Пенсію мають виплачувати до 25 числа

Минулого понеділка відбулась чергова апаратна нарада Кобеляцької райдержадміністрації. На ній говорили про пенсійні виплати та отрутохімікати.

Розпочали апаратну нараду з привітань. Цього дня свій День народження святкувала начальник районного відділу освіти Наталія Коваль. Зі святом її привітали голова районної ради Юрій Тагадюк та перший заступник голови РДА Микола Шабалтій.

Далі приступили до розгляду питань у порядку денному. Цього разу їх було всього два. Першою до трибуни вийшла начальник районного управління Пенсійного фонду Ніна Кравченко. Вона розповіла про підсумки реалізації державної політики щодо забезпечення права громадян на пенсійні виплати. А саме про те, що з початку року прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, збільшився з 822 гривень до 884 гривень. Також повідомила про те, що з 1 грудня проводиться автоматизований перерахунок пенсій для їхньої виплати в підвищених розмірах.

— У зв’язку з ростом середньої заробітної плати в Україні проведено перерахунки пенсій по 1906 пенсійних справах, — розповіла Ніна Кравченко. — Забезпеченість власними коштами на виплату пенсій за 10 місяців 2012 року становила 27,8 відсотків.

За словами начальника управління Пенсійного фонду, основними факторами, які сприяли зростанню сум надходження власних коштів цього року є збільшення фонду оплати праці по бюджетних установах, підвищення платіжної дисципліни платників та сплата єдиного соціального внеску приватними підприємцями району.

Микола Шабалтій поцікавився у Ніни Кравченко, яку пенсію при досягненні пенсійного віку має отримувати громадянин, який за все своє життя має 3-5 років офіційного стажу. Ніна Михайлівна відповіла, що такий громадянин має одержувати соціальну державну допомогу. А людина, яка має стаж 15 років, для прикладу, отримує прожитковий мінімум.

Далі Микола Павлович поцікавився, чи виникали які-небудь нарікання з боку населення після впровадження пенсійної реформи. Ніна Кравченко повідомила, що люди були невдоволені під час обговорення реформи. Та вцілому, громадяни свідомо її сприйняли.

Далі Юрій Тагадюк запитав, чи є фіксована дата отримання пенсій. Мовляв, до нього неодноразово звертаються пенсіонери, які нарікають на затримку виплат пенсій. Ніна Михайлівна відповіла, що Законом передбачено виплачувати пенсії не пізніше 25 числа поточного місяця.

— Ми нараховуємо пенсію з 4 по 25 число. У першу чергу її отримують інваліди війни. Та коли ми пенсію видаємо 5 чи 6 числа, то це не є заборгованістю, — підсумувала начальник районного управління Пенсійного фонду.

Наступним до трибуни вийшов Юрій Біденко, який поінформував про стан ліквідації на території району непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. А саме, він розповів, що одними з перших в області у Кобеляцькому районі було розпочато комплекс робіт із вивозу отрутохімікатів за межі області та, узагалі, України. 22 листопада з території нашого району було вивезено останній контейнер небезпечних хімічних речовин, у загальній кількості 103 тонни 500 кілограмів.

Після доповіді начальника районної інспекції захисту рослин Микола Шабалтій поцікавився, чи вивезене сміття після утилізації ядохімікатів на території Підгорянської сільської ради. Юрій Біденко відповів, що програмою передбачений вивіз пестицидів, а не тари. І на даний час тару немає можливості вивезти.

— Ця регіональна програма розрахована на 2011-2013 роки. І дана проблема вирішується вже не на районному, а на обласному рівні. На наступний рік уже розробляється спеціальна програма. Можливо, у 2013 році буде обласне фінансування і тару після отрутохімікатів вивезуть, — підсумував Юрій Васильович.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»
7 грудня 2012, 16:08 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.