З перших уст

З перших уст

Рубрика щотижневих зустрічей Кобеляцької міської ради ветеранів

Лікар-терапевт поліклінічного відділення Жанна Шевченко:
Грип — це вірусне захворювання з можливим розвитком тяжких ускладнень. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями, але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей.
Навіть якщо ознак хвороби немає, потрібно намагатися дотримуватись певних правил:
— Уникати скупчень людей, аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів. Особливо актуально це під час сезону грипу та епідемій.
— Користуватися одноразовими масками при необхідності, щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Маскою повинна користуватися людина, яка доглядає за інфекційним хворим чи просто спілкується з ним. Хвора людина повинна використовувати маску лише в одному випадку: якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Проте доцільно користуватися маскою лише у приміщенні, наприклад, у лікарні. Адже надворі вірус гине, тому одягати маску там немає сенсу.
— Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання — як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж кількох годин після перебування у приміщенні хворої людини.
— Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми — для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.
— Мати чисті руки — інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.
— Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками — як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик зараження і широкого розповсюдження інфекції.
Запитання: Що значить, коли на таблетках «парацетамол» пишуть цифри 325 і так далі? Раніше було без цифр.
Відповідь: 325 — це доза. Значить у таблетці 325 міліграмів парацетамолу. В залежності від того, для кого він розрахований. Для діток треба меншу дозу, для дорослих, відповідно, більшу.
Запитання: Яка ваша думка щодо екстрасенсів. Зараз майже в кожній газеті рекламують медичні препарати і послуги екстрасенсів.
Відповідь: Це просто заробляння грошей. Тому при наявності якої-небудь хвороби звертайтеся в першу чергу до лікарів.
Запитання: Чи актуальні до цього часу старі методи профілактики грипу: цибуля, часник, горілка?
Відповідь: Так. Тільки наголошую: алкоголь — в розумних межах.
Заступник міського голови Олександр Письмак:
З березня 2011 року набрав чинності Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», який прийнятий з метою впорядкування та спрощення отримання дозволів щодо будівництва будь-яких об’єктів. Основна вимога Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» — наявність генеральних планів населених пунктів, складовими яких є тільки зональні та детальні плани територій. Законодавець у статті 24 Закону України закріпив положення, згідно якого забороняється надання земельних ділянок у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб у разі відсутності плану зонування або детального плану.
Законодавець у прикінцевих положеннях названого закону зазначив, що це положення набуває чинності з 1 січня 2012 року. Таким чином, з 1 січня 2012 року сільські, селищні та міські ради не матимуть права надавати земельні ділянки без генерального плану населених пунктів.
У Кобеляцькій міській раді є Генеральний план міста, розроблений та затверджений ще у 1979 році. Згідно Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», він має безстроковий характер і є чинним. Проте, до нього потрібно внести зміни та доповнення, а це потребує часу і немалих бюджетних коштів.
Запитання: Зараз у місті з’явилося багато парканів по 3–4 метри. Чи є якась затверджена норма дозволеної висоти паркану?
Відповідь: Паркан має бути не більше 1 метра 20 сантиметрів. У будівельному паспорті пишеться, якої висоти та навіть кольору має бути паркан.
Запитання: Зараз часто ті, хто будуються, видаляють дерева. У якому випадку це можна робити?
Відповідь: Порядок видалення дерев, кущів регулюється однією з постанов Кабінету Міністрів. Там перераховані всі випадки, коли можна видаляти дерева. Старі, аварійні та небезпечні дерева видаляються без дозволу.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»
9 грудня 2011, 12:39 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.