Ялинок вистачить для всіх

Ялинок вистачить для всіх

Розпочався сезон передноворічних закупок. Не останнє місце в цьому шопінгу відводиться традиційним ялинкам. Точніше кажучи — соснам. Адже саме це дерево в Кобеляцькому районі є неодмінним атрибутом новорічних свят. Причина цьому проста: ялинки в нашій місцевості не вирощують, адже ці дерева коштують дорожче, аніж місцеві сосни.
У кобеляцькому лісництві сезон передноворічної рубки розпочався десять днів тому. Як пояснив помічник лісничого Володимир Шабельник, на цьому підприємстві, на відміну від приватних, сосни спеціально до Нового року не вирощують. Він сказав: «Ми займаємося залісненням, так званих, неугідь. І через п’ять-шість років, коли сосни досягають відповідних розмірів, перед Новим роком проводимо рубку догляду або освітлення. Тобто, вирубуємо зайві дерева, які в подальшому заважатимуть розвитку інших. Як правило, на одному гектарі висаджують 5 тисяч саджанців. А вирубують із них близько 10 відсотків. Тобто, 300-500 дерев із гектара. Зараз на території кобеляцького лісництва налічується близько 25 гектарів під сосною, придатною для новорічної вирубки. «Нехай люди не хвилюються, сосни вистачить для всіх. Хоча до нас за деревами приїжджають і з Дніпропетровська, і з Кременчука, і навіть із Харкова», — розповідає Володимир Шабельник.

Особливістю цьогорічного сезону є те, що зараз на всі вирубані сосни потрібно одягати спеціальні чіпи. На них нанесені 9 цифр. Зайшовши на сайт Державної агенції лісових ресурсів і набравши вказану на бирці комбінацію цифр, можна перевірити, у якому місці вирубане дерево. Зараз у кобеляцькому лісництві рубають сосни в районі сіл Чорбівка і Комарівка.

Ціни на кобеляцькі сосни лісники не встановлюють. Відповідну калькуляцію проводять у Кременчуці, а потім доводять цифри на місця. Так, зараз сосна висотою в метр коштує 27 гривень, двометрова — 33, ще вища — 52 гривні. Володимир Шабельник повідомив, що у них немає розмежування на оптові і роздрібні ціни. «Хоч десяток сосен купляєш, хоч сотню — ціна одна», — наголосив чоловік. І додав, що на ринок свої сосни лісництво вивозити не буде. Хоча на території самого підприємства можна придбати дерева вроздріб.

 

Ажіотажу навколо новорічних сосен поки що немає

На кобеляцькому ринку сосенками почали гендлювати з минулих вихідних. У будні ними, як правило, торгують троє підприємців. Ближче до Нового року кількість бізнесменів із цим специфічним крамом повинна збільшитись. Максим, молодий хлопчина, що продає сосни, стверджує, що всі вони куплені на території району, на них є відповідні документи. «Бірки лежать у машині, хочете покажу?» — говорить хлопець. Він розповідає, що поки що ажіотажу навколо новорічних дерев немає. За день парубок продає 3-4 сосни. Ціни на ринку нині коливаються від 60 до 150 гривень, у залежності від висоти дерева. Максим думає, що вартість сосенок навряд чи виросте ближче до свята. Хоча відзначає певний дефіцит гарних дерев. За його словами, приватні підприємці, котрі спеціально вирощують сосни до Нового року, своє насадження вже продали оптом.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»
25 грудня 2012, 15:37 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.