«Ціна низька, бо немає якості!»

«Ціна низька, бо немає якості!»

Новосанжарцям розповіли про переваги створення кооперативів.

Минулого тижня у Новосанжарській райдержадміністрації представники обласної дорадчої служби переконували сільських голів у тому, що створення кооперативів дасть новий розвиток сільським громадам.

Директор обласної сільськогосподарської дорадчої служби Світлана Андрієнко, як завжди, була красномовною та переконливою. Як приклад, вона наводила країни Європи. У деяких з них через кооперативи йде 45–50 відсотків переробки та збуту продукції. Такий приклад варто наслідувати й Україні — запевнила представник дорадчої служби.

— Найчастіше у нас говорять про молочні кооперативи, хоча не потрібно зациклюватись лише на них, — продовжила Світлана Михайлівна. — Так от, у нинішніх реаліях у нас найчастіше говорять про спілки здавачів молока. А що таке спілка? Це зошити, із яким ви три роки бігаєте за приймальником молока. А якщо ви створите кооператив, зберете 2–3 тонни молока, ви можете бути самостійним гравцем на ринку і продавати його тому, кому можна буде продати вигідніше!

Кооператив може бути не лише молочним. Світлана Андрієнко навела приклад обслуговуючого кооперативу.

— Такий собі дід Семен їздить своєю конячкою попід дворами і забирає сміття у кульках, яке члени кооперативу заздалегідь виставляють під дворами. Потім відвозить на звалище. Коштів це потребує небагато, громаді користь — очевидна.

— Ага, ага, доки той дід на своїй кобилі об’їде, собаки усе сміття порозтягають! — прокоментував хтось із зали.

Повертаючись до молочних кооперативів, дорадник навела приклад Криму, де вже більше року працюють 8 кооперативів. І молоко вони здають виключно вищим сортом. Тому й ціну мають значно вищу.

— Чому у вас ціна низька? — запитала Світлана Андрієнко сільських голів, — тому що мужичок несе молоко здавати, він туди водички трішки доллє, щоб більше було. Тому якісь молока низька і ціна, відповідно, теж.

Узагалі, дорадники наголошували: можна створити будь-який кооператив. І займатись тим, що приноситиме вигоду громаді. Потрібно лише знайти такий сегмент ринку, який був би або повністю порожнім, або не містив високої конкуренції. Адже якщо кооператив, до прикладу, буде займатися вирощенням зерна, то більш конкурентноздатними будуть, звичайно ж, великі агроформування. Вони і площі мають більші, і оборот продукції.

Наприкінці зустрічі присутні сільські голови та землевласники задали кілька питань, що стосувалися не лише створення кооперативів, але торкалися і земельного та податкового законодавства. А сільський голова Попового Ольга Волоська навіть висловила готовність створити кооператив у своєму селі. У чому представники дорадчої служби їй пообіцяли допомогти.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»
29 грудня 2011, 11:46 | Нові Cанжари | Фінанси

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.