Перша телефонна станція в Кобеляках з’явилась сто років тому

Перша телефонна станція в Кобеляках з’явилась сто років тому

Нещодавно працівники радіо, телебачення та зв’язку відзначили своє професійне свято.

Зв’язківців вітали керівники району та міста. Найкращим працівникам вони вручили грамоти. Цього дня зв’язківці підвели підсумки своєї роботи за поточний рік. Начальник цеху телекомунікаційних послуг № 8 Полтавської філії ПАТ «Укртелеком» Микола Терещенко зазначив, що про працівників зв’язку люди згадують лише тоді, коли в них виходять із ладу радіо, телефон або ж інтернет. Та насправді, за його словами, зв’язківці працюють практично цілодобово незалежно від погодних умов.

— Ми виїжджаємо в усі населені пункти району і вчасно ремонтуємо несправності, — сказав Микола Олексійович.

Що стосується підведення підсумків роботи, то Микола Терещенко приділив особливу увагу роботі інтернету. За його словами, сьогодні в районі налічується дві тисячі абонентів. З них — майже 250 у селах. З цього року вже мають змогу користуватися всесвітньою мережею жителі сіл Дашківка та Шевченки. Адже там збудували площадку широкосмугового доступу до інтернету. Загалом, поки що в районі безперешкодно користуватися всесвітньою мережею можуть жителі Кобеляк та сіл Бутенки, Підгора, Бережнівка, Дашківка і Шевченки. У наступному році зв’язківці планують провести інтернет у Світлогірське, Орлик, Радянське, Іванівку, Озера та Шенгури. Тим більше, що самі жителі цих сіл звертаються з подібними проханнями.

З приводу радіо, то, за словами Миколи Терещенка, сьогодні радіомовлення стало більш прибутковим. Це стало можливо за рахунок підвищення абонентської плати. Хоча кількість радіоточок невпинно зменшується. На сьогоднішній момент у районі їх залишилось усього 1420. Ми поцікавились, яка ситуація з Кобеляцькою студією радіомовлення. Адже в лютому кореспондент місцевого радіомовлення пішла у відпустку. А згодом і взагалі звільнилася. Відтоді радіо в ефір не виходить. Тому що районне керівництво не може знайти людину, яка б зайняла вакантну посаду редактора радіо.

— Ми технічно готові працювати й надавати послуги радіомовлення, — кажуть працівники цеху телекомунікаційних послуг, — уся проблема полягає у відсутності редактора радіо.

Також ми поцікавились у зв’язківців тарифами за послуги. Нам їх повідомили. Абонентська плата за радіо, починаючи з листопада, зросла. Тепер вона становить 12 гривень на місяць. Плата за телефон у місті не змінилась — 35 гривень 2 копійки. У селі вона дещо зросла — 24 гривні 86 копійок. Установлення телефону коштує 84 гривні. Ще жителям району пропонують акційну послугу — установлення телефону та інтернету за 61 гривню.

— Та сьогодні найбільшою для нас проблемою є несвоєчасні розрахунки за послуги зв’язку, — сказав Терещенко. — Велика заборгованість від населення — 190 тисяч. Дещо менша від бюджетних організацій — 23 тисячі. Хоча вся проблема полягає в тому, що казначейство не пропускає платежі. Тому і виникла така заборгованість від бюджетників.

Насамкінець нашої зустрічі Микола Терещенко додав, що за даними енциклопедичного довідника Полтавщини, перша телефонна станція в Кобеляках з’явилась аж сто років тому. Отож, зв’язок у нашому місті має давню історію.


Автор: Дарія СРІБНА
29 листопада 2013, 12:30 | Кобеляки | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.