«Чому наші діти малюють свастику?»

«Чому наші діти малюють свастику?»

На стінах будинку, який знаходиться по вулиці Комсомольській, на опорах мосту, що на центральному пляжі, невідомі намалювали свастику. Новосанжарських афганців занепокоїло те, що фашистські знаки могли малювати діти. У Новосанжарському НВК нам пояснили, що значення цього символу у шкільній програмі не вивчається.
3-го грудня до нас в редакцію надійшов лист від Новосанжарської спілки воїнів-інтернаціоналістів. Він був наступного змісту:

«Новосанжарська районна організація Української спілки ветеранів Афганістану стурбована фактами появи на території селища Нові Санжари чорного фашистського хреста, нанесеного на стіни недобудованої споруди, що по вул. Комсомольській та на центральному пляжі. Нас хвилює те, що подібні символи в останній час стали з’являтися все частіше. Зрозуміло, що свастику не малюють люди старшого покоління, її малює молодь та школярі. Це явище привертає до себе увагу, але поки що особливого хвилювання не викликає ні в учителів, ні в органів правопорядку, ні у місцевої влади. Ніхто не намагається знайти відповідь на запитання, чому наші діти малюють свастику. Невже в нашій державі підростають юні фашисти?

Ми вимагаємо негайно знищити подібні знаки, провести роз’яснювальну роботу в школах, підняти це питання в засобах масової інформації, винести на обговорення депутатів місцевої влади.»

Отримавши листа, ми спершу спробували з’ясувати у мережі Інтернет: що ж таке свастика і яке значення мають її зображення. Адже добре відомо, що свастики використовували не лише фашисти, але навіть і давні слов’яни. Знайшли наступну інформацію. Свастика — це стародавній символ рівнораменного хреста із загнутими на 90 градусів, вліво, або в право раменами. Зустрічається в різних культурах і є святим символом у багатьох релігіях. У слов’ян символ свастики пов’язувався з сонцем, а слово звучало як побажання щастя. Зокрема на території України археологи знаходять речі із зображенням цього символу, які належали мізинській, трипільській та іншим древнім культурам.

Починаючи з ХХ століття, цей символ більшістю людей став сприйматися негативно у зв’язку з використанням його нацистами. У їхньому зображенні свастика стоїть на ребрі, під нахилом 45 градусів, з направленими у правий бік кінцями. Саме такий знак містився на державному знамені націонал-соціалістичної Німеччини з 1933 по 1945 роки, а також на емблемах цивільних і військових служб цієї країни.

У наш час стилізовану свастику використовує як емблему Загальноросійський громадський рух «РНЕ», а також неоязичники та деякі неформальні угрупування.

Ми особисто побували на вказаних у листі місцях. Як виявилося, до цього часу на стінах будинку, який знаходиться по вулиці Комсомольській, та на опорах мосту, що на центральному пляжі, «красуються» свастики, намальовані чорною фарбою.

Нам залишається тільки здогадуватися, що мав на увазі автор, малюючи свастику. Але це робилося точно не з міркувань побажання комусь щастя. Адже біля одного з малюнків є красномовний напис «Смерть жидам!», що відкрито пропагує агресію.

Щоб з’ясувати, чи знають новосанжарські діти про значення свастики, ми звернулися до вчителя історії Новосанжарського НВК Алли Кирпатої.

— Коли ми розглядаємо тему Великої Вітчизняної війни, то побіжно згадуємо символи націонал-соціалістів. Ми пояснюємо учням, що від фашизму постраждали мільйони людей, і нічого позитивного в ньому бути не може. А щодо свастики, то розуміння цього символу суперечливе. Бо, у зв’язку з використанням у нацистів, він втратив своє первинне позитивне значення. Отже, на рахунок цього не хочеться вдаватися до радянських методів і категорично говорити: це — добре, а це — погано.

Можна зробити висновок, що про цей символ діти, скоріш за все, дізнаються самостійно. Навряд чи більшість із них заглиблювалися у його суть або хоча б читали визначення у Вікіпедії. А от комп’ютерні ігри на тематику Другої світової, напевно, полюбляють. Отже, хто б і з якою метою не малював ці свастики, батькам і вчителям не завадить бути уважнішими до дітей і цікавитися їхніми захопленнями. А свастики та агресивні заклики, що прикрашають місця, де відпочивають не лише новосанжарці, але й гості нашого району, потрібно все ж таки зафарбувати. Адже з’явилися вони там не вчора і навіть не на минулому тижні. Але, окрім афганців, їх поява чомусь більше нікого не обходить.





Автор: Оксана ЛЕВЧЕНКО, «ЕХО з регіону»

1. читач / 8 грудня 2012, 12:33 Цитувати
Томущо сучасна зірка* не думає про дітей.


«Смерть жидам» Евреи - это народ паразит, сами не работают, а живут за счет обмана других народов. Немцам это не понравилось. А нам всеравно (

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.