Павла Кочетова зі сторічним ювілеєм привітав Путін

Павла Кочетова зі сторічним ювілеєм привітав Путін

У неділю Павло Федорович приймав вітання з днем народження. Цього дня він святкував свої сто років.
Павло Кочетов народився і прожив майже все своє життя в Росії у селі Нижня Ольшанка Курської області. Та вже десять років мешкає в Кобеляках разом зі своєю донькою. Дочка Павла Кочетова — Заслужений лікар України Любов Півень. Саме вона і розповіла нам про життєвий шлях її батька.

За словами Любові Павлівни, Павло Кочетов усе своє життя викладав математику та фізику. Мама також працювала в школі. Любов Павлівна розповіла, що найважче її батьку довелось саме в повоєнні роки. Адже багато дітей у той час залишились сиротами і їх потрібно було навчати та виховувати.

— З нашого села пішли на війну близько трьохсот односельчан. А повернулось, мабуть, усього шестеро. Післявоєнні сім’ї залишились багатодітними. І всім цим дітям потрібно було відвідувати школу. Згадується, що зими в ті роки були дуже лютими і учням до школи практично не було в чому ходити. Тому після роботи мої тато з мамою майже щоденно ходили самі до цих дітей і вчили їх удома.

За словами Любові Півень, її батько ніколи не вимагав від своїх учнів неможливого. Він намагався, аби кожна дитина змогла не лише вивчити, а й засвоїти навчальний матеріал.

— Моя задача, казав він, щоб діти навчилися рахувати до тисячі. Аби в магазинах їх не обдурювали продавці, — сміється жінка. — Його дуже любили учні. На уроках була така тиша, що тільки й чутно, як перинки скрипіли, якими на той час писали.

Павло Федорович уже сорок років на пенсії. Підтвердженням поваги та любові учнів до свого вчителя є той факт, що вони й до цього часу його не забувають та навіть провідують.

— Ось буквально вчора до нас приїжджали татові учні, які зараз живуть в Харкові. І нам, і йому було дуже приємно їх бачити, — каже Любов Павлівна. — З неабияким задоволенням тато сприйняв вітання зі сторіччям від Президента Російської Федерації.

Жінка нам продемонструвала подаровану листівку. У ній було надруковане привітання з побажаннями благополуччя та всього самого доброго за підписом Володимира Путіна.

Цього дня будинок Павла Кочетова був повним гостей та рідних. Привітати з ювілеєм чоловіка прийшли міський голова Олександр Ісип та секретар міськради Сергій Галушко. Свої музичні поздоровлення ювіляру дарували артисти ансамблю «Ворскла». А сам дідусь люб’язно посміхався своїм гостям та без упину дякував.

Насамкінець ми поцікавилися в Любові Павлівни секретом довголіття її батька. Та вона розповіла, що секрету, насправді, ніякого немає. Він завжди вів здоровий спосіб життя та невпинно працював.

— За все своє життя батько ніколи не пив алкоголю та не курив сигарет, — каже жінка. — Якщо і спробував спиртне, то лише чайну ложку, аби знати його смак. І все! Усе своє життя тато ходив пішки або їздив на велосипеді. А ходити доводилось чимало! І головне, я ніколи не бачила, щоб він злився або ж говорив нецензурні слова. Це, мабуть, і посприяло тому, що сьогодні мій тато святкує свій сторічний ювілей!


Автор: Дарія СРІБНА
9 листопада 2013, 10:10 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.