Під знаком Рити Крав’ян

Під знаком Рити Крав’ян
У понеділок на двох офіційних нарадах у Нових Санжарах говорили про допомогу хворій дівчині. На одному з засідань навіть повідомили, що агроформування «Чиста криниця» готове виділити половину суми, потрібної на закупівлю штучного суглоба. А це — 100 тисяч гривень.
Ранкова апаратна нарада почалася звично. Спочатку представники влади — голова районної ради Володимир Левицький та заступник голови райдержадміністрації Володимир Тараненко — вручили грамоту директору районної бібліотечної системи Ларисі Бесараб. Потім перед присутніми виступили представники компанії, яка планує зайнятися у Малій Перещепині досить цікавим видом діяльності — косити очерет.
— А як же природа, кабани, які там живуть? — поцікавився один з присутніх у залі керівників.
— Увесь процес нашої роботи контролюватимуть, до того ж наша діяльність ітиме не в мінус екології, а в плюс, — відповів представник компанії.
Після цього виступу у залі засідань з’явились ті, хто буває на офіційних нарадах нечасто: учні 11-Б класу Новосанжарського НВК разом зі своїм класним керівником прийшли на апаратну нараду, щоб звернутися до присутніх чиновників за допомогою. Впродовж п’яти хвилин вони по черзі дуже емоційно і хвилююче розповідали про свою однокласницю — Риту Крав’ян. Учениці нагадали, що дівчині для придбання німецького штучного суглоба потрібна величезна сума у 18 тисяч євро. Зібрати такі гроші для її родини, звичайно, є справою нереальною.
— Коли Рита дізналася про вартість суглоба, вона на своїх костилях вибігла у коридор до мами і у розпачі запитала: «Де ми візьмемо такі гроші?! Нам їх ніколи не зібрати!», — схвильовано розповіла одна з дівчат.
Тому учениці 11-Б звернулися до керівників установ та організацій з проханням допомогти Риті та зібрати хоч якусь грошову допомогу у своїх колективах.
— Рита більше за все на світі хоче викинути свої костилі і на випускному балу разом із нами танцювати до ранку, — поділилась класний керівник дівчини. — Разом ми зможемо їй допомогти і зробити її мрію реальністю!
— Не будьте байдужими! — попрохали однокласниці Рити і роздали присутнім листки із номерами рахунків, на які можна перерахувати гроші.
Присутні на апаратній нараді слухали виступи у цілковитій тиші, затаївши подих. І хочеться вірити, що вони дійсно пройнялися бідою Рити Крав’ян і вирішили їй допомогти.
— Не знаю, як у кого, а у мене серце трохи затьохкало, — поділився із залом Володимир Тараненко, — ми повинні підтримати і допомогти, хто скільки зможе пожертвувати.
По обіді понеділка у новосанжарській райдержадміністрації відбувалася ще одна нарада — засідання ради товаровиробників району. На ній були присутні як керівники потужних сільгосппідприємств, так і фермери. До них усіх також звернулися учениці 11-Б разом із класним керівником. Аграрії виступ також прийняли з розумінням та співчуттям. У жінок-бухгалтерів підприємств, здається, навіть сльози виступили на очах.
— Куди гроші перераховувати? — одразу поцікавився один з учасників наради. Йому, як і усім іншим, вручили листки з банківськими реквізитами.
На цій же нараді про Риту згадав і голова новосанжарської райдержадміністрації Сергій Шовкопляс. Він підкреслив, що до збору коштів повинні підключитися усі. А потім приголомшив присутніх наступним повідомленням.
— Ви знаєте, що у п’ятницю у Нових Санжарах проводив прийом губернатор Олександр Удовіченко. До нього приходили і мама дівчини, і її однокласниці, — розповів Сергій Миколайович. — Так от, після цього він зателефонував до засновника «Чистої криниці» Юрія Лебедина. І той пообіцяв від свого агрооб’єднання виділити половину суми — 100 тисяч гривень! Якщо врахувати, що 31 тисячу школярі вже зібрали, що 10 тисяч дає Віктор Клюшник з ПП «Лавіта», ще 2 тисячі — Володимир Замула із ТОВ «Сокіл», то нам з вами лишилося зібрати не так уже й багато!
Якщо Юрій Лебедин виконає обіцянку і дійсно допоможе дівчині, то з’являється надія, що кошти дійсно можна зібрати. І навіть у коротший термін. Звичайно ж, тільки якщо до збору долучаться усі небайдужі. А такі, на щастя, є. Одразу після апаратної до автора зателефонувала Ніна Руденко — підприємець із Нових Санжар, яка займається реалізацією преси. І попрохала привезти фото Рити та коротку інформацію про неї.
— Може ми хоч трохи грошей у нас у магазині зберемо, — пояснила Ніна Миколаївна, — Я коли прочитала про неї, то так стало її шкода. Може ж і ми зможемо їй хоч трохи допомогти.
І хоча станом на понеділок до зібрання потрібної суми було іще далеко, та все одно вірилось, що гроші, потрібні на придбання суглоба, мешканці Новосанжарщини зберуть. Усі разом — підприємці та бізнесмени, фермери та одноосібники, учні та вчителі, керівники та звичайні працівники. Щоб потім прийти на випускний вечір 2012-го року у Нових Санжарах і подивитись на Риту Крав’ян, яка танцюватиме свій шкільний вальс.


Звернення селищного голови до жителів Нових Санжар, міста Кобеляки, до всіх небайдужих людей
Шановні жителі селища Нові Санжари, міста Кобеляки, всі, хто прочитає це звернення!
Велике горе прийшло в одну з новосанжарських родин — тяжко захворіла дочка Маргарита Крав’ян, учениця одинадцятого класу Новосанжарського навчально-виховного комплексу. Але цій біді можна зарадити. Для одужання дівчинці потрібен німецький ендопротез колінного суглоба вартістю майже 200 тисяч гривень. Звичайно, таких коштів у матері немає. Лишається одна надія на всіх небайдужих людей, які здатні співчувати і допомагати один одному.
Звертаюся до трудових колективів, приватних підприємців, жителів, громадських організацій, релігійних громад з великим проханням допомогти повернутися дівчинці до повноцінного життя.
Операція повинна бути проведена не пізніше 10 листопада. Пам’ятаймо –чужої біди не буває. Люди, будьмо людьми!
Андрій РЕКА, новосанжарський селищний голова
Кошти можна здавати в приймальню школи (тел.3–16–43, або перерахувати на рахунок:
ПАТ «Полтава-банк»,
Код ОКПО 09807595,
МФО 331489, р/р 2924388,
призначення платежу:
поповнення рахунку для Шовкової Аліни Миколаївни
К/Р 26254176641001, ідентифікаційний код 2525606141

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.