«Ми біжимо впереді поїзда!»

«Ми біжимо впереді поїзда!»
Новосанжарські депутати з другого заходу таки прийняли Тимчасове положення про порядок проведення земельних аукціонів з продажу права на оренду земельних ділянок.
На одній з попередніх сесій це питання вже вносили до порядку денного і голова районної ради Володимир Левицький наполягав на його розгляді. Але більшість депутатів тоді були проти і питання з порядку денного виключили. Такий самий сценарій міг повторитися і на дев’ятій сесії, яка проходила 9 листопада. Як тільки голова районної ради зачитав депутатам перелік питань порядку денного, як питання про Тимчасове положення одразу ж запропонували зняти.
— Це питання не вивчене до кінця, тому ми пропонуємо виключити його з порядку денного, — виступив з місця депутат від «Фронту змін» Сергій Бодак.
Володимир Левицький поставив питання на голосування. «За» зняття питання проголосували лише 17 з 48 присутніх депутатів. Питання у переліку залишили.
Після цього перейшли до розгляду питань порядку денного. Начальник фінансового управління Любов Кибкало ознайомила депутатів зі змінами у районному бюджеті. Зокрема, порадувала повідомленням, що він перевиконується на 7,6 мільйона гривень.
Після фінансових питань депутати заслухали звіт начальника райвідділу міліції Сергія Махна. Він, зокрема, розповів про нинішнє реформування міліцейської галузі. Так до райвідділу міліції приєднають районний підрозділ ДАІ. Натомість незабаром виключать із його складу і виведуть у окрему службу паспортний стіл.
Районні депутати звіт прийняли до відома. Так само, як і виступ головного прокурора району Віктора Каралаша.
Нарешті прийшла черга розгляду питання про Тимчасове положення. На трибуну піднявся начальник відділу Держкомзему у Новосанжарському районі Андрій Братков. У своєму виступі він, зокрема, зазначив, що вільні земельні ділянки за межами населених пунктів можуть надаватися в оренду тільки через аукціони. Томи прийняття Тимчасового положення, яке регламентуватиме цю дію, є просто необхідним. Його виступ одразу викликає кілька реплік з боку депутатів від опозиції.
— Ви розумієте, що це — тимчасове положення, а не закон? — запитав голова фракції «Фронту змін» Сергій Бульбаха. — Якщо ми зараз його приймемо, а потім хтось у судовому порядку оскаржуватиме проведення таких аукціонів?!
— А скільки таких земель, які будуть надаватися через аукціон, у нашому районі? — запитав у Андрія Браткова Сергій Бодак.
Той назвати точну цифру не зміг, але сказав, що така інформація у земельному відділі є. Далі слово взяв Володимир Левицький.
— Такі земельні ділянки є у Лелюхівській сільській раді, у Великій Маячці, у Пологах, — перерахував Володимир Іванович, — і якщо люди захочуть їх взяти в оренду, то не інакше, як через земельні торги. Якщо ми не приймемо це положення, то не зможемо їм надати цю землю. І цим порушимо їх права.
Віктор Клюшник, депутат від фракції «Партії регіонів», з головою ради не погодився.
— Ми біжимо впереді поїзда! — висловився він. — Он у Диканьському районі таке положення прийняли. А потім по ньому виніс протест їхній прокурор. Хочете — зробіть аукціони на земельні ділянки комунальні, але давайте виключимо землі сільськогосподарського призначення!
Але депутатів і далі переконували, що без прийняття положення надавати вільні земельні ділянки у оренду буде неможливо. Це підтверджували і юристи райдержадміністрації та районної ради Валентин Гамов та Світлана Давиденко.
— А якщо земельна ділянка була в оренді, на неї виготовлена технічна документація, але закінчився термін договору. Вона також буде йти через аукціон? Чи орендар має право продовжити термін оренди? — поцікавився депутат від «Сильної України» Михайло Васюта.
— Орендар має право першочерговості оренди цієї земельної ділянки, — відповіла Світлана Давиденко, — і робить це без конкурсних процедур.
Після бурхливого обговорення депутати таки перейшли до голосування. «За» прийняття Тимчасового положення проголосували 32 депутати, 14 їх колег були «проти», 1 «утримався». Ще один депутат, схоже, взагалі не брав участі у голосуванні. Таким чином більшістю голосів рішення було прийняте.
Далі сесія продовжилась у більш спокійному руслі. Депутати продовжили на 3 роки терміни контрактів Ольги Гирі та Олексія Кулія — головних лікарів відповідно Новосанжарської та Нехворощанської лікарень.
Після розгляду усіх питань порядку денного Володимир Левицький нагадав, що на адресу депутатів районної ради надійшов лист від районних організацій ветеранів Афганістану та Союз «Чорнобиль-Україна». Зрозуміло, що лист стосувався скасування пільг воїнам-інтернаціоналістам та чорнобильцям. Але з текстом листа голова районної ради депутатів ознайомлювати не став. Його просто взяли до відома.
Наприкінці сесії відбулися кілька виступів депутатів. Так голова фракції «Батьківщина» Геннадій Супрун зачитав звернення, у якому засуджувався суд на лідером опозиції Юлією Тимошенко. А Сергій Бульбаха нагадав колегам, що 26 листопада — День пам’яті жертв Голодомору в Україні. Він попрохав депутатів не просто згадати у цей день усіх замучених голодом українців, але і долучитися до Всеукраїнської акції «Запали свічку».

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»
11 листопада 2011, 20:31 | Нові Cанжари | Політика

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.