Врятовані вибори і бездарна реформа

На черговій щотижневій нараді у голови Новосанжарської райдержадміністрації говорили про запобігання бідності, стан електромереж та цьогорічну передплату.

Цього тижня із міліцейськими зведеннями учасників наради знайомив старший лейтенант міліції Віталій Волошин. Після того, як він назвав цифри статистики за минулий тиждень, керівники району почали задавати свої традиційні запитання.

— А тут ось написано — «невідомий шляхом ривка вирвав сумочку і зник у невідомому напрямку», — процитував голова районної ради Володимир Левицький.

— Проводиться перевірка, — лаконічно відповів правоохоронець.

— А що то за мордобой був? — задав своє питання голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс.

— Проводимо перевірку, — спокійно відказав представник райвідділу.

— Слухайте, ви фіксуйте у протокол, які ми питання задаємо! — звернувся до працівників апарату РДА Володимир Левицький. — Щоб ми потім на наступних нарадах могли повернутися і отримати відповіді.

— Так на другу нараду вже інший міліціонер прийде! — іронічно зауважив Сергій Шовкопляс.

— А що ви робите із сімейними сварками? — задав чергове питання голова ради.

— Розглядаємо. Приїжджаємо за місцем звернення. Якщо є підстава, притягаємо до адміністративної відповідальності, — пояснив Волошин.

— А яке покарання призначається? — запитав Сергій Шовкопляс.

— Санкція статті передбачає штраф у розмірі 51 гривня, — відповів міліціонери.

— Так це ви проїхали 100 кілометрів (наприклад, у Нехворощу і назад), спалили бензинку на 150 гривень, насварились пальцем на якогось дебошира, а він після цього заплатив усього 51 гривню? А те, що ви, може, у цей момент потрібніші десь у іншому кутку району? — щиро здивувався голова РДА.

Після цього зайшла розмова про те, що із 20-го листопада вступає у дію новий Кримінально-процесуальний кодекс. За інформацією, яку озвучив юрист райдержадміністрації Валентин Гамов, будуть змінені терміни розгляду справ і в суді, і у міліції. Відтепер такий запобіжний захід, як взяття під варту, буде застосовуватися лише до осіб, які скоїли тяжкий злочин. Інших будуть відпускати під підписку про невиїзд, утримувати під домашнім арештом та звільняти під заставу.

— Але це все стосується кримінальних справ. Щодо алкоголіків, то нічого не змінилося, — зупинив свого колегу начальник відділу державної виконавчої служби Олександр Гаврищук.

Від питання сімейних сварок та міліцейських зведень перейшли до розмови про проблему, яка є чи не найбільш актуальною в Україні. Говорили про бідність та шляхи її подолання.

Доповідала з цього питання начальник управління праці та соціального захисту населення Наталія Гомля. Свій виступ вона супроводжувала озвученням статистичних даних, як всеукраїнського масштабу, так і суто районного. Згадала Наталія Григорівна, зокрема, про те, що рівень бідності у країні складає 25,6 %. І це не дивлячись на те, що уряд підвищив пенсії та розмір мінімальної заробітної плати.

Говорила Наталія Гомля і про головні проблеми району: відсутність робочих місць та міграцію населення. Так, за її інформацією, за 9 місяців поточного року з району виїхали 1379 осіб. Більша частина з них вирушили шукати роботу у великих містах області — Полтаві, Кременчуці, Комсомольську. Із названого числа 111 чоловік подалися на заробітки до Росії, 29 відправились у далеке зарубіжжя.
Вислухавши виступ начальника управління праці, керівники району констатували, що не все так погано і безпросвітно. Зокрема, нові робочі місця у районі і конкретно у Нових Санжарах будуть створюватись. Принаймні, надія на це є.

Про це детальніше розповіла директор районного центру зайнятості Лариса Палько. Вона повідомила, що 28 чоловік з району — Андріївки, Нехворощі, Нових Санжар, Лелюхівки — поїхали до Полтави на швейну фабрику «Ворскла» на стажування, щоб уже найближчим часом мати змогу працевлаштуватись у філії фабрики, яку планують відкрити у Нових Санжарах. У перспективі кількість робочих місць планують збільшити до 60.

