Тарас заїхав у «Булю»

Тарас заїхав у «Булю»

Кілька номерів тому ми писали про своєрідне тестування пандусів біля різних новосанжарських установ та магазинів. Інвалід-візочник Тарас Євтушенко, який допомагав нам при підготовці матеріалу, зокрема сумував, що ніколи не бував у продуктовому магазині «Буля» — там просто не було пандусу.

Але, як з’ясувалося, у Нових Санжарах «ЕХО» читають і власники продуктових магазинів. Тому що вже за кілька днів після виходу номера з матеріалом про пандуси біля входу до «Булі» з’явилися чоловіки, які зазвичай викладають у селищі тротуарну плитку. А наступного дня ліворуч від сходинок, що ведуть до магазину, вже з’явився пандус, яким відтепер можуть користуватися як інваліди, так і мами із дитячими візочками.

Не відкладаючи у довгий ящик, ми вирішили цього ж тижня продовжити добру традицію. І разом із тим-таки Тарасом Євтушенком протестувати новий пандус.

— Я вже вчора ним заїжджав. Мені треба було заплатити, то я користувався бас-терміналом, — радісно говорить Тарас.

Пандус до магазину досить крутий, але на електровізку заїхати усередину можна, що й демонструє Тарас Євтушенко за кілька секунд. Тепер він має змогу не лише купувати у «Булі» продукти, але і користуватися тим-таки бас-терміналом.

— До екрану мені високо, тому прохаю когось допомогти, — пояснює візочник, — але при бажанні можу дотягтися і сам. Це якщо зручно під’їду збоку.

За хвилину Тарас виїжджає із магазину і спускається пандусом. Внизу — на парковці авто — його чекає знайомий. Також інвалід-візочник Богдан Рой, який мешкає у Лелюхівці. Він пересувається на ручному візку. І поки що заїжджати у «Булю» не ризикує.

— У мене візок легкий. І переднє колесо на гранвідсівові буде прогрібатися, — пояснює. — Зараз поки тепло їжджу на ручному, а як похолодає, пересяду на електричний. От тільки акумулятори до нього привезуть.

Проблемою доступу інвалідів та інших осіб з обмеженими можливостями переймаються не лише журналісти. Так, 20-го листопада у територіальному центрі відбулося засідання комітету забезпечення доступності. Представники влади та різних соціальних установ зібралися, щоб послухати зауваження з боку інвалідів, ветеранів та інших осіб з обмеженими можливостями.

Зокрема, підприємець Юрій Дьяченко, який займається у Нових Санжарах ремонтом взуття, поскаржився, що він як інвалід має проблему доступу до центральної районної аптеки.

— Там немає зупинки біля неї. А йти від парковки мені дуже далеко. Тому я виїжджаю на бордюр, вмикаю «аварійку» і йду в аптеку. Наші то даїшники нормально ставляться. А якщо кобеляцькі чи полтавські? Може, там знак поставити — зупинка заборонена окрім транспорту для інвалідів?

Під час засідання говорили і про незручність багатьох пандусів. Деякі з них не мають достатньої ширини для розвороту візочника.

— Може, краще обладнати усі соціальні установи і магазини кнопками виклику? Щоб інвалід міг під’їхати, подзвонити і працівники вийшли та обслужили його, — запропонувала представник організації інвалідів «Клото» Тетяна Десятун.

Також представники ветеранської та інвалідської організації наголошували на необхідності облаштувати поручні на вході до парку Матері, оскільки там багато сходинок, на які важко підійматися без опори літнім людям. Такі ж поручні прохали встановити навпроти «Чумацького шляху».

— Там зупиняєшся машиною і тобі треба піднятися до магазинів. Для здорової людини ті дві-три сходинки непомітні, а мені доводиться ними буквально виповзати! — пояснив Юрій Дьяченко.

Заступник голови райдержадміністрації Володимир Борт, який вів засідання комітету, пообіцяв врахувати всі пропозиції і передати їх відповідним службам. А також проконтролювати, щоб підприємці, які мають у Нових Санжарах магазини, дотримувалися принципів доступності.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»
24 листопада 2012, 10:43 | Нові Cанжари | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.