Аспірин як останній доказ кандидатів

Аспірин як останній доказ кандидатів

Цьогорічні вибори до парламенту по округу № 149 характеризуються справжнім розгулом благодійності. Благодійні фонди, так чи інакше пов’язані з кандидатами в депутати, щедро засипають дороги щебенем, роздають медикаменти, окуляри і проводять безкоштовні концерти.

«Гармати — останній доказ королів». Цей знаменитий вираз з’явився у далекому XVII столітті. Його авторство приписують легендарному кардиналу Ришельє.

Із того часу минуло майже чотириста років. Часи змінилися. І чи то історичні персонажі стали «дрібнішими», чи історичний період більш гуманним, але гармати вже не є останнім доказом. Королям давно постинали голови або вони керують державами чисто номінально. Натомість у період демократії на арену вийшли депутати. Саме вони багато в чому вирішують долі держав і народів. Але перед тим, як стати депутатом, потрібно ще пройти шлях кандидата на цю дуже «жирну» посаду. І для цього претенденти використовуюють будь-які засоби.

В Україні триває і доходить до свого завершення кампанія з виборів до Верховної Ради України. Уже зараз можна говорити, що її характеризують як одну із найбрудніших і найменш професійних у сучасній історії. Кандидати масово не з’являються на телевізійній ефіри. А ті, що приходять, у своїй більшості ледве-ледве зв’язують до купи два-три речення. Натомість ті претенденти, хто багатший, у газетах «малюють» собі абсолютно «дикі» рейтинги популярності, уже висмоктані навіть не з пальця, а з якогось іншого місця. Благодійні фонди теж ніби знавісніли. Такого аукціону щедрості давно не бачила Україна. Щебінь, комп’ютери, вікна, окуляри, медикаменти, безкоштовні концерти — сипляться, немов із міфічного «рогу достатку».

Не є виключенням і виборчий округ № 149, до якого входять Кобеляцький, Новосанжарський, Козельщинський, Карлівський, Машівській і Чутівський райони.

…У понеділок 20 жовтня до редакції «ЕХО» зателефонувала жителька Кобеляк. Вона розповіла: «А ви знаєте, що пенсіонерам роздають запрошення на отримання безкоштовних медикаментів. І мені прислали. Я не піду принципово. Це ж підкуп виборців». Дійсно, тисячі кобеляцьких пенсіонерів отримали запрошення, у яких їм пропонували прийти в будівлю по вулиці Дніпропетровській, 9 а і отримати благодійну допомогу. Із собою потрібно було мати саме запрошення і паспорт громадянина України. Допомогу пенсіонерам надавав благодійний фонд Валерія Головка, діючого депутата Верховної Ради України. Який, до речі, особисто не є кандидатом у депутати ні за партійними списками, ні за «мажоритаркою». Натомість на мандат по округу № 149 претендує його однопартієць, новосанжарський селищний голова Андрій Река.

І дійсно, у вівторок і середу біля будівлі на Дніпропетровській почали збиратися люди поважного віку. Більшість із них прийшли пішки. Частина приїхала на велосипедах.

Співробітники «ЕХО» поспілкувались із пенсіонерами, які виходили із будівлі, тримаючи в руках пакетики з медикаментами. Частина людей відмовились говорити. Деякі заявили, що не знають, від кого отримали допомогу. Та все ж, більшість охоче розповідали про те, що відбувалось у приміщенні.

— Так. Ліки отримали. Давали від фонду Головка.

— Ні, нас не агітували. Лише розказали біографію Реки. Казали, що він багато корисного зробив для Нових Санжар.

— Казали, який Река хороший. Я вважаю, що це агітація.

— Ні, не кажи такого. Щоб голосували за Реку, не казали.

Досить швидко ми знайшли «старшого» в цьому процесі. Точніше, «старшу». Молода ввічлива дівчина представилась волонтеркою Настею і погодилась розповісти про сенс події. Вона сказала: «Благодійна акція організована фондом Валерія Головка. Підкупу виборців немає, адже Головко не є суб’єктом виборчого процесу. А голосувати за того чи іншого кандидата ми людей не закликаємо». Про те, що підкуп виборців є кримінальним злочином, Настя знає.

