Депутати затвердили присяжних районного суду

Депутати затвердили присяжних районного суду

Минулої п’ятниці відбулось позачергове засідання депутатів Кобеляцької районної ради.

Сесія розпочалась о 10:00. До зали засідань прийшли 35 із 56 районних депутатів. Голова районної ради Юрій Тагадюк оголосив, що кворум є, тому сесію вирішили розпочали. Тільки-но зазвучав Державний Гімн, усі присутні піднялися зі своїх місць. Депутат обласної ради Анатолій Шкарбан, який також був серед присутніх на сесії, зауважив: «Навіть футболісти співають Гімн». Натякаючи на те, що не всі депутати виявили таке бажання.

Першим народні обранці заслухали питання про зміни до показників районного бюджету. Наступне питання — про затвердження середньої вартості харчування в дитячих дошкільних закладах району — вирішили не розглядати, адже воно було озвучене днями раніше на постійній комісії. Обговорюваним було лише одне питання — про затвердження списку присяжних Кобеляцького районного суду. Завідувач сектору нормативно-правового, інформаційно-аналітичного сектору діяльності ради, Анатолій Кучеренко, зачитав орієнтовний список, який в основному складався з медиків та освітян. За словами Анатолія Кучеренка, усі вимоги до присяжних витримані. Їхній вік складає від 30 до 65 років, судимостей вони не мають та до судової відповідальності не притягались.

Один з депутатів поцікавився, яким чином формувався список, і чому всі присяжні тільки з Кобеляк. Мовляв, з району немає жодної особи.

Керівник апарату районного суду Світлана Гармаш розповіла, що присяжних обирають на два роки. Рішення про злочини, за скоєння яких передбачене довічне позбавлення волі, може здійснюватись судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних.

— Від району ми обираємо десятьох осіб, — каже Світлана Вікторівна. — Орієнтовний список готувався таким чином: ми зверталися до трудових колективів, які надавали своїх представників, із них потім бралася письмова згода.

Та депутатів не задовольнила така відповідь, мовляв, вона не повна.

— Хто формував список? Невже трудові колективи є тільки в Кобеляках? Вони є і в Радянському, і в Солошино, — звучало в залі.
Дехто з депутатів вважає це, цитуємо: «Профанацією демократії». Мовляв, судова адміністрація підбирає людей, які нібито виступатимуть від народу. І, на думку народного обранця, це не правильно.
Юрій Тагадюк зазначив, що в Україні вперше вводиться інститут присяжних. Також вперше формується їхній список.

— Обласна судова адміністрація разом із адміністрацією Кобеляцького районного суду сформували орієнтовний список з десяти людей, які відповідають вимогам чинного законодавства. Чому присяжних формували тільки з Кобеляк? Думаю, це може бути пов’язане з тим, що не передбачена оплата за проїзд цієї людини в район. Тим більше їх обирають всього на два роки. І коли ми формуватимемо наступний список, то підійдемо до нього вже по-іншому. Та всі обрані люди достойні. І дай Бог, щоб на території району не було таких злочинів, за які може бути покарання — довічне ув’язнення, — підсумував Юрій Іванович.

— Я погоджуюсь з тим, якби список склали тільки з принципових присяжних. І якби кожного дня, не покладаючи рук, вони приймали участь у судових засіданнях, то у цьому випадку треба було б до списку підходити більш ретельно. Та я дуже хочу, аби суд нікому не оголошував такий вирок, як довічне ув’язнення. Та якщо це станеться, то не факт, що підсудний забажає тих присяжних, яких йому запропонують. Адже він має право вибору. Тим більше, що із десяти присяжних у судовому засіданні братимуть участь лише троє, — зауважив Анатолій Таранушич.

На цьому депутати припинили обговорення цього питання. Останнім розглянули питання про припинення повноважень депутата районної ради Тамари Гординської. Нещодавно вона перемогла на виборах сільського голови Світлогірського. Відтоді Тамара Василівна не має права обіймати два представницькі мандати, і було прийняте рішення припинити її депутатські повноваження.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»
24 вересня 2012, 11:22 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.