Закон на боці орендаря?

Закон на боці орендаря?

14-го грудня відбулося судове засідання у справі за позовом мешканця Великого Кобелячка Григорія Безцінного до підприємства «Санжари-Агросвіт». Чоловік прохав суд визнати припиненим 5-річний договір оренди, який він уклав іще у 2006-му році.

Розглядав справу суддя районного суду Володимир Івко. Спочатку він заслухав самого Геннадія Безцінного та його представника Сергія Білоконя. Вони розповіли, що у вересні 2006-го року Безцінний уклав договір із підприємством «Санжари-Агросвіт» терміном на 5 років і передав в оренду свій земельний пай площею 3,12 га. Через п’ять років чоловік звернувся до директора підприємства Володимира Ященка з проханням звільнити його земельну ділянку, оскільки 1-го вересня спливав 5-річний термін оренди. Але той повідомив Безцінного, що термін оренди його ділянки закінчиться лише… у червні 2013-го року. Оскільки договір, укладений між чоловіком і «Агросвітом», був зареєстрований лише у червні 2008-го.

Геннадій Безцінний звернувся до суду з проханням визнати договір між ним і підприємством припиненим, оскільки п’ять років з дати його укладення минуло ще у вересні минулого року. Стосовно реєстрації, то її, за словами чоловіка, підприємство свідомо затягувало. Для того, щоб зареєструвати цей договір, «Агросвіту» знадобилося більше двадцяти місяців!

При цьому у своєму виступі Геннадій Безцінний вказав, що звертався і у відділ Держкомзему у Новосанжарському районі, і у центр ДЗК у Полтаві. Ні в одному, ні в іншому місці йому не надали інформації — коли ж саме з «Санжари-Агросвіт» передали договір на реєстрацію.

— Оскільки такі договори реєструються у 20-денний термін, ми вважаємо, що цей примірник подали на реєстрацію не пізніше травня 2008-го року, — заявив представник Безцінного Сергій Білокінь, — а до цього часу підприємство свідомо його не реєструвало, щоб таким чином штучно продовжити термін оренди.

Заслухав суддя Івко і адвоката «Санжари-Агросвіт». Той у своєму виступі підкреслив, що упродовж строку оренди підприємство вчасно і у повному обсязі виплачувало позивачу орендну плату.

— Отримував Геннадій Безцінний плату і у 2012-му році. Тим самим він визнав, що договір між ним і підприємством не закінчився! — зауважив адвокат.

Стосовно реєстрації договору, адвокат зауважив, що багато часу пішло на формування необхідного пакету документів. Саме тому договір було зареєстровано з таким тривалим запізненням.

Про виплату за оренду паю говорив і Сергій Білокінь. Він, зокрема, звернув увагу суду на те, що «Агросвіт» не повинен був платити орендної плати і взагалі користуватися земельною ділянкою у період з вересня 2006-го по червень 2008-го року.

— Адже договір протягом цього періоду не був зареєстрований і не мав законної сили! На якій підставі тоді «Агросвіт» виплачував позивачу орендну плату?! І користувався земельною ділянкою! А довідка із сільської ради підтверджує, що «Агросвіт» користується нею не з червня 2008-го, а з вересня 2006-го!

Вислухавши обидві сторони, суд відправився у нарадчу кімнату. Після повернення суддя Івко оголосив вирок: «У задоволенні позову відмовити у повному обсязі». За рішенням суду виходить, що підприємство «Санжари-Агросвіт» цілком законно за 5-річним договором користуватиметься земельною ділянкою Геннадія Безцінного аж 7 років. Мало того, цей термін може зрости до 8 років!

— Як вони говорять, строк дії договору закінчується у червні. До того часу вони встигнуть засіяти ділянку і на ній вже буде щось рости. А за законом він не зможе забрати землю доти, доки вони не зберуть урожай, — пояснює Сергій Білокінь. — Таким чином Геннадій Миколайович може і у цьому році не отримати свою земельну ділянку у користування.

Сам Геннадій Безцінний із рішенням районного суду не погоджується. І планує добиватися правди у апеляційному, а потім і вищому суді.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»
21 грудня 2012, 15:32 | Нові Cанжари | Суспільство

1. 7777 / 21 грудня 2012, 17:17 Цитувати
договор должен быть зарегистрирован в течении 10- дней. Точка. больше не надо ни о чём говорить-все остальные разговоры-- это на ЛОХА...
2. орендар / 21 грудня 2012, 19:02 Цитувати
Суддя куплений....Ото як моя ділянка а розпоряджаеться орендар...Закон як дишлдо..
3. 7777 / 21 грудня 2012, 22:03 Цитувати
казав мені батько-УЧИСЬ СИНКУ.....

P.S. Шановні-- єсть таке СЛОВО--ЗАКОН і його потрібно виконувати...

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.