Виганяють зі ставка — телефонуйте до міліції

Виганяють зі ставка — телефонуйте до міліції

Для багатьох рибалок-любителів, напевно, стане великим відкриттям, що вони на законних підставах можуть ловити рибу скрізь. Навіть на орендованих ставках.

Рибалок у Новосанжарському районі вистачає. Посидіти з вудкою на березі річки чи ставка полюбляють як літні діди, так і хлопчаки. Сходяться вони в одному: однаково радіють впійманому карасеві чи коропу. Хоча більшість із них ходять на риболовлю навіть не заради риби, а просто для того, щоб відпочити.

Як правило, при ловлі риби на річках проблем у рибалок не виникає. А от коли вони їдуть на ставки, у яких до того ж можуть бути орендарі, тоді часто виникають конфлікти. Орендарі нерідко проганяють з водойми «чужих» рибалок. Мотивують це тим, що вони запускають у ставок (озеро) рибу і ловити її абикому не можна. Як правило, конфлікт завершується тим, що рибалка плюється та їде або додому, або на інше місце. Але ловити десь треба. І за деякий час рибалка знову повертається на той самий ставок. І знову зустрічається з орендарем, який його проганяє. Так все і йде по колу.

Нещодавно до новосанжарської редакції тижневика «ЕХО» звернулися кілька рибалок, які мешкають у селищі. Вони їздять на рибну ловлю по всьому району та іноді натрапляють на не дуже гостинну зустріч місцевих жителів, які звикли ловити у «своїй» водоймі рибу і не пускати «чужих».

— Але нам пояснили, що по закону нас нібито не мають права проганяти зі ставка, де б він не знаходився, — говорить один з рибалок, новосанжарець Юрій Урезченко. — Якщо можете, напишіть роз’яснення, щоб не одиниці, а всі рибалки знали: які права і на що ми маємо.

За роз’ясненням ми звернулися до директора новосанжарського підприємства Українського товариства мисливців та рибалок Віктора Бабича. Він підтвердив, що існує низка законодавчих актів, які захищають права рибалок-любителів. І продемонстрував лист із Державного комітету України з водного господарства. У ньому з посиланням на конкретні статті законів розповідалося про те, на що мають право прості рибалки. Роз’яснюються там і права орендарів ставків.

Згідно пункту 5 постанови Кабінету Міністрів України за № 1042/93, «з метою більш ефективного використання водойм в Україні для збільшення запасів риби дозволяється оренда окремих водойм за рішенням районних органів державної влади». Але при цьому встановлено, що оренда здійснюється тільки в межах законодавства України та виключно для розведення, відкормлення, послідуючого вилову та реалізації тільки окремих видів риб, які виробляють рибозаводи в Україні. Для штучних водойм такими видами риб в Україні встановлені короп, товстолобик та білий амур. Тобто, якийсь приватний підприємець може взяти в оренду ставок. Але розводити він там має лише певні види риби. І вести господарювання лише у відповідності з законом, а не так, як йому самому заманеться. Типу, я орендував ставок, тепер він мій, роблю, що хочу. Так, відповідно до тієї ж постанови, на берегах не допускається будь-яка діяльність з будівництва причалів, будинків, складів, знищення очеретів у заплавах, додаткове підвищення чи пониження рівня води, встановлення сіток і таке інше.

Також наголошується, що орендар не має права вилову аборигенних видів риб у водоймі! Така риба після сортування виловленого підлягає обов’язковому поверненню до водойми. До аборигенних відносяться усі види, що розмножуються у водоймі природнім шляхом (карась, плотва, окунь, щука, плоскирка та інші).
У реальності ж зачасту орендарі виловлюють усю підряд рибу — і ту, яку самі запускають, і ту, яка водилася у водоймі раніше.

Головним у цій постанові є пункт, у якому зазначено, що орендар не має права заборонити любительське рибальство на водоймі. Також категорично заборонено встановлювати та стягувати плату з рибалок-любителів, оскільки такі дії кваліфікуються чинним законодавством як здирництво і переслідуються законом у рамках Карного кодексу України. Хоча при цьому орендар має право попередити рибалку-любителя і контролювати, щоб виловлені види риб, які ним розводяться, були повернуті до водойми.

Також Віктор Бабич продемонстрував нам пам’ятку, яку мають рибалки з числа тих, які входять до складу Українського товариства мисливців та рибалок. У районі таких налічується  52 чоловіки. Така пам’ятка якраз може придатися у конфліктній ситуації, яка виникає, приміром, при ловлі риби на орендованому ставку.
Нижче наводимо кілька тез із цієї пам’ятки:

