Пристрасті навколо «Додатку»

Пристрасті навколо «Додатку»

У кількох попередніх номерах газети ми повідомляли про події в селі Морози, де селяни, власники земельних паїв, висловлювали незадоволення політикою оплати за оренду, яку проводить «Агросвіт», один із виробничих підрозділів агрохолдингу «Кернел груп».

У номері 44, у публікації під заголовком «Попустило» йшла мова про те, що після проведення сходки орендодавців та втручання в ситуацію райдержадміністрації, «Агросвіт» відновив «заморожену» на кілька місяців видачу натуроплати за користування землею. Але цей факт зовсім не означає, що непорозуміння між жителями Морозів, Світлогірського, Просяниківки, Кунівки й інших сіл, де «Агросвіт» використовує землю, і орендарями остаточно вирішено. Адже у людей виникло чимало питань не лише стосовно розміру орендної плати і термінів її проведення. Селяни цікавились і питаннями працевлаштування, розміру заробітної плати на підприємстві «Агросвіт», а головне — терміном дії договорів оренди.

Дехто на першій сходці, яка відбулась три тижні тому, відверто заявляв, що не буде продовжувати співпрацю з «Агросвітом». Частина селян упевнені, що їх і далі обдурюватимуть.

У попередній статті «Попу­сти­ло» ми обіцяли в майбутньому більш детально розповісти про перипетії вже другої морозівської сходки. І зараз виконуємо дану обіцянку.

На початку сходки перед присутніми виступив представник «Агросвіту» Костянтин Сніжченко, який проінформував про стан виплат за оренду паїв на початок листопада. Його вислухали досить спокійно. А ось коли справа дійшла до запитань із залу, атмосфера сходки відразу ж стала напруженою. Люди почали висловлювати претензії до «Агросвіту» щодо порядку заключення додаткових угод. Нібито тим, хто відмовляється підписувати додаток до вже існуючого договору, не виплачують гроші за оренду паю.
Відповідати на ці претензії довелось іншому представнику агрофірми Олександру Ніколенку. Він сказав: «Дійсно, ми пропонуємо підписати додаток на п’ять років дії договору. Тим, хто відмовляється це зробити, оплата теж буде проведена, але пізніше». Згідно з попереднім договором, вона повинна бути здійснена до 21 грудня.

Почувши відповідь Ніколенка, люди зашуміли.

— А чому в «Аршиці», іншому підрозділі «Кернелу», платять не 5, а 10 відсотків?

— Так, платять. Але «Аршиця» працює вже шостий рік. Там спочатку теж платили 4–5 відсотків. Не все одразу. Збільшиться орендна плата і в «Агросвіті».

Голова РДА Анатолій Таранушич та сільський голова Наталія Синягівська почали пропонувати компромісне рішення, щоб урегулювати конфлікт. Вони запропонували не вказувати у додатку якихось довготривалих термінів його дії. А підписати документ до кінця поточного року. Цю пропозицію селяни зустріли оплесками. Але Олександр Ніколенко сказав, що не може одноосібно прийняти таке рішення. Для цього йому потрібно отримати згоду від вищого керівництва.

Далі виникла дискусія щодо того, коли ж закінчується термін договорів між морозянами та «Кернелом». Один варіант — з моменту початку обробітку землі, тобто із 2007 року. У такому разі дія договорів вже закінчилась. Другий варіант — з моменту відповідної реєстрації документів у державних органах. А це ще два роки. Олександр Спиця, заступник начальника районного підрозділу Держкомзему, заявив, що більш правомірним є перший варіант. За ним договірні відносини між селянами і «Агросвітом» уже закінчились. Але остаточний вердикт у цьому конфлікті може винести виключно суд. Голова РДА Анатолій Таранушич запевнив, що в Кобеляцькому районі вже є прецеденти коли суди приймали рішення на користь селян. Між тим, журналіст «ЕХО» Володимир Паршевлюк повідомляє, що в Нових Санжарах у таких випадках суддівські вердикти виносяться навпаки — на користь орендарів.

На черговій сходці морозяни та керівники «Агросвіту» знову не дійшли принципової згоди щодо термінів дії як самих договорів оренди, так і додаткових угод до них. Олександр Ніколенко пообіцяв протягом тижня зв’язатись із керівництвом «Кернелу» і оприлюднити остаточну позицію холдингу в цьому питанні.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»
17 листопада 2012, 11:19 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.