Молоко без корів

На черговій щотижневій нараді у Новосанжарській райдержадміністрації говорили про молочне покращення і збиткове тваринництво.

Голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс починає нараду на веселій ноті.

— У суботу мисливці з Малого Кобелячка усі, які ходили на полювання, повернулися з зайцями!

— То вони купили! — іронічно посміюються керівники-мисливці у залі.

Утім, про зайців говорять недовго. Переходять до тварин крупніших і для району більш значимих — корів. Точніше, про збирання їхнього молока. Виконуючий обов’язки начальника управління ветеринарної медицини Анатолій Титаренко розповідає, що у лівенському «Молочнику» у період з 21 жовтня по 1 листопада зібрали 2052 літри молока. Також Анатолій Олексійович повідомляє, що 24-го жовтня до села виїжджала ветеринарна міліція. Тоді було складено протокол на «баночника» із Нехворощі. Інших подібних заготовачів представники ветеринарної міліції під розписки попередили про відповідальність у разі подальшого незаконного збирання молока. Також Анатолій Титаренко коротко ознайомлює присутніх із вимогами селян, які вони висловили на сходці села 28-го жовтня.

— Люди вимагали від кооперативу збільшення ціни. А від нашої служби — повернення у село молоковозів ФОП «Козуб» та «Славута».

Після доповіді представника ветмедицини Сергій Шовкопляс виголошує монолог, у якому вкотре акцентує, що проблеми у Лівенському зумовлені не розчисткою ринку для новоствореного кооперативу, а важким переходом до цивілізованого збирання молока.

Наступне питання наради також безпосередньо стосується і корів, і молока. І економіки району також. Заступник начальника управління агропромислового розвитку Людмила Співак розповідає про стан тваринницької галузі району. І з сумом констатує: хвалитися особливо нічим. Якщо у рослинництві Новосанжарщина традиційно займає перші місця в області, то у тваринництві вона зараз на… 25-ому місці.

— Через високу собівартість тваринництва великі інвестори у районі не вкладають гроші у цю галузь, — пояснює Людмила Леонідівна. — Для порівняння: за минулий рік підприємства району, які займаються рослинництвом, отримали 221 мільйон прибутку, тваринництвом — 1,7 мільйона збитків…

За кількістю корів Новосанжарщина значно поступається іншим районам області. Якщо середньообласний показник — 8-12 голів на 100 гектарів, то на Новосанжарщині він — 0,9. Прориву у свинарстві найближчим часом також очікувати не доводиться. Людмила Співак сумовито повідомляє, що «Полагросервіс» вже не виявляє намірів будувати свинокомплекс у Руденківці.

У нинішній ситуації головними утримувачами тварин є селяни, які у власних сараях на свій страх і ризик тримають корів і зрідка свиней. Для них тваринництво теж не надто прибуткова справа. Тому частину рогатих годувальниць щороку здають на м’ясо. Цікаво, коли корів у районі не стане зовсім, питання молочного кооперативу також залишиться актуальним? Хоча, в принципі, його цілком можна буде перепрофілювати. І заготовляти, приміром, молоко козиняче або яблучний сік.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК
8 листопада 2013, 14:31 | Нові Cанжари | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.