  • любительська рибна ловля дозволеними засобами (вудочки, спінінги, донки з дозволеною кількістю крючків та ін..) може проводитися на будь-яких водоймах України, незалежно від їх цільового призначення чи підпорядкування будь-яким господарюючим суб’єктам у будь-який час року;
  • обмеження з використовуваного знаряддя для лову риби вводиться лише період нересту, виключно з вимогами закону, а в окремих випадках терміни обмежень можуть подовжуватися місцевими органами влади, коли в деяких регіонах виникають погодні або інші природні явища, що унеможливлюють нормальне протікання умов нересту;
  • любительська ловля риби здійснюється безкоштовно та не потребує будь-яких дозволів;
  • на орендних ставках орендарі можуть здійснювати попередження любителів рибної ловлі про обмеження вилову видів риби, яку розводять, або висувати вимоги про повернення у ставок такої риби у разі проведення контролю за виловом. Але при цьому на вимогу риболовів-любителів повинні бути надані необхідні документи про час зариблення ставка, видів риб, якими проводилося зариблення, актив виконання відповідних робіт та середню вагу кожного з видів риб в день вилову;
  • у разі виникнення непорозумінь між господарюючими особами та риболовами-любителями питання спорів вирішується у встановленому законом порядку без будь-яких попередніх умов, у тому числі і припинення рибалки.

За словами Віктора Бабича, риболови-любителі вже активно користуються подібними пам’ятками. Якщо виникають якісь суперечки з орендарями ставків, рибалки нагадують їм про існуючі законодавчі акти. Якщо і цього виявляється недостатньо, то пропонують викликати міліцію, щоб та розібралася, яка з сторін порушує закон. Як правило, на цьому конфлікт вичерпується і до дзвінка правоохоронцям справа не доходить.

Від редакції. Сподіваємось, наведені у статті факти допоможуть риболовам-любителям з Новосанжарського району. Якщо ж у вас все-таки виникне конфліктна ситуація, яку не вдасться вирішити самотужки, повідомте про цей випадок журналістів тижневика.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»
13 липня 2012, 14:28 | Нові Cанжари | Суспільство



1. водій / 13 липня 2012, 23:02 Цитувати
спасибі авторе, ось нам корисна юридична консультація, замість мордобою на березі - до міліції телефонували не ми, як мало бути, а "господар" води, що ніс йому розбили
2. Читач / 1 січня 2015, 18:19 Цитувати
3. орендар
«ловити можна те що не є власністю а риба це власність орендаря»


Все правильно. Тому сільська громада повинна забрати ставок який вона у свій час викопала "ДЛЯ ОРЕНДАРЯ" і послати такого роумного орендаря на х..
3. Андрій / 5 лютого 2015, 02:27 Цитувати
А зараз э на допомогу "Правий Сектор".Так що скоро Вас всіх змусять виконувати всі умови оренди...
4. Коваленко / 3 червня 2019, 16:19 Цитувати
[[ЦИТАТА|3. орендар
«ловити можна те що не є власністю а риба це власність орендаря»]]
Согласно кажется ст.5 "о Животном мире" вся рыба в стане природной воли являеться собственностью народа. То есть даже ту рыбу которую зарыбил арердатор, можно рыбакам и подвохам бесплатно ловить в прелелах бесплатной суточной нормы вылова.
Если рыбу выращивать с садках - это собственность предпринимателя, а если он выращивает ее в общественном водоеме, то и водоем и рыба - это собственность народа. Користовачу просто гос.орган от имени и в интересах народа предоставляет определенные права на вылов и обязанности на зарыбление. Типа арендатор научно обоснованным зарыблением повышает рыбопродуктивность водоема, и благодаря этому ему разрешаеться вылавливать с этого водоема определенную часть рыбы. И зачастую нет деления аборигенная она или нет. Просто просчитываеться сколько и какой рыбы он может вылавливать с этого водоема, что бы рыбопродуктивеость была в пределах нормы. И той что он зарыбляет, оправданно забирает он больше. Так как в водоеме ее больше. Но я не видел в нормативных актах, чтобы арендатора заставляли сортировать и выпускать аборигенов.

Но неможет такого быть чтобы корыстувач,который арендует у народа водоем, запрещал собственнику ловить свою собственную рыбу на собственном водоеме (в пределах разрешенной суточной нормы вылова). Такое конечно арендаторы практикуют, но их за такое самоуправство могут лишить договора аренды.
Но на арендаторов ставков есть хоть какое-то нормативное воздействие.
Хуже обстоят дела с СТРХ. Там один человек чуть ли не как барин захватывает целое водохранилище, за аренду водного зеркала не платит в бюджет ни одной копейки, устанавливает свои неконституционные порядки и ограничения любительского рыболовства, контроля за ним нет, лишить режима трудно, и передача водоема идет чуть ли не по наследству, только с полного согласия корыстувача (или рейдерски перезахватывают при смене власти). И эту корупционную схему давно и успешно используют.
5. Slavko / 3 червня 2019, 22:01 Цитувати
4.Коваленко
«не может такого быть чтобы корыстувач,который арендует у народа водоем, запрещал собственнику ловить свою собственную рыбу»

