Нові Санжари — бренд чи не бренд?

Нові Санжари — бренд чи не бренд?

Остання зустріч так званого комітету економічних реформ відбулася 26-го грудня у Нових Санжарах. Спілкування між районною владою та мешканцями селища тривало три з половиною години.

Проходила зустріч у приміщенні Новосанжарського будинку дитячої та юнацької творчості. У актовому залі зайняли практично усі вільні місця. Стіл президії поставили біля сцени, якраз під новорічною ялинкою, яку вже завбачливо нарядили до свята. Так що селищний голова Андрій Река, якому, звичайно ж, першому надали слово, виступав у якості такого собі Діда Мороза.

Почав він із переліку зробленого у селищі за рік. Зокрема, повідомив, що селищний бюджет цього року склав 4 мільйони 200 тисяч гривень.

— Але сьогодні це далеко не ті кошти, — поскаржився селищний голова, — коли ще працював Анатолій Максимович (авт. — Анатолій Віблий, попередник Андрія Реки). Тоді бюджет був 1,5 мільйони. І це були великі гроші. А зараз, хоч сума і більша, але їх не вистачає.

Далі мер Нових Санжар розповів, що левову частку — 60 відсотків усього бюджету — селищна рада витрачає на утримання комунальних дитсадків.
У зробленому за рік Андрій Река назвав капітальний ремонт вулиць Жовтневої та Леніна. На усіх інших не проводився навіть ямковий ремонт. Також у селищі замінювали насоси на свердловинах, коли ті виходили з ладу. Питання води взагалі було дуже актуальним протягом усього року.

— Колись нафторозвідка зробила нам велику «послугу», — іронічно зауважив Андрій Олександрович, — і поклала по селищу залізні труби. Тепер ми викопали шматок такої труби і я поклав його біля селищної ради. Мене люди і питають: «Це — снаряд?». Ні, — кажу, — не снаряд, це труба, яку треба терміново міняти.

Через те, що труби прогнивали, окремі будинки і цілі вулиці лишалися без води. Тому селищна рада пропонувала мешканцям Нових Санжар спільно проводити заміну труб. Жителі вулиці купували труби і займалися проведенням у свої двори, а селищна рада допомагала технікою, яка рила і засипала траншеї. За словами селищного голови, з весни почнуть таким же чином міняти водопровід на двох вулицях селища.

Далі Андрій Река розповів про цьогорічні зміни у благоустрої селища. Мова, звичайно ж, про 1700 квадратних метрів тротуарної плитки, які за рік поклали у центрі селища. При цьому використали 50 тисяч з районного бюджету, 70 тисяч — із селищного і ще 117 тисяч дали підприємці, до території яких прилягає тротуар. Дали, звичайно ж, не без попередньої роботи, проведеної селищним головою.

Із перерахунку зробленого Андрій Река перейшов до проблем та планів на рік наступний. У цих планах — заміна водопровідних труб на вулицях Фрунзе, Петровського, Новій, провулках Ярмарковому, Тракторному та інших. На ці роботи потрібно близько 1 мільйона гривень. Ще 200 тисяч потрібно на продовження облаштування вуличного освітлення.

— Я коли ввечері з гори спускаюся до Нових Санжар, то дивлюсь, як вони світяться, і радію, — поділився сільський голова, — але потім одразу ж думаю, що ліхтарів усе-таки мало і є вони не скрізь.

Існує також потреба у будівництві дитячих майданчиків у мікрорайонах Зарічка, Автоколона, Заворскла. А ще наступного року планують підключити до центральної каналізації будинок по вулиці Полтавській.

Після виступу селищного голови присутні жителі селища мали змогу задати йому запитання. І не забарилися.

— Минув рік після сходки щодо проекту очистки річки Ворона. Яка ситуація зараз?

— Ми розуміємо, що нам треба край це зробити, бо ця річка пропаде, але з ряду певних причин почати це робити сьогодні ми не можемо, — відповів Андрій Река. — Але я вам скажу: любому, хто зробить цю добру справу, одразу ж можна присвоювати звання «Народний герой». Це — точно!

— У нас уже три роки вода біжить на дорогу, — поскаржився немолодий чоловік, — там треба відрити трубу, щоб вода бігла у неї. Але ніхто цього не робить. А там не проїдеш, не пройдеш пішки!

— Я там кожного ранку проїжджаю, — заперечив селищний голова.

— Так у вас же на машині двигун у 200 кінських сил, а людині, ще й немолодій, треба йти пішки!

Далі одразу кілька чоловік із залу почали скаржитись на те, що у мікрорайоні Маджари крадії постійно залазять у нежилі будинки, розбирають їх на будматеріали, б’ють вікна.

— Але ж ми не міліція, — зауважив Андрій Река, — до того ж, власники тих будинків не хочуть їх продавати за невеликі гроші. Усі прохають 10,15, 20 тисяч доларів. Тому люди їх не викупляють.

Наступним виступаючим був директор Новосанжарського НВК Микола Решетило. І хоча заклад фінансується не із селищного бюджету, але його проблеми, безумовно, є проблемами і селищної ради.

— Цього року фінансування школи склало 6 мільйонів 77 тисяч гривень, — приголомшив присутніх директор цифрою. Але тут же зауважив. — Здається, що сума велика, але у перерахунок на одного учня у нас фінансування менше, ніж у сільських школах.

Про роботу двох селищних дитсадків розповіла завідуюча ДНЗ «Лелеченька» Світлана Левицька. Вона, зокрема, запевнила, що проблем із влаштуванням дітей до дитсадків немає.

— Ми приймаємо усіх бажаючих, незважаючи на те, що групи переповнені, — повідомила Світлана Василівна, — нам би тільки новий комп’ютер у садок, а то наш — із 1996 року!

— Наступного року ми купимо і вам, і вам, — одразу ж запевнив селищний голова керівників обох дитсадків.

Від імені підприємців селища виступив власник магазинів «Буля» та «БУМ» Сергій Бульбаха.

— Де я не буваю — в Україні чи навіть за кордоном, я з гордістю кажу, що живу у Нових Санжарах! — емоційно розпочав він свій виступ. — А десь на їх околиці розташоване місто Полтава! Протягом останніх років бренд Нових Санжар суттєво додав у вартості. Пів- України телефонують і цікавляться нашими екологічними каретами. Тому доводиться відповідати рівню. І підприємці це розуміють, тому й виділяють власні кошти на благоустрій селища.

А от начальник медичного центру «Нові Санжари» Олександр Блінов мав свій погляд на бренд Нових Санжар.

— А скажіть мені, хто що зробив за два останні роки для курортного містечка чи розвитку зеленого туризму? — запитав Олександр Володимирович.— І хто відповідатиме за те, що протягом цих двох років нічого у цьому напрямку не робилося?

Кілька людей у залі його підтримали: «Правильно!»

Таким чином стало зрозуміло, що Новим Санжарам іще є куди розвиватися і чого досягати. А планів у керівників різних рівнів вистачає. Так депутат обласної ради Григорій Перерва повідомив, що розглядається варіант будівництва у селищі третього дитячого садка із вбудованим басейном.

Підсумовуючи зустріч, голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс зазначив, що три з половиною години не минули даремно. І дозволили як поспілкуватись владі із мешканцями селища, так і по-новому подивитись на селище Нові Санжари.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»
30 грудня 2011, 13:13 | Нові Cанжари | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.