У музеї відбувся вечір пам’яті Віри Роїк

У музеї відбувся вечір пам’яті Віри Роїк

Минулого тижня в приміщенні Кобеляцького державного музею літератури та мистецтв відбувся районний семінар для вчителів трудового навчання, присвячений пам’яті Героя України, заслуженого майстра народної творчості Віри Роїк.

Відома вишивальниця народилася на Полтавщині. По собі залишила величезний творчий спадок, який становить більше, ніж тисячу оригінальних робіт, понад триста з яких майстриня виконала за власними орнаментами. Їх зберігають у колекціях тридцяти шести музеїв України та світу. За життя Віра Роїк організувала понад 140 персональних виставок своїх творів у всіх обласних центрах нашої держави та за кордоном. І вишивати 99‑річна майстриня продовжувала до останніх днів свого життя.

Минулого тижня в Кобеляцькому державному музеї літератури та мистецтв влаштували семінар, присвячений пам’яті майстра народної творчості Віри Роїк. Він був організований співробітниками музею та районного відділу освіти. На захід зібралися педагоги та учні. Останні провели присутнім детальний екскурс по життю вишивальниці. Школярки Яна Добряк, Софія Варич та Інна Сиза особисто підготували відеопрезентації, які представили на мультимедійному проекторі. На екрані в портретних і сюжетних фотознімках був відображений увесь шлях Віри Роїк. Дівчата розповіли про життя і творчість майстрині, про її численні звання та нагороди. І присутні слухали їхні розповіді з неабиякою цікавістю. А директор музею літератури та мистецтв Тетяна Чешко зачитала поезії нашої землячки Людмили Овдієнко, які поетеса присвятила талановитій вишивальниці після особистої зустрічі з нею у Кобеляках.

— Дуже приємно, що така велика за значимістю людина відвідувала наше місто, — каже Тетяна Миколаївна. — Бувала вона і в нашому музеї. Тут Віра Сергіївна залишила в подарунок свою вишиту картину та книгу. А у 2003 році в нашому музеї була організована виставка персональних робіт Віри Роїк. До речі, не так давно міська рада прийняла рішення про виготовлення меморіальної дошки відомій майстрині. І дуже приємно, що її планують встановити на фасаді будівлі нашого музею.

Логічним завершенням заходу був майстер-клас із вишивання. Його для своїх колег провела вчитель трудового навчання Білицької загальноосвітньої школи № 1 Ольга Хурда.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»
10 листопада 2014, 09:15 | Кобеляки | Культура та освіта

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.