Влада обіцяє втримати ціну на хліб

Минулого понеділка відбулась чергова апаратна нарада Кобеляцької райдержадміністрації. Найбільш обговорюваним питанням була профілактика злочинності в нашому районі.

Перший заступник голови РДА Микола Шабалтій, котрий проводив цього разу апаратну нараду, на самому її початку привітав усіх присутніх з Міжнародним днем прав людини, який відзначався саме 10 грудня.

— Ми всі повинні знати свої права. Та не менш важливо — не забувати про свої обов’язки, — запевнив Микола Павлович.
Також він повідомив, що нещодавно проходив всеукраїнський огляд-конкурс клубних закладів у сільській місцевості. Перше місце виборов наш район. А точніше, Радянський сільський будинок культури. Члени президії побажали працівникам клубу творчих успіхів.

Далі приступили до розгляду питань у порядку денному.

А саме, про хід виконання районної комплексної Програми профілактики правопорушень на 2011-2015 роки. Першим на це питання доповідав завідувач сектору взаємодії з правоохоронними органами, оборонної та мобілізаційної роботи Валерій Сєргєєв. Та більш детальніше про профілактику правопорушень доповів начальник Кобеляцького РВ УМВС Микола Подобрий. За його словами, за останні роки рівень злочинності в районі суттєво зріс.

— Я прийшов працювати у правоохоронні органи у вісімдесятих роках. На той час до райвідділу за рік надходило близько 400 заяв. Цього року ми зафіксували майже 4000 заяв та повідомлень кримінального характеру. Тобто, за ці роки рівень злочинності зріс у 10 разів, — констатував Микола Миколайович.

Значне збільшення реєстрації заяв та повідомлень начальник Кобеляцького райвідділу пояснив тим, що працівники міліції виїжджають на виклики для встановлення фактів смерті людини. Так, за 11 місяців поточного року зареєстровано 734 факти ненасильницької смерті людей. За словами Миколи Подоброго, суттєво впливають на стан криміногенної ситуації в районі злочини корисливо-майнової спрямованості. А це: крадіжки, грабежі, розбої та злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотичних засобів.

Як повідомив начальник райвідділу, незважаючи на постійну профілактичну роботу, стан злочинності серед неповнолітніх в районі протягом 2012 року не знизився, а навпаки, зріс на 35 відсотків. За характером майже всі злочини скоєні неповнолітніми — це крадіжки. На сьогодні на профілактичному обліку в кримінальній міліції перебуває 13 неповнолітніх за вчинення злочинів та 3 неповнолітніх за систематичні правопорушення.

— А якими факторами ви можете пояснити такий ріст злочинності серед неповнолітніх? У нас безліч служб у районі, які безпосередньо стосуються справ дітей. Де недопрацювання? — поцікавився голова районної ради Юрій Тагадюк.

— Недопрацювання починається з батьків. У першу чергу, саме батькам потрібно займатися вихованням своїх дітей. Тоді більша імовірність, що такі діти до міліції не потраплять, — підсумував Микола Подобрий.

Загалом, обговорення першого питання тримало майже годину. Далі перейшли до наступного. А це — цінова ситуація на споживчому ринку району. На це питання доповідав начальник відділу економіки Микола Тюпка.

— Ураховуючи цінову ситуацію на хліб та хлібобулочні вироби, яка склалася в державі, проведено моніторинг цін в торгівельній мережі району. Завищення цін на соціальний хліб було виявлено в торговельних точках Григоро-Бригадирівської, Дрижиногреблянської, Озерянської та Сухинівської сільських рад. Райдержадміністрація та приватні підприємці знайшли спільну мову і досягли угоди щодо реалізації соціального хліба в районі за відпускною ціною не більше 2 гривні 90 копійок, — зазначив Тюпка.

Також він розповів, що в районі місцевими підприємцями застосовується торговельна надбавка на хліб у розмірі десяти відсотків. Середня ціна на хліб становить 4 гривні 30 копійок за кілограм. А така ціна не перевищує середньообласну — 4 гривні 45 копійок.

Із метою аналізу цінової ситуації на споживчому ринку району та попередження необґрунтованого підвищення цін відділом економіки щотижнево проводиться моніторинг роздрібних цін на основні продовольчі товари на підприємствах торгівлі та на ринку. Микола Тюпка відзначив, що за даними моніторингу ціни в районі на соціально значущі продукти харчування є відносно стабільними. Зросли ціни на курячі яйця, м’ясо та молочні продукти. За словами Тюпки, основною причиною підвищення цін є зростання ціни на зернові у зв’язку з несприятливими погодними умовами, які склалися влітку. Та з початку року, як стверджує начальник відділу економіки, скарги та звернення від громадян із приводу необґрунтованого зростання цін та недостатньої насиченості споживчого ринку товарами народного вжитку не надходили.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»
16 грудня 2012, 09:53 | Кобеляки | Політика

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.