Речі для бідних можна нести у санепідстанцію

У четвер у приміщенні зали засідань Кобеляцької міської ради відбулась чергова рада ветеранів. На ній говорили про допомогу соціально неадаптованим людям та туберкульоз.

Першим до слова запросили голову районної організації Червоного Хреста Юрія Шевченка. Він розповів про діяльність організації, яку він очолює. Зокрема, про те, що вже досить тривалий час у районі функціонує патронажна служба медичних сестер. Вони працюють і в Біликах, і в Світлогірському. Працівники організації Червоного Хреста допомагають малозабезпеченим сім’ям, інвалідам, одиноким та соціально неадаптованим людям. Загалом, вони опікуються більше шестистами людьми в районі.
Узимку, для прикладу, члени організації за допомогою працівників Центральної районної лікарні створили пункт обігріву. Там люди мали змогу прийти погрітися, випити гарячого чаю з печивом, та, навіть, переночувати. Також організація Червоного Хреста займається з людьми, хворими на туберкульоз та ВІЛ. За словами Юрія Шевченка, у районі офіційно зареєстрованих 64 ВІЛ-позитивних людей. А так, як стверджує голова організації, їх може бути значно більше.

— Першого грудня — День боротьби зі СНІДом. У цей день ми плануємо провести роз’яснювальну роботу в навчальних закладах нашого міста, — говорить Юрій Григорович.

Також він повідомив про те, що в Україні зараз проходить акція «Милосердя». За його словами, досить багато людей у нашому районі потребує допомоги. Тому наголосив, що кожен житель кобеляччини може взяти участь в акції.

— Ви можете принести і одяг, і продукти харчування, і засоби гігієни. Ми будемо вдячні за будь-яку допомогу, — підсумовує голова організації.

Присутні в залі поцікавились, де знаходиться пункт прийому всіх речей. Юрій Шевченко відповів, що на третьому поверсі Кобеляцької санепідемстанції.

Наступною до слова запросили лікаря-фтизіатра Кобеляцької ЦРЛ Наталію Каун. Вона розповіла про стан захворюваності на туберкульоз у районі. За її словами, у районі протягом останніх двох-трьох років ситуація з туберкульозом стабільна. Тобто різкого збільшення хворих на цю хворобу не спостерігається. Та досить серйозною проблемою, на думку лікаря, є поєднання туберкульозу з ВІЛ-інфекцією. Це так звана коінфекція.

— У 50 відсотків хворих з клінічною четвертою стадією захворювання на СНІД є позалегеневий туберкульоз, — говорить Наталія Миколаївна.

За словами лікаря, цього року було виявлено лише одного хворого на туберкульоз із занедбаною формою. Усі інші виявлені хворі лікуються та не переривають лікування.

— Раніше, ВІЛ/СНІДом та туберкульозом хворіли лише асоціальні люди. Зараз цими недугами страждають і молоді люди, і пенсіонери, і люди з чималими статками, — констатує Наталія Каун.

Присутні в залі поцікавились, яка кількість хворих на туберкульоз у районі. Вона відповіла, що з активною формою хвороби — 46 людей, а загалом — 368.

Також запитали, які методи діагностики туберкульозу. Лікар-фтизіатр назвала флюорографічне дослідження та виявлення кислотостійкої палички в мокроті.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»
20 листопада 2012, 15:19 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.