Хто займається легалізацією праці?

До редакції тижневика «ЕХО» надійшов лист від жителя нашого району. Чоловік, із об’єктивних на те причин, прохає не називати його імені. У листі він висловлює занепокоєння тим, що роботодавець офіційно його не працевлаштовує. Чоловік прохає кореспондентів дізнатись, хто в районі контролює легальність працевлаштування.
За коментарем ми вирішили звернутись до співробітників Кобеляцького відділення Кременчуцької ОДПІ. Завідувач сектору доходів і зборів із фізичних осіб Ярина Білоусько розповіла, що для контролю легальності працевлаштування у районі створена спеціальна робоча група, яка працює при Кобеляцькій райдержадміністрації. До неї входять керівники району, співробітники Пенсійного фонду, районного Центру зайнятості та Управління праці і соціального захисту населення. Перевірки робочою групою здійснюються як згідно затвердженого графіку, так і при надходженні відповідного звернення чи скарги від громадян. До речі, члени комісії здійснюють перевірки не лише з питань нелегального працевлаштування, а і у випадках, коли роботодавець виплачує заробітну плату, нижчу мінімальної. І за словами Ярини Григорівни, уже є позитивні результати від цієї роботи.
Із початку року співробітниками податкової служби здійснено 28 рейдів, шість із них — із районною групою з легалізації праці. Під час перевірок було виявлено 22 офіційно неоформлених працівника. 19 із них уже офіційно працевлаштували, а двоє зареєструвались фізичними особами-підприємцями. Із 36 підприємств, які виплачували декому зі співробітників зарплату, нижчу мінімальної, 7 уже виправили порушення і нараховують її згідно порядку. Таким чином, додаткові податкові надходження склали майже 11 тисяч гривень.
Далі ми цікавимось, яке покарання застосовують у разі виявлення порушень. Ярина Григорівна повідомила, що на злісних порушників накладають штрафні санкції. На роботодавця дораховують податок на доходи фізичних осіб і застосовують штрафні санкції у розмірі 25 відсотків від суми до нарахованого податку.
— Проблема нелегального працевлаштування сьогодні дуже поширена, — каже Ярина Білоусько. — Ще трапляються непоодинокі випадки, коли роботодавець офіційно нараховує мінімальну заробітну плату, а решту суми виплачує «в конверті». Так він намагається уникнути великого розміру податків на кожного працівника. Найчастіше це трапляється на приватних підприємствах. Та коли людина звільняється з цього місця роботи і їй доводиться, для прикладу, оформляти пенсію чи ставати на облік у Центр зайнятості, тут вона і стикається з проблемами. Бо розміри пенсії або виплати із втрати працездатності будуть уже значно меншими, ніж мали б бути насправді. А коли людина не оформлена, то після звільнення вона вже не матиме жодних соціальних гарантій від держави.
За словами Ярини Григорівни, ця ситуація невдовзі може покращитись. Адже на 2015 рік державою планується суттєве зменшення розміру єдиного соціального внеску. І це повинно стимулювати роботодавців створювати нові робочі місця. До слова, на сьогоднішній день розмір єдиного соціального внеску за кожного працівника складає в середньому 36,3 відсотка нарахувань на заробітну плату. Для прикладу, при мінімальній заробітній платі цей розмір становить 442 гривні.
— Зрозуміло, що багатьох роботодавців такий високий розмір податків стримує, — каже Ярина Білоусько. — Тому планується, що розмір єдиного соціального внеску зменшать до 15 відсотків. Для порівняння, роботодавець сплачуватиме вже не 442 гривні, а 182. Відповідно, що і податковий тиск на нього суттєво зменшиться.
Далі ми вирішили дізнатися, яка ситуація в районі з безробіття. Для цього вирушили до районного Центру зайнятості. Директор установи Наталія Хейлик зазначила, що ситуація цілком стабільна, прогнозована та залишається практично на рівні минулого року. Для прикладу, у 2013-му кількість безробітних, які перебували на обліку, становила 523 чоловіки. А цьогоріч — 604.
— Зазвичай, — каже Наталія Миколаївна, — у цей період до нас починають звертатися люди, які завершують працювати на сезонних роботах. Зокрема, це співробітники сільськогосподарських підприємств та Білицького цукрового заводу. Відповідно, у цей період завжди збільшується кількість безробітних. Та цьогоріч деякі сезонні роботи закінчилися дещо раніше, ніж у 2013-му, тому й кількість безробітних зараз дещо вища.
За словами Наталії Хейлик, найбільше людей, які перебувають на обліку, мають робітничі професії.
— Напливу безробітних бухгалтерів чи юристів ми не маємо, — підсумовує вона. — Наразі це лише поодинокі випадки.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»
29 листопада 2014, 10:17 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.