«Кількість інвалідів у районі зросла на 50 відсотків!»

«Кількість інвалідів у районі зросла на 50 відсотків!»

Таку сумну статистику озвучили на засіданні «круглого столу», організованому новосанжарським управлінням праці та соціального захисту населення та районною організацією інвалідів «Клото».

Засідання «круглого столу» вирішили провести, аби обговорити питання фінансування міроприємств організації інвалідів «Клото» у 2012-му році. На засідання, окрім працівників управління праці та самих інвалідів, прибули представники влади — голова районної ради Володимир Левицький, заступник голови райдержадміністрації Іван Солодовник та селищний голова Андрій Река.

Почалося засідання доповіддю начальника управління праці та соціального захисту населення Наталії Гомлі. У своєму виступі вона розповіла про те, як у 2011-му році здійснювалася допомога інвалідам. Зокрема, Наталія Григорівна зазначила, що цього року інвалідам видано 28 візків (11 вуличних, 12 кімнатних, 5 візків з електроприводом). Незважаючи на це, іще 35 інвалідів сьогодні все ще перебувають у черзі на отримання візка. За 2011 рік інваліди отримали також 12 засобів для ходіння (палиці, милиці, ходунки). 22 інваліди отримали санаторно-курортні путівки, ще 45 осіб отримали компенсацію за них.

— Не на все, на жаль вистачає фінансування, — констатувала Наталія Гомля, — але ми постійно підтримуємо зв’язок із громадськими організаціями, які захищають наших інвалідів. Це — «Клото», спілка воїнів-інтернаціоналістів, організація «Союз «Чорнобиль-Україна». Ми знаємо усі їхні проблеми. І навіть якщо не завжди можемо допомогти фінансово, намагаємось дати частинку своєї душі.

Згадала Наталія Гомля і про сумну динаміку, відповідно до якої у районі із 2007 по 2011 рік кількість інвалідів збільшилась більше ніж на 50 відсотків і зараз складає 2415 чоловік.

Ця інформація одразу отримала жваве обговорення. Володимир Левицький поцікавився: за рахунок чого відбувся такий неприємний ріст?

— Більшу частину цих людей складають інваліди загального захворювання, — відповіла Наталія Григорівна, — і, що найбільш страшно, останніми роками збільшується кількість і дітей-інвалідів.

Також представники влади запитували: чому так мало інвалідів скористалися правом на оздоровлення. Причин виявилося багато. Серед них начальник управління назвала і небажання самих інвалідів їхати до того чи іншого курорту. Голова «Клото» Михайло Шуліпа дав з цього приводу свій коментар.

— Деякі ж просто не можуть доїхати до санаторія! — емоційно вигукнув він. — От мені потрібно було оздоровитись у спеціалізованому закладі у Саках. Але як я туди поїду? Поїздом? Ні! Я ж не залізу на підніжку зі своєю коляскою!

Одразу ж прозвучала пропозиція закупити спеціальну машину для перевезення інвалідів — нехай і одну на кілька районів.

— Звичайно, така потреба є, — підтримав пропозицію Іван Солодовник, — але одну на кілька районів — це не дуже реально. От одну на область — це вже більш можливо.

Від питання перевезення колясочників плавно перейшли до теми їх побуту. Найбільше акцентував на ньому увагу Андрій Река.

— Ми повинні забезпечити цим людям, які пересуваються у своїх візках, максимальну доступність до усіх соціальних об’єктів, — наголосив селищний голова. — Контролювати, щоб скрізь були пандуси, облаштовані під’їзди. От я колись підірвав спину, та так, що й ноги не міг підняти. То я заходив до аптеки не по східцях, а по цьому пандусу. І хоч як мені соромно було, але я зайшов! А якби його не було, просто розвернувся б  і пішов назад!

Андрій Река закликав представників влади об’єднати зусилля і домогтися того, щоб і решта — 35 інвалідів — отримали такі потрібні їм візки.

— Вони потрібні їм сьогодні! Завтра вже буде пізно! — нагадав він.

Після тривалого і бурхливого обговорення слово взяв Михайло Шуліпа. Він зачитав план потреби грошових коштів для забезпечення організації інвалідів «Клото» у 2012-му році. У переліку були і фінансування місцевого фестивалю для інвалідів, і організація їх поїздок на різноманітні спортивні змагання, і підписка на спеціалізовану газету «Сила духу» для 100 членів організації.

Михайло Іванович згадав у переліку і облаштування ставка у селі Попове, яке організація взяла в оренду кілька років тому. На цьому ставку планують завершити облаштування місць для риболовлі, якими будуть користуватися інваліди.

— Ви ж розумієте, що колясочник не зможе під’їхати до того ставка, якщо там не буде рівний заїзд, — пояснював Михайло Шуліпа, — крім цього, для того, щоб він міг заїхати і ловити рибу з коляску, потрібні зручні трапи та пірси, які треба побудувати.

Усього річна потреба організації у коштах склала 78 тисяч 840 гривень. З них левову частку — 40 тисяч гривень — «Клото» планує витратити на реалізацію власного бізнес-плану — відкриття у Нових Санжарах інтернет-клубу «Скорпіон». Володимир Левицький пообіцяв, що детальніше ознайомиться з переліком викладених потреб. А потім, можливо, потрібна сума буде виділена з районного бюджету. Якщо, звичайно, за це проголосують районні депутати.

Участь у засіданні «круглого столу» взяв і голова обласної організації інвалідів Сергій Чумак. Додому він поїхав не з порожніми руками. Михайло Шуліпа з нагоди Дня народження подарував Сергієві Андрійовичу власноруч намальований його портрет. Чим зайвий раз підтвердив: інваліди — люди не лише ініціативні та діяльні, але і талановиті.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»
23 грудня 2011, 12:41 | Нові Cанжари | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.