Ми ознайомились із вмістом «аптечки» від фонду Головка. До неї входять заспокійливі, знеболюючі, жарознижуючі препарати та медикаменти, які регулюють діяльність шлунку: ацетилсаліцилова кислота, анальгін, диклофенак, цитрамон В, парацетамол, стрептоцид, сенадексин, валідол, фталазол, меновазін, валідол, настоянки пустирника і валеріани, глюконат кальцію.

Фахівці з аптекарської справи, до яких ми звернулись за коментарями, відзначили вдалий, на їх думку, підбір препаратів. «Це те, що потрібно пенсіонерам, — сказала одна із провізорів. — Ліки дешеві. Усі від українських виробників». Підрахувавши вартість медичного набору, ми вийшли на суму 35 гривень. Це — за цінами кобеляцьких аптек. Тобто, навіть у разі, якби ліки роздавав Андрій Река і факт підкупу виборців був встановлений, відповідальність не наступила б. Адже, згідно із законодавством, вона настає в разі, якщо подарунок від кандидата в депутати коштує більше, аніж 3 відсотки від розміру мінімальної зарплати. А це — 36 гривень 54 копійки.

У комітеті виборців України нам підтвердили, що в цьому випадку довести факт підкупу виборців і притягти когось до кримінальної відповідальності неможливо. Як і за фактом безкоштовних концертів Наталії Май. Адже тут теж неможливо вирахувати, чи перевищує ймовірна вартість квитків оті злощасні 36 гривень 54 копійки.

Але… Є одне але. Залишається питання, звідки у фонду Головка дані про пенсіонерів. Адже це захищена законом конфіденційна інформація. Волонтерка Настя не змогла відповісти на це питання.

Надія Кравченко, керівник районного підрозділу Пенсійного фонду України, у категоричній формі заперечила ймовірність надання подібної інформації працівниками установи.

Зв’язатися із самим Валерієм Головком у середу нам не вдалося. Виявилося, що у людей, які в Кобеляках роздають медикаменти, немає номерів телефонів їх обласного керівництва. Натомість кандидат у депутати Андрій Река, не зважаючи на зайнятість, знайшов час поспілкуватись із «ЕХО». Роздачу ліків він прокоментував наступним чином: «Я до цього відношення не маю. Це — фонд Головка. Я їх лише попросив допомогти людям. Звідки дані про пенсіонерів? Думаю, це агітатори і волонтери інформацію зібрали».

Довелось направляти інформаційні запити у прокуратуру. Можливо, співробітники цієї установи дізнаються, як благодійний фонд отримав інформацію про прізвища та адреси міських пенсіонерів. Але це стане відомо лише після виборів.

Як стане відомо і те, чи виконає аспірин роль останнього доказу кандидата.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО
23 жовтня 2014, 12:58 | Кобеляки | Редакційна



