Український дивограй

Український дивограй

В Україні протягом багатьох віків існувала унікальна народна культура, яка мала глибоке коріння. Ще в часи розквіту Київської Русі народні майстри прикрашали декоративним розписом хати, житла князів та знаті, предмети домашнього вжитку, дитячі іграшки, зброю, музичні інструменти. Протягом багатьох століть у різних регіонах України формувалися місцеві школи декоративно-прикладного мистецтва зі своїм характером виконання, традиціями, стилем.

Джерела народних ремесел Полтавщини також сягають у глибину століть. 7–8 грудня 2011 року учні нашої школи Анастасія Дудка, Анна Рябуха та Лілія Масич разом із керівником Тетяною Костенко взяли участь у ІV Всеукраїнському молодіжному майстер-фесті «Український дивограй», який відбувся на базі Комсомольської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1. Цей фестиваль проводиться вчетверте і збирає народних майстрів та поціновувачів народної творчості з усієї України. Учасники фестивалю на власні очі побачили, що наша рідна земля славиться різьбою по дереву, писанкарством, гончарством і килимарством, лозоплетінням і вишивкою. Виставкові полиці вразили своїм різноманіттям, неперевершеними роботами народних митців. Діти із захопленням розглядали оригінальні святкові ялинкові прикраси, вироби з дерева, писанки, петриківський розпис. Незабутні враження залишилися не лише у дітей, а й в дорослих від участі у виготовленні народної іграшки — ляльки-мотанки. Програма фестивалю була насиченою, надзвичайно цікавою. Учасники мали можливість відвідувати майстер-класи з петриківського розпису, писанкарства, лозоплетіння, гончарства, познайомилися з майстрами народної творчості з Києва, Кіровограда, Черкас, Опішні, Петриківки, Дніпродзержинська. Майстер-фест став справжнім святом народної творчості, а його учасники повезли з собою яскраві враження, набуті вміння та гарний настрій. Учні та керівник команди Білицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 змогли поринути у вир цього свята завдяки спонсорській допомозі Лідії Бєлки, якій через ваше видання виносимо щиру подяку.

Окрилені набутими вміннями, досвідом, учні вирішили створювати ляльки-мотанки, які є неповторним і оригінальним елементом духовної спадщини нашого народу. А вчитель  Тетяна  Костенко на уроках образотворчого мистецтва впроваджує елементи петриківського розпису та писанкарства.


Автор: Вікторія Савченко, Лілія Бабенко, учителі школи

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.