Після рекордного врожаю слід готуватись до такого ж неврожаю

Після рекордного врожаю слід готуватись до такого ж неврожаю

А все через небувалу посуху, яка виникла в Україні восени 2011 року.
Для багатьох українців цьогорічна осінь видається дивовижно гарною. Відсутність дощів дала змогу зібрати врожай, підготувати поля і городи під посів 2012 року. Крім того, через теплу осінь багатьом вдалося зекономити чимало коштів на опаленні осель. Між тим, і синоптики, і аграрії б’ють на сполох. Україну очікує рекордний неврожай.
Станом на 21 листопада в Україні озимі культури засіяні на площах понад 8 мільйонів гектарів. Це майже сто відсотків від запланованого. Але погода піднесла неочікуваний і неприємний сюрприз. За даними Гідрометеостату, такої тривалої осінньої посухи в Україні не було понад 50 років. Особливо постраждали від неї Одеська, Херсонська області і Крим. Це — дані з офіційних джерел. Між тим, неофіційна інформація ще гірша. Від посухи серйозно постраждали не лише названі, а й Дніпропетровська та Полтавська області. Тобто, найбільші зерносіючі регіони України.

 

Доки не пізно, полийте фруктові дерева

Фахівці Кобеляцької метеостанції в один голос стверджують, що подібної осінньої посухи ще не фіксували за весь час роботи цієї установи. А це — 64 роки. І триває вона не 80 чи 100 днів, як прозвучало в електронних ЗМІ, а більше чотирьох місяців. Останні продуктивні опади випали у першій декаді липня. А потім — як відрізало. У серпні випало 8 мм опадів при нормі 35, у вересні — 11 (норма — 35), у жовтні — 7 (37). Ну, а листопад побив усі можливі негативні прогнози і рекорди. Станом на 27 число випало всього-навсього 3 міліметри опадів. І це — при нормі 46!
У зв’язку із небувалою посухою, у ґрунті катастрофічно зменшилась кількість доступної рослинам вологи. У жовтні відповідні заміри зафіксували, що у метровому шарі її вдвічі менше норми. Тому синоптики радять усім терміново полити фруктові дерева і троянди. Вологий грунт промерзає повільніше та й навесні ця волога рослинам знадобиться. На жаль, можливості полити посіви озимих у аграріїв немає. А не завадило б. Адже у 20-сантиметровому шарі ґрунту вологи немає взагалі.


Аграрії розслабились після щедрих літніх дощів

Головний агроном районного управління АПК Валерій Пилипенко повідомив, що на Кобеляччині озимою пшеницею засіяно 12,5 тисяч гектарів. Сходи отримано лише на 50 % площ. Ще гірша ситуація з озимим ячменем та ріпаком. Ці культури зійшли відповідно на 45 і 30 відсотках площ. Навіть отримані сходи знаходяться в стані, далекому від ідеального. В управлінні готуються до того, що навесні доведеться пересівати майже 9 тисяч гектарів. Причому вельми сумнівно, що їх засіють пшеницею та ячменем. Адже весняний посів потребує ранньої і прохолодної весни з дощами. Така погода в останні роки є рідкістю для Кобеляччини. Суттєві проблеми можуть виникнути і в городників. Той, хто не встиг заборонувати поля і городи якомога раніше, ризикує на ціле літо отримати груддя на своїх площах.
Кобеляцькі фермери теж підтверджують, що посіви озимих знаходяться в незадовільному стані. Володимир Білоусько, СФГ «Володимир»: «Комендантівські фермери отримали сходи на 50–70 відсотках площ. Але пшениця не закущилась. Вся надія на теплу і вологу зиму».
Валерій Дрига, СФГ «Відродження»: «Хорошого немає нічого. На засіяних полях пшениця зійшла «клаптями» по 10–12 гектарів». Фермер говорить, що сподівається на кінець листопада-грудень. Якщо підуть дощі і буде тепло, то зерно, яке лежить в землі, зійде. І, знову ж, сподівається на теплу зиму.
Дещо іншу точку зору має голова кооперативу «Радянський» Микола Андрієнко. Він каже: «У нас зійшло все. Навіть озимий ріпак. Тому що ми сіяли за всіма технологічними вимогами, зберігаючи вологу». І додає: «На жаль, аграрії розслабились після літніх дощів. От і у нас, в Радянському, у період з 26 червня по 6 липня випало більше 300 міліметрів опадів. От цю вологу ми й використали, сіючи. А більшість сподівались, що дощі йтимуть і надалі». Твердження про те, що зерно, яке лежить в сухій землі, взимку зійде і доживе до врожаю, Андрієнко піддає сумніву. Він говорить: «У моїй практиці такого не було. Хоча, можливо, станеться диво. Але вони, дива, бувають дуже рідко». За прогнозами Миколи Івановича, зима повинна бути сніжною. Але він застеріг, що зараз клімат змінився і народні прогнози справджуються дедалі рідше.
Українські посадовці найвищого рівня також погоджуються, що осіння посуха призведе до недобору пшениці. Але заявляють, що приводів для паніки немає. В Україні достатньо запасів зерна.
Бізнесмени, які торгують продуктами харчування, розповідають, що нині будь-якого ажіотажу стосовно хліба, борошна чи виробів з нього немає. «Ціна на оптових базах нині навіть трішки знижується», — сказав Юрій Муха, співвласник дрібнооптової бази «Два куми».


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»
2 грудня 2011, 11:43 | Кобеляки | Фінанси

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.