Три трупи і один судмедексперт

Три трупи і один судмедексперт

На черговій апаратній нараді при голові Новосанжарської райдержадміністрації говорили про трупи та приховані камери.

На початку апаратної досить багато часу зайняло обговорення щотижневої хроніки міліцейського райвідділу. Не встиг заступник начальника райвідділу Сергій Пархоменко ознайомити присутніх зі зведенням, як до нього з питанням звернувся голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс:

— А що це у вас, що не день, то зареєстрований труп? — поцікавився голова РДА. — Мала Перещепина — у власному помешканні знайдено труп, Соколова Балка — знайдено труп, Пасічне — теж труп?

Сергій Пархоменко тут же пояснив, що раніше такі померлі громадяни не потрапляли у міліцейські зведення, але нещодавно вийшов спільний наказ по правоохоронній та медичній галузях, відповідно до якого на кожен такий випадок повинен виїжджати судмедексперт, щоб підтверджувати причину смерті.

— Дурацький цей наказ, — прокоментував Нехворощанський сільський голова Юрій Любимський, — людина померла своєю смертю, родичі приїздять, їм треба готуватися до похорону, а вони добу чекають, доки приїде судмедексперт!

Сергій Пархоменко підтвердив, що наказ дійсно додав клопоту, особливо у роботі судмедексперта.

— У суботу, наприклад, було три повідомлення про трупи. І усі — з різних кінців району. А судмедексперт один і розірватися він не може, — пояснив представник райвідділу.

— Цей наказ — цілком виправданий і обґрунтований, — висловила свою думку головний лікар центральної районної лікарні Ольга Гиря. — Коли людина помирає від хвороб і вона стояла на обліку в медицині, то це одне. А коли буває таке, що людина просто впала посеред вулиці, то тут обов’язково потрібно з’ясувати причину смерті. І зробити це може лише судмедексперт.

Але більшість присутніх підтримали Юрія Любимського у тому, що чекати добу — це не вихід.

— А літом що робити?!

Тому голова районної ради Володимир Левицький запропонував після сесії 29-го грудня зібрати разом сільських голів, представників райвідділу, прокуратури та медицини і спробувати якось вирішити складне питання із судмедекспертизою померлих.

Сергій Пархоменко вже було хотів сходити з трибуни, але голова райдержадміністрації попрохав його трохи розказати про камеру спостереження, встановлену у центрі селища.

— Камера сучасна і дуже потужна, — розповів правоохоронець, — має 36-кратний зум. Ми спеціально перевіряли, як вона дістає. То оце зараз я стою на трибуні — і камера мене бачить.

Представники президії висловили думку, що доцільно було встановити камери на в’їзді та виїзді з селища. Вони б дозволили не лише стежити за порядком, але й допомагали б швидше знаходити автомобілі, причетні до скоєння ДТП.

Далі присутні заслухали звіти двох сільських голів — Юрія Любимського з Нехворощі та Анатолія Кравця з Соколової Балки — про роботу зі зверненнями громадян. Першого на трибуні довго не затримали і багато зауважень на його адресу не висловили.

— Ви який термін, четвертий? — уточнив Сергій Шовкопляс, — говорити навчились, а недоліки виправляти? За чотири строки не навчились?

— Вік живи — вік учись, — філософськи резюмував Любимський і відправився на своє місце у залі.

А от його колега — Анатолій Кравець — затримався на трибуні довше. У своєму виступі він сам назвав Соколовобалківську сільську раду найскандальнішою в районі. Причини цього пояснив конфліктом між депутатським корпусом та керівником місцевого агроформування Володимиром Замулою. Він тривалий час відмовлявся передати на баланс сільської ради об’єкти соціальної сфери. Але останнім часом у, здавалося, безвихідній ситуації сталися зрушення.

— Уже передали нам 16-квартирний будинок, навколо якого було стільки шуму, — розповів Анатолій Кравець, — тепер люди мають можливість приватизувати своє житло. Чому так багато звернень ідуть від нас до вищих інстанцій? Тому що є питання, які турбують людей, але не вирішуються. Це питання оренди землі, виплат на паї. У нас був найнижчий відсоток у районі — 3 відсотки!

— Але ж ви знову пишете листа до Президента, Прем’єр-міністра і повідомляєте, що об’єкти соціальної сфери не передаються, — зауважив Сергій Шовкопляс, — і стверджуєте, що на сайті облдержадміністрації написана брехня, ніби передані 17 об’єктів. Але ж вони дійсно передані!

Анатолій Кравець пояснив, що із 17 обєктів на сьогодні тільки 4 прийняті на баланс сільською радою. Але Сергій Шовкопляс довів інше. Йому принесли стос паперів і він разом із сільським головою почав рахувати акти:

— 4…7…9…11! Це — ваша печатка?! Ваша! Отже, 11 об’єктів уже передали вам. А ви говорите про чотири!

Наприкінці апаратної із трибуни до присутніх звернувся воєнком району Олександр Бабенко. Він, зокрема, повідомив, що 21 чоловік із військовозобов’язаних юнаків не з’явилися на призовну комісію. Їх безуспішно шукали через райвідділ міліції, але тепер цим питанням займеться військова прокуратура.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»
30 грудня 2011, 13:37 | Нові Cанжари | Політика

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.