«Юра завжди буде в наших серцях…»

«Юра завжди буде в наших серцях…»

20-го листопада на нехворо-щанському сільському кладовищі встановили пам’ятник ветерану війни в Афганістані Юрію Сороці.

О 12:00 біля щойно встановленого пам’ятника на могилі афганця збирається невеликий гурт людей, переважно чоловіків, його рідних, друзів і бойових побратимів. Михайло Коркішко, голова Новосанжарської організації воїнів-інтернаціоналістів, говорить теплі слова на адресу покійного побратима та висловлює вдячність усім, хто допомагав зі встановленням пам’ятника. Потім присутні кладуть на могилу квіти. Спочатку слово надають заступнику голови районної ради Миколі Перерві. Після чого Михайло Коркішко розповідає:

— Кошти на пам’ятник, 5 тисяч, виділила агрофірма «Чиста криниця». Її засновник Юрій Лебедин відгукнувся на наше прохання, за що ми йому дуже вдячні. Бо не часто та й не всі йдуть нам назустріч. Це другий пам’ятник, який ми встановили в цьому році. Перший — у червні, з ним нам допомогла місцева влада. Я вважаю, що це благородне діло. У наступному році плануємо встановити ще декілька.

Михайло Васильович додає, що Юрій Сорока служив чесно і добросовісно, був нагороджений орденом Червоної Зірки. Вони разом служили в десантних військах у 87-88 роках. Михайло Коркішко тоді був командиром підрозділу, у якому служив Сорока, але Юрія особисто не знав. І не має інформації — за що нехворощанин отримав одну з найпочесніших відзнак Радянського Союзу. Новосанжарська організація воїнів-інтернаціоналістів планує подати запит у Російський державний архів, що у місті Подольську. Саме там знаходиться опис представлення Юрія Сороки до нагороди.

Затим Антоніна Сорока, мати Юрія Олексійовича, запрошує всіх до столу пом’янути сина. Чоловіки мовчки підходять.

— Юра це ж мій сусід, ми з ним змалечку дружили! Завжди, коли проходжу біля цієї могили, то хрещусь. Юра завжди буде у наших серцях… — говорить один із чоловіків.

Нагадаємо, що 22-го червня у Драбинівці встановили пам’ятник на могилі афганця Григорія Соколенка. Тоді кошти на виготовлення меморіальної плити та обеліска надав голова Держрезерву Олексій Лелюк.
 


Автор: Оксана ЛЕВЧЕНКО, «ЕХО з регіону»
24 листопада 2012, 12:48 | Нові Cанжари | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.