Звалища в межах міста не буде

Кілька тижнів тому по Кобеляках почала розповсюджуватись інформація про те, що нібито на околиці райцентру в наступному році відкриють полігон для утилізації побутових відходів.
Звичайно ж, більшість кобелячан новий об’єкт називали не «полігон», а простіше, звичніше — звалище, смітник. І дуже обурювались такою ідеєю міськради. Люди вже навіть почали організовувати ініціативну групу, щоб протестувати.
Як стало відомо під час перевірки поширюваної інформації, диму без вогню таки не було. Чутки мали під собою підґрунтя. Міський голова Олександр Ісир підтвердив, що влада розглядала два варіанти місцезнаходження нового полігону для складування побутових відходів. Обидві місцини географічно є околицями райцентру. Це — вулиця Червоноармійська, поряд із цегельним заводом і полігоном Аграрного ліцею та вулиця Полтавська, на виїзді в напрямку Кунівки. За словами керівника міськради, варіант із Червоноармійською відпав досить швидко. Надто малою є відстань від потенційного полігону до житлових будинків. А ось яр, розташований по вулиці Полтавській, майже ідеально підходив для відкриття звалища. Якби не одне «але». Поряд — газогін високого тиску. До нього від можливого полігону лише 100 метрів. А необхідно — 300.
Та питання пошуків місця для нового міського звалища залишається ледве не головною міською проблемою. Старе, «ганжівське» звалище вже відпрацьовує свій ресурс. А ресурс терпіння у місцевих жителів вичерпався вже давно. З приводу цієї проблеми Олександр Ісип зауважує:
— Кобелячан обурює можливість створення полігону в межах міста? А де вони пропонують його створювати? Сільські громади теж не горять бажанням приймати в себе міське звалище.
Нині пошуки місця під звалище тривають. Звичайно, вирішити цю проблему раз і назавжди міг би роздільний збір, утилізація та переробка всіх відходів. Але для цього потрібні не лише гроші, а й зміни у свідомості кожного жителя міста.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»
2 грудня 2011, 15:17 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.