У нашій країні - це закон, хоча й неписаний ! Із таким самим успіхом лісники вже давно не дають простим людям дров, газовики - газу і так далі. Поліція в усіх цих випадках - тОчно не допоможе! Є шанс трохи вплинути на свідомість поліцейських і пояснити свої права, визначені конституцією, але навряд чи допоможе. Дров - усе одно не дадуть, газу - тим паче, риби - думаю, так само. Навіщо такий дурний заголовок у статті ?
6. Slavko / 4 червня 2019, 12:44 Цитувати
Обділені на мозок нехай спочатку скажуть, хто є власником природного газу, яке його походження і покажуть хоч один договір про купівлю-продаж газу, який вони так сумлінно платять, а тоді ставлять дизлайки !
7. Empet6kovi4 / 5 червня 2019, 10:55 Цитувати
Посилання на zakon.rada.gov.ua
Все то так,всі сайти,як один копіюють той самий текст...логіка зрозуміла,але...зверху посилання на той закон,яким вони керуються...підскажіть де там написано про рибалку?????а то почнете орендарю вставляти і обісретесь...пишіть точніше,яким законом це передбачено,а не любий...перед тим,як викладаєте,то хоть перевіряйте,якими законами підкріплюєтесь!!

Змінено 05.06.2019, 10:56
8. Empet6kovi4 / 5 червня 2019, 11:01 Цитувати
Посилання на zakon.rada.gov.ua
Все то так,всі сайти,як один копіюють той самий текст...логіка зрозуміла,але...зверху посилання на той закон,яким вони керуються...підскажіть де там написано про рибалку?????а то почнете орендарю вставляти і обісретесь...пишіть точніше,яким законом це передбачено,а не любий...
9. orakul / 5 червня 2019, 12:19 Цитувати
. Empet6kovi4
«зверху посилання на той закон,яким вони керуються...підскажіть де там написано про рибалку?????»

Дядя, ти мабуть орендарь, та ще й не похмелився. Твоя ссилка на закон №1042-93-п. "Про затвердження Положення про управління з питань торгівлі обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій", який ще й чинність втратив, а в статті йдеться про Постанову Кабміну "Згідно пункту 5 постанови Кабінету Міністрів України за № 1042/93, «з метою більш ефективного використання водойм в Україні.."
Ну що з цими українцями робити? Мабуть то правильно, що їх вирішили знищити як біомусор.

Змінено 05.06.2019, 18:21
10. sergej1982 / 23 червня 2019, 18:32 Цитувати
А если человек в селе на своей земле выкопал котлован набрал воды и запустил рыбу.
Кто имеет там ловить рыбу ?
11. orakul / 23 червня 2019, 19:42 Цитувати
10.sergej1982
«А если человек в селе на своей земле выкопал котлован»

Шо за глупый вопрос. На его земле его собственность. В статье как написано: "..можуть ловити рибу скрізь. Навіть на орендованих ставках." Арендованный ставок - это ставок на чужой земле и к тому же находящийся в чужой собственности.
12. zango / 24 червня 2019, 12:14 Цитувати
Добрый день Уважаемые читатели. Прочитав статью, решил попробовать половить рыбу 22.06.2019 (сезон нереста закончился 09.06.2019) на трехметровую удочку с одним крючком, коодинаты озера с точной посадкой прилагаю 50.459586, 30.300407 (два километра от Киева, с озера видно ул. Чернобыльскую) на берегу озера. Подошел охранник в стиле "РЭМБО" с овчаркой и сказал: "Как Вы мне уже все надоели, тут ловить запрещено, это собственность государственной компании, все вопросы к бухгалтеру, которая принимает деньги за платную рыбалку в 20-ти метрах". На вопрос, что разводите? Ответил карася и коропа. Рядом через плотину эта структура разместила платную ловлю с фонарями и посадочными местами. МОЖНО ВАШИ КОММЕНТАРИИ, ЛОВИТЬ БЕСПЛАТНО В УКРАИНЕ МОЖНО?????????????????????????????????
Обратите внимание чем владеет данная компания. Обязательные платежи государству – одна минимальная заработная плата (состоянием на 02.08.2016 составляет 1450 гривен) + налог с 30 т рыбы.
"ДОСЛІДНЕ ГОСПОДАРСТВО "НИВКА" ІНСТИТУТУ РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ"
ДП «Дослідне господарство "Нивка"»

Директор:
Паламарчук Руслан Анатолійович
к. с-г. н.
тел. +38(044)451-34-34
e-mail: [email protected]

Головний бухгалтер:
Кузьменко Ірина Геннадіївна
e-mail: [email protected]

Завдання і основні напрями діяльності суб’єкта господарювання: прісноводне рибництво (аквакультура). Аквакультура (рибництво) — сільськогосподарська діяльність щодо розведення, утримання та вирощування об’єктів аквакультури для одержання сільськогосподарської продукції (продукції аквакультури) та її реалізації, ведення селекційно-племінної роботи із ставовими рибами.

Земельні ресурси: всього – 214,4 га, в тому числі водойм – 181,4 га.

Обсяг реалізації рибопродукції за рік становить 30 тонн.

Державне підприємство «Дослідне господарство «Нивка» Інституту рибного господарства Національної академії аграрних наук України» було створене наказом Міністерства рибного господарства СРСР від 14.03.1969 р. №101.

Діюче найменування Господарства визначене наказом Національної академії аграрних наук України від 07 вересня 2010 року №69 «Про найменування установ, підприємств та організацій Національної академії аграрних наук України».

Змінено 24.06.2019, 17:51

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.