Каштани на ялинки — нерівний обмін

Каштани на ялинки — нерівний обмін

Два роки тому селищна рада почала оновлення Нових Санжар із площі Перемоги. На зміну старому асфальту поклали нову сучасну плитку. А листяні дерева вирішили замінити більш охайними — хвойними. Щоправда, заміна вийшла не зовсім рівноцінною: замість тінистих каштанів площу прикрашають якісь обгризені бадилки.

Про каштани, які повністю зрізали на одній зі сторін площі Перемоги, тижневик «ЕХО» писав у квітні 2011-го року. Тоді далеко не всі мешканці селища позитивно сприйняли таку очистку. Адже в затінку каштанів завжди можна було сховатися від літньої спеки. Проте селищний голова Андрій Река пояснив, що каштани були старими, гнилими і потихеньку руйнували своїм корінням тротуар. А новопосаджені ялинки більше прикрасять площу.

Відтоді минуло більше двох років. І тепер випадковий перехожий може порівняти дві сторони площі Перемоги. З одного боку — уцілілі каштани, з іншого — ялинкові насадження. Каштани, на правій стороні вулиці (напевно, одного віку зі спиляними), ростуть і не думають згнивати й падати. А от посадженим ялинкам на новому місці явно некомфортно. Із тринадцяти хвойних дерев — чотири не прийнялися, а одне повністю пожовтіло. Іще кілька мають такий вигляд, ніби їх хтось обгриз із одного боку. У зрості нові насадження також не виділяються. І створити тінь для перехожих їм залишається не під силу.

— Їх, мабуть, добривами перепалили! — припускає продавець цигаркового кіоску.

Про каштани на цій стороні площі більшість новосанжарців уже забули. Хоча й не всі.

— Я все життя через цю площу на роботу ходила. Коли їх посадили? Не скажу точно. Мені здається, що вони завжди тут були, — намагається пригадати жінка років шістдесяти. — Так спиляли ж їх…

У селищній раді із того, що ялинки погано прийнялися на новому місці, трагедії не роблять.

— Це природно, що не всі дерева приймаються! — говорить селищний голова Андрій Река. — Там, де ялинки не вижили, будемо підсаджувати нові. Ми зараз по Новим Санжарам проводимо посадку нових дерев. Уже висадили близько 700 саджанців!

А фахівці лісового господарства пояснюють, що ялинам може просто не вистачати вологи та затишку.

— Це дуже вологолюбна деревина. Також ялинка любить тінь, а не відкритий простір, — пояснює директор «Новосанжарського держлісгоспу» Василь Красюк. — Можливо, у тому місці їм не підходить ґрунт. Адже, наприклад, на піску вони не ростимуть.

За словами Василя Красюка, якщо ялинка зростає в оптимальних умовах, то в рік може добавляти по метру в «зрості». Але деревця на площі Перемоги за два роки виросли хіба на кілька сантиметрів. Може, селищній раді варто знову провести обмін. І на місце ялинок посадити молоді каштани? Так, від них буде багато листя. Але ж площа виглядатиме більш красиво, ніж прикрашена ялиночками, які навряд чи колись виростуть.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК
4 листопада 2013, 10:22 | Нові Cанжари | Суспільство



1. Каштани / 4 листопада 2013, 13:11 Цитувати
" каштани були старими, гнилими " бред ...
2. Ясень / 4 листопада 2013, 19:18 Цитувати
1. Каштани пише:
« каштани були старими, гнилими " бред ...»
Бред,це коли в населеному пункті виростають здоровенні каштани,а потім з10-15 метрової висоти плоди падають на автомобіль ,або на голову.А,якщо жінка 60-и річного віку сказала,що все життя бачила ті дерева,то старі вони,які ж ще.Ялинки,це краса,якби ще й прийнялись нормально,то було б супер.Взагалі пропоную садити в населених пунктах ясені,дерево довговічне,й каштани по голові не падатимуть.
3. шофер / 6 листопада 2013, 10:32 Цитувати
У цій історії є одна досада. Було б добре сфоткати тодішню площу, и теперішню, і зараз поставити обидві фотки поруч. У чому ж іще істина пізнається як не у порівнянні.


п.с. Кстаті, каштан дорого закупляют ті хто вирізає із дерева всякі красивощі. Горіх туда же.
4. люблю Санжари / 6 листопада 2013, 14:24 Цитувати
Шановне панство,не шукайте чорну кішку у темній кімнаті,її там немає.У любого дерева є термін придатності та безпечного використання,в каштанів він вичерпаний уже давно.(перевірити елементарно)
3. шофер пише:
«У цій історії є одна досада. Було б добре сфоткати тодішню площу, и теперішню, і зараз поставити обидві фотки поруч. У чому ж іще істина пізнається як не у порівнянні.»
--такі фото можна переглянути в фотогалереї,або попросити в селещній раді.Порівнявши як було і стало,засоромляться ті хто підіймає дивні теми ,так і опоненти нашого мера (бездарі та нероби). Спасибі нашому голові за наведення такої краси та чистоти у нашому курортному райцентрі.У Европу потрібно іти охайними і привабливими.
5. Каштани / 7 листопада 2013, 08:42 Цитувати
3. шофер, 4. люблю Санжари
жаль тих людей, які думають так як їм скажуть
6. Антоніна Петрівна / 7 листопада 2013, 08:45 Цитувати
Чому наш голова змінив телефон? як тепер скаржитись на безчинства та свавілля,куди телефонувати щоб дати пораду?

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.