«33 хвилини» з книгою на морозі

«33 хвилини» з книгою на морозі

23 листопада у Нових Санжарах відбувся флешмоб, присвячений пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років.

Привернути увагу до чергових роковин страшної дати досить незвичайним способом вирішили активісти новосанжарської «Просвіти» та «Свободи». Вранці 23 листопада вони зібралися на площі перед селищним ринком, аби влаштувати там своєрідний флешмоб. Кожен із восьми його учасників приніс із собою книгу, художню чи публіцистичну, присвячену Голодомору в Україні.

— Зараз ми впродовж тридцяти трьох хвилин будемо читати кожен свою книгу, — пояснила одна з організаторів заходу Роза Туманова. — Тим самим нагадаємо людям, що завжди можна знайти час, аби це зробити. До того ж читатимемо ми книгу про справжню історію нашої держави. А тема Голодомору, яку замовчували впродовж стількох років, сьогодні надзвичайно актуальна.

Не дивлячись на невеликий листопадовий мороз, учасники перформансу розгорнули свої книги і на півгодини застигли просто на узбіччі дороги. Мимо проходили відвідувачі ринку і зацікавлено зупинялись, побачивши групу людей із книжками.

— А що тут? А що це читають?

— Про Голодомор…

Дехто з перехожих не обмежувався розпитуванням і зупинявся біля застиглих читців, аби зазирнути на сторінки книг. Хтось на кілька хвилин приєднувався.

— Може, вам також дати книгу?

— Ні-ні. Я за компанію почитаю.

33 хвилини — це зовсім небагато часу. Навіть якщо читати книгу на морозі. Тому, коли час вийшов, деякі з читців доволі неохоче відволіклись від творів.

— Я тільки розохотився, — зізнався один із «просвітян» Микола Призов. — Спочатку важко зосередитись, а потім відволікаєшся і  приділяєш увагу читанню.

За тридцять три хвилини жоден із учасників флешмобу не показав, що йому холодно. Утім, усі виконали свою місію: привернули увагу новосанжарців до книги і теми Голодомору. Цілком можливо, хтось із перехожих, повернувшись додому, також захоче розгорнути книгу. Хоча б на 33 хвилини.




Автор: «ЕХО з регіону»
27 листопада 2014, 17:23 | Нові Cанжари | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.