У Оріль повернулася вода

У Оріль повернулася вода

Протягом листопада на місці прориву на відвідному каналі зводять захисну дамбу.

Стався цей прорив у квітні 2007-го року. Після цього рівень води у річці катастрофічно впав. Там, де раніше Оріль потрібно було перепливати, стало можливим перейти її убрід, не замочивши колін. Вода пішла, залишивши на сухому очерет та його коріння, у захисті якого зазвичай відкладали ікру риби та раки. Наслідки екологічної катастрофи намагалися ліквідувати у 2008-му році. Якраз наприкінці листопада того року новомосковська організація ДП ПМК-36 «Дніпроводбуд» почала ліквідовувати наслідки прориву. Тоді ми також писали про це у «ЕХО». За словами працівників ПМК, очікувалося, що до нового — 2009-го — року усі роботи завершать і Оріль знову стане повноводною. Але тоді поставити крапку в історії з екологічною катастрофою не вдалося — банально закінчилися гроші…

Три роки мешканці Нехворощі, Шедієвого та інших сіл, якими протікає Оріль, чекали на відновлення фінансування та повернення річки у межі колишнього русла. Зведену працівниками ПМК дамбу розмило. А до прориву додалася аномальна літня спека, внаслідок якої рівень води у річці впав іще більше. У деяких місцях у межах Нехворощі Оріль уже легко переїжджали тракторами та автомобілями.
І ось, нарешті, більше ніж через п’ять років після виникнення прориву (і рівно через чотири роки після нашої попередньої публікації) у Оріль почала повертатися вода. Звичайно ж, не сама по собі. Юрій Любимський, нехворощанський сільський голова, повідомив нам, що засновник «Чистої криниці» Юрій Лебедин виділив на порятунок річки 150 тис. грн. З початку листопада на місці прориву працює дніпропетровська ПМК. Вода з річки нарешті перестане витікати і рівень Орілі відновиться. Це вже сьогодні помітно неозброєним оком.

— Після того, як почали робити, вода піднялася метрів на два! — повідомив нам один з жителів Нехворощі. — Якщо раніше плив на човні і бачив тільки очерет, то зараз його більше ніж на половину покрила вода!

Хочеться вірити, що до питання екологічних проблем на Орілі повертатися більше не доведеться. І коли значна частина мешканців району приїздитиме влітку, щоб відпочити у Нехворощі, то бачитиме не кволий, майже пересохлий потічок, а повноводу, красиву і прозору Оріль.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»
11 грудня 2012, 09:24 | Нові Cанжари | Суспільство

1. водій / 11 грудня 2012, 13:03 Цитувати
У літку 2011-го, коли у чорному морі весь сезон була прохолодна вода (це коли у теплому азовському ніби то чума водилася), після моря приїхавши додому, вирішили відвідати Орільку, а відвідавши - не зрозуміли, чого нас поперло за тридевять земель. Правда на тому пляжі де ми валялись була солідна яма, метра три. Було таке діло.
2. водій / 11 грудня 2012, 13:08 Цитувати
Прорив на котрому звели дамбу, про котрий у статті, безумовно ключовий момент у рівні води Орелі. Та всеж таки це ще не все... правильно я кажу, чи ні?

"Чего хочет ето бидло?" Згадали?
3. Кбатом / 17 лютого 2016, 23:40 Цитувати
Так хто ініціював порятунок Орілі? Дякуючи Дубовичу за неї взялися управління водних ресурсів Полтавської та Дніпрпетровської областей.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.