства чи приватної фірми для оформлення будівельного паспорта, який виготовляється протягом 10 діб. Виготовлення проекту будинку не вимагається. Після виготовлення будівельного паспорта не пізніше ніж за один день до початку будівельних робіт замовник подає особисто або надсилає рекомендованим листом до відповідної інстанції державно-архітектурного будівельного контролю повідомлення про початок будівельних робіт та протягом семи календарних днів повинен повідомити виконавчий комітет про початок будівництва.
Змінився і порядок прийняття в експлуатацію об’єктів, побудованих на підставі будівельного паспорта. Так відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів» замовник подає декларацію в інспекцію Державного архітектурного будівництва на безоплатній основі про готовність об’єкта до експлуатації. До речі, сертифікат відповідності, як було раніше, не потрібен.

Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»
27 жовтня 2011, 17:20 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.