Тюнери обіцяють роздати до Нового року

Тюнери обіцяють роздати до Нового року

Хоча дехто з жителів Кобеляцького району вже сумнівається в тому, що отримає безкоштовно доступ до цифрового телебачення.

Як відомо, ще 21 березня 2010 року український Уряд видав постанову «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення».

Згідно з цим рішенням, Кабміном були визначені категорії громадян, які мають право на отримання безкоштовних телетюнерів. Це — інваліди І та ІІ групи (у тому числі й інваліди війни), інваліди війни ІІІ групи, особи, які виховують дитину-інваліда, малозабезпечені сім’ї, котрі отримують державну соціальну допомогу, та люди, котрі мають право на субсидію у 2011-2012 роках. Урядовці також передбачили, що на одну сім’ю, навіть якщо в ній кілька пільговиків, видаватиметься один тюнер.

Подати заявки на отримання цих приладів було необхідно до 1 серпня 2012 року. У Кобеляцькому районі цей процес розпочався досить активно. Працівники органів місцевого самоврядування оперативно склали списки пільговиків і подали їх в управління праці та соціального захисту. Дані заявки були відіслані в облдержадміністрацію.

Процес видачі тюнерів розпочався ще влітку. Люди отримували їх на пошті. А засоби масової інформації, особливо державні і комунальні, активно пропагували і рекламували цю акцію, наголошуючи, що вона проводиться в рамках соціальних ініціатив Президента України. У програмах обласного телебачення раз по раз демонстрували сюжети, у яких вдячні пенсіонери та інваліди розповідали про високу якість зображення у своїх телевізорах після підключення їх до «цифри». Особливого розмаху подібна рекламам набула у переддень парламентських виборів. Хоча скептики вже тоді висловлювали побоювання, що дана акція є нічим іншим, як прихованою передвиборчою агітацією.

Вибори відбулись. Із їх завершенням зникли з екранів телевізорів і сюжети про вдячних інвалідів. А до сільських голів та в органи соціального захисту один за одним почали телефонувати і заходити пільговики з питанням: «А де ж наші тюнери?».

Так лише в Кобеляцькому районі у списки на отримання цифрової техніки були включені 2594 чоловіки. А отримали її, згідно з неофіційними даними, менше половини пільговиків.

Микола Денисюк (на фото), житель села Підгора, також був внесений у список пільговиків. Чоловік розповідає, що дізнався про це випадково. «Якось влітку я задумав звалити свою антену, — говорить Денисюк. А тут поряд сільський голова Анатолій Няйко проходив. І каже: «Не спішіть це робити. Ви маєте право на тюнер». Микола Дмитрович пішов у сільську раду, де йому допомогли написати заяву. Це сталося ще в червні. З того часу минуло п’ять місяців, але тюнера чоловік так і не отримав. «Ви знаєте, я не дуже й переймаюся цим, — каже Денисюк. — Не дадуть, і не нада. Мене й моє кабельне влаштовує. Мені нада 3-4 канала, щоб кіно подивитись і новини дізнатись, та внучці мультик показати. А їх у мене більше тридцяти». А ось Лідія Савченко, жителька села Єднання, тієї ж підгорянської сільської ради, не приховує свого обурення. Вона розповідає: «На чоловіка я тищу отримала, а на дитину — ні. Хоча заявку подавала в один день з людьми, які вже получили. Усе, як завжди — після виборів забули про нас».

Ми зателефонували за номером спеціальної «гарячої лінії», щоб дізнатись про ситуацію з наданням телетюнерів. Дозвонились із першого разу. Співрозмовник повідомив, що видача тюнерів продовжується. А певні затримки можуть бути пов’язані з фінансовими та організаційними проблемами. Він запевнив, що до кінця року всі пільговики отримають цифрові прилади.

Між тим, нам вдалося дізнатися, що протягом листопада посилки з тюнерами на пошту не надходили. Дивно, а може й закономірно, перерва збіглась у часі з закінченням виборів. До кінця року залишився місяць. Наприкінці грудня ми знову повернемось до цієї «цифрової» теми. А всім пільговикам, які не отримали тюнери, повідомляємо номер телефону «гарячої лінії» — (044)239-61-09.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»
30 листопада 2012, 18:10 | Кобеляки | Суспільство

1. Вадім / 4 грудня 2012, 09:47 Цитувати
Відповідно Постанови № 245 від 21. березня 2012 року п. 5 громадянин до 1 липня 2012 р. надсилає заяву уповноваженому органові поштою або подає особисто чи через уповноваженого представника.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.