Податкова інформує

Як отримати реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер).

Живучи в реальному часі, у реальній країні, усі ми, у тій чи іншій мірі, є платниками податків незалежно від статі, віку та соціального стану. Як громадяни ми сплачуємо податки із різного виду отриманих доходів: із заробітної плати, продажу рухомого та нерухомого майна, спадщини, за оренду майна, за землю тощо. Суб’єкти підприємницької діяльності — у додаток сплачують ще й податки і збори відповідно до обраної системи оподаткування. Щоб мати чітку картину з усіма цими платежами, здійснення контролю з боку держави за правильністю нарахування та сплати податків, інших платежів до бюджету в діючій національній системі оподаткування було передбачено створення Державного реєстру фізичних осіб, тобто, централізованої бази даних, у якій накопичується інформація про доходи фізичних осіб та суми сплачених ними податків.

З метою ідентифікації платників податків на кожну фізичну особу відкривається облікова картка платника податків, яка має свій номер, що складається із комбінації у 10 цифр. До облікової картки вносяться дані про особу, взяті з його паспорта.

Певна категорія громадян, зокрема через свої релігійні та інші переконання, відмовляється від присвоєння їм номера облікової картки платника податків. Для таких громадян у центральній базі створено окремий реєстр, у якому вони обліковуються: за прізвищем, ім’ям, по батькові та серією і номером паспорта. У цьому разі у паспортах зазначених осіб органами державної податкової служби робиться відмітка про наявність у них права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта.

З метою отримання довідки про номер реєстраційної картки платника податків (за старою назвою — ідентифікаційний номер) фізичній особі слід звернутись до податкової інспекції (у Кобеляках за адресою: вул. Касьяна, б. 2), заповнити облікову картку встановленого зразка за формою 1‑ДР, а також пред’явити працівнику, який здійснює реєстрацію, паспорт, що посвідчує особу і містить необхідні для реєстрації реквізити.

Фізичним особам-іноземцям та особам без громадянства для отримання довідки про номер облікової картки платника податків слід звертатись до органу фіскальної служби в області за адресою: м. Полтава, вул. Фрунзе, б. 4, з паспортом та його перекладом на українську мову.

Облікові картки неповнолітніх фізичних осіб подаються одним із батьків (усиновителем, опікуном або піклувальником) за наявності свідоцтва про народження дитини та паспорта одного з батьків.

У разі втрати (зіпсування) довідки, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб, на вимогу платника видається її дублікат.

Реєстраційні номери карток, що надаються фізичним особам (як резидентам, так і нерезидентам), зберігаються за ними протягом усього їх життя та у разі отримання такими особами іншого громадянства чи зміни громадянства не підлягають скасуванню та заміні.

Ще необхідно знати і те, що фізичні особи зобов'язані подавати органам ДФС відомості про зміну даних (зміна прізвища, місця проживання та інше), які вносяться до облікової картки протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви за формою №5 ДР (чи №5 ДРП для громадян, які відмовились від коду). Пам’ятайте, що за несвоєчасне повідомлення органам фіскальної служби про зміни, які необхідно вносити до реєстраційної картки платника податків, передбачено штраф у розмірі 85 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було вже застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 170 гривень.

 

Зміна системи оподаткування

Порядок переходу на спрощену систему оподаткування визначено підпунктом 298.1.4 Податкового кодексу України, згідно якого платнику необхідно за 15 днів до початку наступного кварталу (до 16 грудня) подати до податкової інспекції за місцем реєстрації (у Кобеляках за адресою: вул. Касьяна, б. 2) відповідну заяву встановленого зразка з розрахунком доходу за попередній календарний рік.

Тим особам, які бажають відмовитись від спрощеної системи, таку заяву необхідно подати також до початку кварталу, але за 10 календарних днів (тобто, до 19 грудня).

Отже, пам’ятайте! Аби стати єдинником з I кварталу 2015 року платнику необхідно подати до податкової інспекції відповідну заяву до 16 грудня, а щоб відмовитись від спрощеної — до 19 грудня цього року.


Автор: Інформаційно-комунікаційний відділ Кременчуцької ОДПІ
7 грудня 2014, 10:54 | Кобеляки | Фінанси

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.