«Площа Перемоги — не для торгівлі»

Сергій Галушко заявив, що міська влада не дозволить торгувати на головній площі Кобеляк.

Спочатку трішки з історії питання. Благо, вона зовсім недовга. Як відомо, навесні 2013-го року кобеляцька міська влада прийняла рішення заборонити торгівлю на площі Перемоги та прилеглих до неї вулицях. Знаменитий ринок Підкова, на якому, у основному, працювали заїжджі підприємці, був перенесений на околицю Кобеляк. А бізнесменів, котрі торгували продуктами харчування (овочами та зерном), розмістили на території діючого ринку. Своє рішення посадовці мотивували бажанням «розвантажити» проїжджу частину площі Перемоги та покращенням благоустрою. Дійсно, у свій час Підкова добряче заважала руху автотранспорту, у тому числі і автомобілям МНС. А працівники комунальної служби день-два витрачали на те, щоб прибрати центр Кобеляк від сміття, залишеного продавцями і покупцями.

Процес «звільнення» площі Перемоги від торгівлі відбувся досить спокійно. Звичайно, не обійшлося без невеличких конфліктів і навіть кількох сходок, ініційованих підприємцями. Та масових акцій протесту не було. Щоправда, конфлікти між бізнесменами і чиновниками епізодично виникали і через кілька місяців після рішення міськради. А частина городян висловлювали своє незадоволення тим, що їм доводиться долати зайвий кілометр до нового речового ринку на вулиці Дружби. Крім того, кобелячани говорили, що після ліквідації торгівлі місця для руху на площі Перемоги більше не стало. Причина — відсутність розмітки для парковки. Власники машин ставлять їх хаотично, захаращуючи місце, звільнене від торгових палаток.

Досить часто і підприємці, і городяни, котрі користуються послугами бізнесменів, просять через ЗМІ донести до посадовців міськради свої побажання про відновлення торгівлі на площі Перемоги. Дехто навіть апелює до міського голови Олександра Ісипа як до історика. Мовляв, на площі торгували і сто років тому.

Міський голова зараз у відпустці. І тому питання, щодо можливості відновлення торгівлі на площі Перемоги, ми переадресували секретарю міськради Сергію Галушку. Він погодився вчергове оприлюднити позицію влади стосовно майбутнього центральної міської площі. Чиновник сказав: «Так, ми ознайомлені з побажаннями частини міської громади. І визнаємо, що результат, задуманий владою, ще не досягнутий. Я маю на увазі відсутність розмітки для паркування автомобілів. Але ж… Усі ми знаємо, що незакінчену роботу оцінювати не можна. А ми її закінчимо. Можливо, не так швидко, як хочеться, та площа Перемоги стане місцем виключно для відпочинку. Тому наголошую ще раз: площа Перемоги — не для торгівлі».

Сергій Галушко підтвердив, що майже кожного тижня у вихідні дні йому доводиться виїжджати на площу і вживати заходів до підприємців, які порушують рішення міськради. Двох бізнесменів навіть оштрафували. З цього приводу Галушко зазначив: «Майже сто відсотків підприємців виявились людьми свідомими і законослухняними. За це ми їм дуже вдячні. Та дехто все ж пробує схитрувати і тихцем торгувати на площі. Одні думають, що знайдуть блат чи покровителів, інші — що влада просто змириться з їх упертістю. Ще раз наголошую: ні «блатним», ні нахабам ми торгувати не дозволимо. Двоє впертих уже оштрафовані за торгівлю в несанкціонованому місці. Нагадую їм та іншим, що є ще штраф за порушення Правил благоустрою. Він становить 1360 гривень, а не 17 чи 51. Хочу особливо відзначити дії кобеляцьких правоохоронців. Вони чітко слідкують за виконанням рішення міської влади і зупиняють найменші спроби його порушити. Відповів посадовець і на запитання щодо майбутнього заготовачів, котрі на площі Перемоги скупляють у людей горіхи та іншу сировину. На думку Галушка, вони проблем нікому не створюють і їх діяльність не є торгівлею. Тому заготовачі залишаться на площі Перемоги. Крім того, Сергій Галушко нагадав: «Ми дозволили торгувати овочами та зерном між вулицями Батиря і Комсомольською. Є навіть преференції для підприємців, котрі погодяться там працювати. Вони не платять так званого «містового». Кажуть, що туди не йдуть покупці. Думаю, що проблема в продавцях. Якщо виробник чи перекупник стане на нове місце і продаватиме свою продукцію за цінами нижчими, аніж на ринку, то покупці у нього будуть».


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО
8 листопада 2013, 13:26 | Кобеляки | Суспільство

1. шофер / 9 листопада 2013, 15:57 Цитувати
А всім підприємцям буде "запропоновано" перейти для торгівлі у новозбудовані павільйони по вул.Дніпропетровській, які належать Ісипу і Ко
Хіба не можна зробити так, що він від тії площі сам відкажеться?
Це зовсім не складно...
2. гість / 10 листопада 2013, 20:40 Цитувати
3. шофер пише:
«Хіба не можна зробити так, що він від тії площі сам відкажеться?
Це зовсім не складно...»


Так, на жаль, наша влада, дуже добре вивчила дві математичні дії - ВІДНЯТИ та РОЗДІЛИТИ, а ПОМНОЖИТИ та ДОДАТИ - це не до них.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.