Зміни в законодавстві, які торкнуться пільговиків

Нещодавно в управлінні праці та соціального захисту населення Новосанжарської райдержадміністрації була проведена нарада з участю керівників і спеціалістів організацій-надавачів комунальних послуг: газового управління, РЕСу, комунгоспу і водоканалу.
Обговорювали зміни в наданні пільг з електропостачання, водопостачання та газопостачання. З 1 жовтня 2014 року набрала чинності Постанова Кабінету міністрів України від 6 серпня 2014 року № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово‑комунального обслуговування», тож така зустріч мала роз’яснювальний, узгоджувальний та координаційний характер.
— Ми сьогодні зібралися в такому складі у зв’язку з тим, що з 24.10.2014 року, відповідно до розпорядження голови райдержадміністрації, розпочався опалювальний сезон. Ми повинні відпрацювати порядок надання пільг і субсидій, — розпочала начальник управління праці та соціального захисту населення Наталія Гомля.
Потім слово взяв керівник управління з експлуатації газового господарства Григорій Перерва, який наголосив на важливості надання пільг і субсидій в такий складний час, «коли природній газ подорожчав майже у півтора рази». Також Григорій Степанович наголосив на такій проблемі, як несвоєчасне надходження розрахункових коштів на рахунок газового господарства:
— Пошта затримує до десяти днів платежі, тому коли людина розраховується за спожитий газ після 5‑го числа за минулий місяць, то кошти до нас доходять аж після п’ятнадцятого числа і показники до нас практично не попадають. У платника можуть виникнути проблеми із заборгованістю, бо звітність ми закриваємо десь числа сьомого. Задля уникнення суперечностей, оптимально для всіх буде розраховуватися в кінці кожного місяця.
Також Григорій Перерва розповів ще про одну зміну: відтепер показники газових лічильників управління буде знімати через місяць, а не кожного, як раніше.
Про порядок та умови надання пільг розповіла Ірина Стогній. Вона повідомила, що в Реєстрі отримувачів пільг перебуває 11636 осіб з числа пільгової категорії населення, що становить 30 % жителів району. У плані надання пільг населенню деякі нормативні акти втратили чинність, тому на сьогодні основним документом, яким при наданні житлово‑комунальних послуг має керуватися управління праці та організації-надавачі послуг, є вищезгадана Постанова Кабінету міністрів України від 6 серпня 2014 року № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово‑комунального обслуговування».
Далі Ірина Стогній розповіла про деякі зміни в наданні пільг. Розпочала з послуги електропостачання. До 1 жовтня 2014 року норма для пільгових категорій населення становила 75 кіловат на сім’ю з однієї-двох осіб, і 15 кіловат на кожного іншого члена сім’ї. Тепер же пільгова норма змінилася і становить 90 кіловат на сім’ю з однієї особи і 30 кіловат на кожного іншого члена сім’ї.
Потім перейшли до послуги водопостачання холодної води. Раніше була єдина норма, додаткова була відсутня. А з 1‑го жовтня 2014 року соціальна пільгова норма є 4 куби на одну особу при наявності лічильника. За відсутності лічильника проводиться розрахунок з урахуванням норми 4 куби. Те ж саме стосуватиметься і водовідведення: 4 куби; і вивезення сміття: 0,4167 куба на одну особу.
Норми при надання послуги з газопостачання теж змінилися бо змінився коригуючий коефіцієнт для розрахунку розміру витрат природного газу в індивідуальних житлових будинках та багатоквартирних житлових будинках. Послуга газопостачання на опалення надавалась при основній нормі 11 кубічних метрів на 1 квадратний метр і додаткова така ж сама. Тепер норма змінилася – основна соціальна пільгова норма становить 7 куб. м. на 1 кв. м. та додаткова 7 кубічних метрів на 1 квадратний метр. Газопостачання на плиту (без централізованого водопостачання гарячої води): 18,3 кубічних метри на одну особу було раніше, а зараз стало 9 кубічних метрів на одну особу. Витрати на газовий водонагрівач: 23,6 кубічних метри на одну особу було раніше, зараз – 18 кубічних метри на 1 особу.
Враховуючи зміни в чинному законодавстві, підприємствам-надавачам послуг необхідно продовжувати роз’яснення серед абонентів користувачів газу з числа пільгової категорії населення щодо сплати за житлово‑комунальні послуги у межах нових соціальних пільгових норм та за фактом використання пільги з урахуванням початку опалювального сезону.
Начальник відділу грошових виплат та компенсацій Світлана Павленко зазначила, що субсидія на житлово‑комунальні послуги призначається на опалювальний період. А також звернула увагу на зміни соціальної норми житла та соціальні нормативи користування житлово‑комунальними послугами (13,65 м. кв. на особу та 35,22 м. кв. на сім’ю, тобто 48,87 м. кв. на одну особу).
Начальник управління Наталія Гомля, підводячи підсумки наради, підкреслила вагомість таких нарад задля забезпечення пільгами та субсидіями населення району. Тому надалі такі наради доцільно проводити щоквартально.
Повний перелік змін у пільговому законодавстві можна знайти у вищезгаданій Постанові Кабінету міністрів України від 6 серпня 2014 року № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово‑комунального обслуговування».


Автор: Олександр ПОВІТКОВСЬКИЙ
5 листопада 2014, 09:10 | Нові Cанжари | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.