1. Лі Бо / 23 жовтня 2014, 13:31 Цитувати
Є підстави вважати,що списки пенсіонерів злили співробітники Пенсійного фонду з Кобеляк. Перевіркою Інфи займуся.Якщо це правда,то відпишуся...Якщо неправда теж відпишуся.
2. Чудо Юдо / 23 жовтня 2014, 15:02 Цитувати
Є ще деякі інстанції, які мають інфу про пенсіонерів, типу Служби соцзахисту. А якщо представити, що всі "серйозні" державні інстанції відмовили надати інфу, то її можна зібрати у тій же Укрпошті. Список виписувачів «Колоса» взяти, відкинувши з нього держпрацівників.
3. ГІСТЬа / 23 жовтня 2014, 16:19 Цитувати
Ненормативна лексика
Ці вибори самі важливі, за всю історію держави. З Божою помічу, лукавий відступе, а ті хто нечисть підтримує отримає по заслузі. Хто дає і хто бере гроші за голос на виборах отримає те, що діти будуть за їх нечисті справи відповідати. Новосанжарський р-н, голос за кандидата коштує 400 гривень+ поїздка в Комсомольськ, а там випивка і пожрать... Горіть вам падли в аду!
4. Павло / 23 жовтня 2014, 17:50 Цитувати
Ненормативна лексика
Горіти тим падлам, які довели україну і людей до такого стану, які увірвалися до влади і нічогісінько не змогли зробити, жодної проблеми вирішити, а тільки намножили тих проблем. І називати падлою матір, яка згодилась працювати агітатором, бо дитині нема за що взувачку зимову купити, може тільки ПАДЛА в кубі. Як не їдуть з держави від хорошого життя, так само і не продаються кандидатам від хорошого життя. Де ви, майданівські обіцяльники? Ви ж півроку були при владі, а шо покращилось? Шо зробили з обіцяного вами? Тільки ваші косички подовшали. Та ще прокурорів люструвати навчилися, більш нічого. Тому ще невідомо, хто першим горітиме в аду.
5. шофер / 23 жовтня 2014, 19:15 Цитувати
4.Павло
« майданівські обіцяльники ... Шо зробили з обіцяного вами?»
Як і оіцяли, проведуть "перезавантаження влади" - ось вже 26-го числа.
Правда "програму" завантажать знову ту ж саму...
6. vredniy / 24 жовтня 2014, 14:48 Цитувати
4.Павло
«Як не їдуть з держави від хорошого життя, так само і не продаються кандидатам від хорошого життя. Де ви, майданівські обіцяльники? Ви ж півроку були при владі, а шо покращилось? Шо зробили з обіцяного вами? »

100%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
7. тимоха / 24 жовтня 2014, 21:02 Цитувати
Де можна знайти список членів ДВК?
8. Мужик / 24 жовтня 2014, 23:02 Цитувати
Павло дуже точно, я би ще і другими словами виразився.Та і діти уже відповідають, а ще вони жахаються від таких керівників, які з ними скачуть.Блін рівень розвитку і інтелекту, що Паршевлюк, що Супрун.Згадайте що вони говорили, що прийшли і щоб навчитись керувати, до сих пір навчаються, а люди страждають від їх навчання. Ще один в Верховну раду іде навчатись закони писати,Робить дві помилки в члені.Взагалі про таких противно писати, не те що говорити
9. активїст / 25 жовтня 2014, 08:29 Цитувати
Е мужик не бреши,ти за все життя не прочитав скїлькии А.Река написав ї на рахунок помилок,не вводь людей в оману ,а вкажи наглядно де ти бачив помилки у А.О.Реки. Я переконаний що ти не пїдтвердиш свою болтївню. Меру ти просто заздриш за його справи,авторитет та пїдтримку.Не ганьбися.
10. Павло / 26 жовтня 2014, 09:30 Цитувати
Сьогодні вибори покажуть, хто ганьбиться і який авторитет у Реки. Якшо санжарці перелізуть через окопи в селищі і благополучно доберуться до виборчих дільниць...
11. vredniy / 26 жовтня 2014, 11:31 Цитувати
9. активїст
«,не вводь людей в оману ,а вкажи наглядно де ти бачив помилки у А.О.Реки»

У Реки не може бути помилок,бо він ніколи, нічого сам не писав. Навіть коли був інструктором обкому КПРС, звіти та довідки замість нього писав Романець Гена.
12. Наталья / 26 жовтня 2014, 11:49 Цитувати
100% vrednomy!!!!!!!
13. vredniy / 26 жовтня 2014, 17:17 Цитувати
8.Мужик
«Згадайте що вони говорили, що прийшли і щоб навчитись керувати, до сих пір навчаються, а люди страждають від їх навчання»

Дай Бог щоб за цей час вони б прочитали закони Про місцеву державну адміністпацію та Закон про місцеве самоврядування , а про законотворчу діяльність в їх особах говорити не доводиться. Пів конкретної справи . яку вони зробили-це повалили памятник Леніну далі навіть не намагались довести це до ума!

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.