У продовженні наради заслухали питання, яке зняли з розгляду минулого понеділка. На трибуну піднявся начальник філії «Полтаваобленерго» Володимир Остапчук. Він розповів про готовність електричних мереж до роботи в осінньо-зимовий період.

Володимир Іванович розповів, що протягом 2012-го року його працівники замінили 10 опор високовольтних ліній, відновили фідер у Кунцевому, який украли ще у 2002-му році. Замінили дроти на відстані 10 кілометрів. Зробили лінійну перетяжку на дистанції 84 кілометри.

Щодо замін застарілих опор, то Володимир Остапчук пояснив, що достатньої їх кількості у філії немає.

— У 2011-му ми замінили 300 опор по району, у цьому році лише 150, — констатував Володимир Іванович.

Поскаржився він також і на те, що пального, яке виділяють на місяць, вистачає лише на 20 днів.

— Дивна ситуація виходить. «Полтаваобленерго» приватизована. Є приватною власністю. І чим більші дивіденди отримує власник, тим гірше забезпечення по районах. Чому так? — запитав Сергій Шовкопляс.

— Ми продаємо електроенергію дешевше, ніж купуємо, — пояснив Остапчук, — беремо ми її по 56 копійок, а продаємо населенню по 28-30 копійок. Решту компенсує держава.

Коментуючи ситуацію з електромережами у районі, начальник філії зауважив, що у порівнянні, приміром, із Кобеляками, Нові Санжари суттєво виграють.

— У нас із 22 фідерів лише 2 не мають резерву. У Кобеляках резерву не має жоден. Тобто, якщо їм потрібно поміняти провід, вони відключають усю лінію і люди сидять без світла. У нас є резерв, тому такого немає.

Щодо стану самих дротів, то Володимир Остапчук визнав, вони — одні з найгірших в області. Але вчасно заміняти їх заважають об’єктивні причини.

— Фінансування йде. Але направляють його на важливі об’єкти. Наприклад, на підстанцію, розташовану у Лелюхівці, витратили за останні роки близько 30 мільйонів гривень. Якби ці кошти пішли на район, ми могли б уже відсотків 80 ліній замінити.

Наостанок Володимир Остапчук повідомив, що по кількості відключень район також перебуває у низу рейтингу. Але по тривалості цих відключень Нові Санжари — у числі кращих.

— Час відключень у нас невеликий. Як правило, 3-5, 10-15 секунд.

— А як же тоді сталося, що у нас на виборах були знеструмлені дільниці по Нових Санжарах? — запитав голова райдержадміністрації.

— Десь о 8:15 згорів новий кабель, що йшов на 5-поверховий будинок. Через те, що при цьому він замкнув, ми не могли увімкнути Санжари, доки не знайшли місця замикання. Добре, що нам подзвонили люди і повідомили, де саме іскрило. А так би нам довелося передивитися 20 кілометрів лінії!

— Так могли взагалі уграти всі вибори по Санжа-рах? — весело поцікавився Володимир Левицький.

— Ну, хто знає, чому він замкнув саме у цей день?! — риторично відповів Володимир Остапчук.

На завершення наради на трибуну піднявся начальник пошти Володимир Барило і розповів про хід передплати періодичних друкованих видань. Проте, до кінця його доповідь не дослухали.

— Коли робили оптимізацію пошти, ваше керівництво казало, що буде все добре! — нагадав Сергій Шовкопляс. — А сьогодні п’ятничний номер «Фактів» приносять у середу!

— Журнали взагалі не ходять! — додав хтось із залу!

— Не все залежить від нас! — спробував пояснити Володимир Барило. — У Полтаві проблема із кадрами на сортувальні, тому зараз такі неприємні випадки трапляються. Але нас запевнили, що зараз уже штат укомплектований і все буде добре.

Керівники району порадили керівнику поштовиків написати хоча б службову записку до полтавської Дирекції «Укрпошти» із переліком усіх скарг.

— І додайте, що реформування було проведене бездарно! — зауважив насамкінець заступник голови РДА Володимир Борт.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»
25 листопада 2012, 14:25 | Нові Cанжари | Політика

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.