Чума зі свинарника

Чума зі свинарника

У прикордонних з Україною областях Росії зареєстровано спалахи захворювання свиней на африканську чуму.
На сьогодні ввезення в Україну російської продукції зі свинини і живих тварин категорично заборонено і за цим процесом стежать митники. Та ситуація залишається загрозливою. Як повідомив «ЕХО» начальник управління ветеринарної медицини в Кобеляцькому районі Сергій Куземко, саме захворювання для людей небезпеки не представляє, але свиням всіх порід не залишає шансу. Вакцин проти захворювання не існує, а вірус не боїться морозів і стійкий до термічної обробки. Економічні збитки від африканської чуми надзвичайно високі. А ввезення свиней на ферму можливе тільки через рік після ліквідації захворювання та ретельної дезінфекції. Основним методом профілактики захворювання залишається проведення комплексу ветеринарно-санітарних заходів, направлених на недопущення зараження.
— Тож українських свинок тепер треба тримати лише у закритих приміщеннях, — зауважив Сергій Михайлович. — Сказане стосується не тільки господарств, а й приватників. Повинен діяти так званий «закритий режим утримання», який не допускає знаходження на території сторонніх осіб, бродячих тварин та безконтрольного переміщення кормів, автотранспорту, тощо. У разі спалаху хвороби, свиней у приватників вилучатимуть та знищуватимуть. Ветеринарна служба рекомендує утриматися від придбання свиней, кормів та продуктів тваринного походження з інших адміністративних районів, проведення ярмарок, виставок та інших масових заходів з залученням сільськогосподарських тварин.
Сергій Куземко наголосив, що забій свиней потрібно проводити на офіційних забійних пунктах. Перед забоєм тварину обов’язково повинен оглянути спеціаліст ветеринарної медицини. А після забою потрібно провести ветеринарно-санітарну експертизу туші. Це дасть можливість попередити поширення інфекційних захворювань, в тому числі небезпечних для людини.
— Слід зазначити, — продовжив Сергій Михайлович, — що основним резервуаром та джерелом збудника африканської чуми свиней у природі є дикі свині-вірусоносії, контакт з якими призводить до зараження свійських свиней. Тому особливу увагу слід приділити мисливцям. Саме ця категорія громадян попадає в зону ризику і разом з мисливськими трофеями може занести хворобу у власне господарство. Тож при виявленні захворювання чи загибелі свиней у власному господарстві не зволікайте, а терміново повідомляйте дільничного спеціаліста ветеринарної медицини або телефонуйте до районної служби ветеринарної медицини за телефоном 3–16–52.
Ми поцікавились, чи є небезпека зараження тварин у Білицькому свинокомплексі, що незабаром відкриється. Сергій Куземко відповів, що небезпека зараження є завжди і ніхто від цього не застрахований. Та комплекс переведений на закритий режим роботи і всі заходи задля безпеки тварин вжиті. Тому він впевнений на 99 % в тому, що з тваринами у свинокомплексі все буде добре, вони не захворіють.


Довідка
Симптоми захворювання:
За зовнішніми проявами африканську чуму важко відрізнити від класичної. Інкубаційний період триває 2–7 діб, інколи –15 і довше. Гостра форма захворювання характеризується підвищенням температури протягом усього періоду хвороби і лише за декілька годин до загибелі знижується до 37–35 °C. Шкіра набуває синюшного кольору, особливо на ділянках вух, п’ятачка, на підгрудді, вентральній стінці живота, а в кінці хвороби численні крововиливи з’являються скрізь. Загибель настає через 4–10 діб. Лікування хворих тварин заборонено.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»
25 листопада 2011, 13:44 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.