З перших вуст

Лікар-фтизіатр Наталія Каун:
«У порівнянні з минулим роком, у цьому році число хворих на туберкульоз у районі збільшилось майже у три рази, не дивлячись на те, що у нас працює тубвідділення та проводяться профілактичні роботи серед осіб груп ризику.
Туберкульоз — це соціальне захворювання, яке передається контактно-побутовим і повітряно-крапельним шляхом. Головне, як ви себе можете уберегти,  це намагатися уникати місця масового скупчення людей, загартовуватись та правильно харчуватися. Для профілактики захворювання я раджу вживати багато хліба з маслом та часником. Усіх клінічних проявів хвороби, які написані в книжках, я не зустрічала у своїй практиці жодного разу. У одного хворого — один симптом проявляється, у іншого — другий. Проте основними проявами хвороби може бути різке схуднення, нічні поти, підвищення температури тіла та кашель. Нова проблема зараз — це та, що сьогодні досить багато хворих на ВІЛ/СНІД і туберкульоз. Ця проблема зустрічається у останній стадії захворювання на СНІД — четвертій клінічній стадії ВІЛ-інфекції. Майже всі хворі вражаються туберкульозом. Зараз таких хворих на обліку у нас стоїть 12 чоловік і їх дуже важко лікувати. Лікування хворих туберкульозом проводиться безкоштовно і обходиться державі від 100 гривень до п’яти-восьми тисяч гривень на одного хворого на місяць. Усі хворі проходять обов’язковий шестимісячний курс лікування. З поширеними формами захворювання лікування може затягнутися до 24-36 місяців. Це досить великі кошти для держави. Що стосується харчування, то у лікувальних закладах району, у порівнянні з минулими роками, воно не покращилось і складає 9 гривень 98 копійок на день. На таку суму харчувати хворого туберкульозом — це значить взагалі нічого не давати їсти: тільки хліб і вода. У середньому харчування повинно складати 25-30 гривень. Виходить, що ми  даємо лише третю частину. А харчування для хворих на туберкульоз відіграє не останню роль у лікуванні. Бо туберкульоз розвивається, в першу чергу, на недоїданні та стресах».
Запитання:
Чи є путівки до санаторіїв?
Відповідь:
Путівки для хворих до тубсанаторіїв є. Вони безкоштовні.
Запитання:
Яким типом туберкульозу вражаються люди?
Відповідь:
Людей вражає лише один тип туберкульозу — людський. Проте цей тип пристосовується до різних умов. Змінюється не тип збудника, а його стійкість до препаратів.
Запитання:
Скільки хворих туберкульозом на сьогодні в районі?
Відповідь:
На сьогодні у районі 46 тубвогнищ, у одному тубвогнищі може бути і один, і двоє хворих. З початку року ми нарахували 76 бацелярних хворих. Неактивних хворих на початок року було 420 чоловік. Та точну кількість я назвати не можу, адже вона постійно змінюється. Та менше 400 чоловік неактивних хворих у нас практично не буває.
Запитання:
Профілактичні огляди у школах виявляють захворювання?
Відповідь:
Дітей у районі хворих на туберкульоз на даному етапі намає.
Землевпорядник земельного відділу міської ради Віталій Савенко:
«Згідно Земельного кодексу, статті 116, 118, 121, кожен громадянин України має право безкоштовно отримати земельну ділянку у власність. Для будівництва та обслуговування житлового будинку —10 соток, для ведення особистого господарства — до двох гектарів, для гаражного будівництва — 1 сотку, для садівництва — 12 соток, для дачного будівництва — 10 соток. Згідно Земельного кодексу, цим правом можна скористатися лише один раз. Щоб отримати земельну ділянку у Кобеляцькій міській раді, потрібно звернутися з заявою до земельного відділу, додавши ксерокопію паспорта. Усі бажаючі можуть це зробити. Узаконення, на жаль, складніша процедура, ніж надання, адже за неї потрібно платити гроші проектній організації, яка оформляє подібні документи. І це немалі гроші. На цей час у Кобеляках діють чотири проектні організації, які мають ліцензію. Що включає в себе порядок приватизації? Щоб отримати рішення у міській раді, потрібно принести ксерокопію паспорта і заяву. Протягом місяця виконавчий комітет міської ради розгляне заяву і при наявності землі надасть вам земельну ділянку за призначенням.  Після отримання рішення потрібно знову прийти в земельний відділ, де ми надамо вам відповідну документацію. З цими документами ви направляєтесь до держкомзему, де нададуть вам висновок про обмеження. Цей документ розуміє за собою висновок, чи проходять по цій земельній ділянці газопроводи, водопроводи чи електропроводи. Якщо так, то це охоронна зона. Цей висновок також платний. Також потрібно буде взяти платний висновок з архітектури, який надає головний архітектор району Валерій Буряк. З цими документами ви можете звернутися до любої проектної організації, яка має ліцензію. Технічна документація щодо посвідчення права власності не повинна виготовлятися більше шести місяців. Приблизна ціна приватизації коливається від 600 гривень і вище».
Запитання:
А де у Кобеляках виділяється земля під дачне будівництво?
Відповідь:
Це район Заворскло, тільки перед тим, як брати земельну ділянку, добре подумайте, щоб не заростала вона бур’янами. Бо так трапляється часто.

Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»
18 листопада 2011, 16:41 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.