З перших уст

З перших уст

Лікар-окуліст Кобеляцького поліклінічного відділення Людмила Строніна:

— Вікова макулодистрофія вражає макулу (жовту пляму) — центральну частину сітківки, відповідальну за здатність читати і бачити дрібні предмети.

Причини втрати зору: внаслідок порушення живлення тканин очного дна запускається зростання аномальних (новостворених) судин, патологічне просочування плазми крові і крововиливи з яких зумовлюють рубцювання сітківки і незворотну втрату центрального зору. Біль як ознака того, що щось не так, при макулодистрофії відсутній. Захворювання не веде до повної сліпоти. Однак поразка обох очей може привести до втрати працездатності та появи важких проблем у побуті. Для прикладу, водіння автомобіля, перегляд телепередач, пізнавання осіб, рахунок грошей, перехід через дорогу та психічні розлади. Чим швидше погіршується зір, тим раніше треба звернутися до окуліста спеціалізованої клініки для проведення обстеження і лікування. Якщо ви помітили погіршення зору, випадання літер або викривлення рядків при читанні, поява плями перед оком — це серйозні ознаки, при появі яких необхідна термінова консультація очного лікаря.

Профілактика загрозливих змін сітківки

Ваше харчування має бути збалансованим — що корисно для здоров’я, те корисно і для очей. Постарайтеся зменшити споживання білків і жирів тваринного походження. Їжте більше риби, овочів і фруктів (солодкий перець, морква, шпинат, огірки, ківі, апельсини, червоний виноград). Корисні також фужер сухого червоного вина на день і горіхи.

Остерігайтеся прийому широко рекламованих біологічно активних добавок. Запитайте поради у лікаря — клінічна ефективність доведена при багаторічному прийомі тільки деяких з них. При відсутності змін сітківки лікування зазвичай не призначають.

Запитання. Чи є в нашій лікарні апарат для вимірювання тиску очного дна?

Відповідь. Так, є. Ці апарати є навіть у десяти амбулаторіях району.

 

Запитання. Які симптоми порушення тиску очного дна?

Відповідь. Є досить легкий спосіб перевірити зір. Коли дивишся на ввімкнену лампу, навколо неї можуть з’являтися райдужні круги. Якщо у вас вони з’являються — це знак того, що вам терміново потрібно звернутися до лікаря.

 

Запитання. А що, коли «мушки літають» в очах?

Відповідь. «Мушки» бувають різного походження. Бувають неврологічні і пов’язані з порушенням зору. Зокрема, на початковому рівні катаракти.

Директор Кобеляцької сервісної служби Володимир Слісаренко:

— Засновником Кобеляцької сервісної служби є міська рада. Самостійно ми працюємо вже вісім років. Працює на нашому підприємстві не багато, не мало — 32 чоловіки. Інженерно-технічних працівників шестеро. Водіїв — троє, трактористів та робітників кладовища також по троє. Інших працівників — п’ятеро. Серед них сторожі, електромонтер, який обслуговує вуличне освітлення, і контролер. Ми зобов’язані утримувати теплогенератори двох дитячих садків і міської ради. Загалом, роботи вистачає всім. Згідно розрахунків, на наше місто потрібно 40 двірників. У нас їх десятеро. Тому всю роботу якісно ми, звісно, зробити не можемо. Потрібно, щоб люди прибирати біля свого подвір’я і прилеглої до нього території. Наше завдання — парки, алеї, звалища та все інше. Станом на 1 грудня 2011 року на балансі підприємства є 40 майданчиків з твердим покриттям під сміття і 116 контейнерів. Чотири майданчики уже потребують ремонту. Спочатку було 125 контейнерів, та сьогодні дев’ять контейнерів вже спалили та поламали».

 

Запитання. Чи діє система пільг зі сплати за сміття?

Відповідь. Для пільгових категорій населення існуюсть знижки: 25 %, 50%, 75%.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»
30 грудня 2011, 08:57 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.